HomeInterviewsΤο ανεξάρτητο σινεμά βρήκε το σπίτι του:...

Το ανεξάρτητο σινεμά βρήκε το σπίτι του: Μια κουβέντα με τη δημιουργό του Cinobo, Δάφνη Μπεχτσή

του Γιάννη Σιφνιού

Το έχουν πει το ελληνικό Netflix, αλλά όποιος το επισκεφθεί θα διαπιστώσει ότι εδώ πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση κι αισθητική. Λίστες ταινιών από διάσημα φεστιβάλ, αφιερώματα σε αγαπημένους σκηνοθέτες και μεγάλη ποικιλία από ανεξάρτητο ευρωπαϊκό, αμερικανικό και ελληνικό σινεμά, αλλά και φιλμ από όλο τον κόσμο. Το Cinobo είναι φτιαγμένο από τα υλικά των ονείρων κάθε αγνού κινηματογραφόφιλου και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς η δημιουργός του Δάφνη Μπεχτσή, είναι ένας άνθρωπος που αναπνέει σινεμά και γι’ αυτό το προσφέρει με γνώση και μεράκι, με τη μορφή της πρώτης ελληνικής συνδρομητικής streaming πλατφόρμας ποιοτικού κινηματογράφου. Μέσα από την κουβέντα μας, μάθαμε ακόμα περισσότερα.

 

Δάφνη τι ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα μέσα σου για να ξεκινήσεις το Cinobo;

Προέρχομαι από μια οικογένεια που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο για δεκαετίες και παρόλο που είχα επιλέξει μια τελείως διαφορετική καριέρα, η τριβή που είχα με το σινεμά ήταν αναπόφευκτη. Μεγαλώνοντας μου δόθηκε η ευκαιρία να παρευρεθώ σε marketsΕυρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου, όπου μου έγινε αντιληπτό πως υπάρχει απέραντος πλούτος ανεξάρτητου κινηματογράφου διαθέσιμος παγκοσμίως, πολύ μικρό μέρος του οποίου τελικά φτάνει στα μάτια του ελληνικού κοινού. Γυρνούσα πίσω έχοντας απολαύσει τόσες ταινίες που ήθελα να προτείνω σε φίλους, αλλά αβέβαιη για το πως και αν θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν -νόμιμα τουλάχιστον-. Αυτό είναι πλήγμα τόσο για αυτούς που αγαπούν το σινεμά, όσο και για τις ταινίες τις ίδιες. Αυτή η σκέψη υπήρξε και το έναυσμα για τη δημιουργία του Cinobo. Έτσι φτάσαμε σήμερα εδώ με το Cinobo και την ομάδα του, να συγκεντρώσουμε και να παρουσιάσουμε φιλμ που αγαπήθηκαν από το κοινό, που βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ ή που ανακαλύψαμε και αξίζει να ανακαλύψετε και εσείς.

Ο προσανατολισμός της πλατφόρμας είναι στραμμένος προς φεστιβαλικές ταινίες, ευρωπαϊκό και ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά. Είναι μια αδιαπραγμάτευτη επιλογή η απουσία των λεγόμενων blockbusters;

Στο Cinobo θα βρεις blockbusters.Τα blockbusters του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε το κινηματογραφικό περιεχόμενο που λείπει από τις διαθέσιμες πλατφόρμες στην Ελλάδα.Άλλωστε αυτό το σινεμά αγαπάμε, αυτό νιώθουμε ότι μας ταξιδεύει, μας μιλάει και πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται αυτό. Θέλουμε να το στηρίξουμε και να το συστήσουμε με μια φρέσκια ματιά στο κοινό που δεν το έχει εξερευνήσει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες μέχρι στιγμής στο στήσιμο ενός streaming website;

Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις πολλές, όπως σε κάθε νέο ξεκίνημα. Μεγαλύτερη πρόκληση… ο σχεδιασμός του project, δηλαδή η δημιουργία ενός βιώσιμου business model σε τοπία ανεξερεύνητα προηγουμένως στην Ελλάδα και η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τρίτους επενδυτές που θα μπορούσε να το φέρει εις πέρας. Σε πιο πρακτικό επίπεδο μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε η προσβασιμότητα από τηλεοράσεις. Οι κατασκευαστές smart τηλεοράσεων πολλοί και τα λειτουργικά τους που διαφοροποιούνται ανά κατασκευαστή και χρονολογία, ακόμα περισσότερα. Η δημιουργία και διατήρηση της εφαρμογής για κάθε υποκατηγορία λειτουργικού, κάθε κατασκευαστή, είναι και παραμένει πρόκληση για μια startup του δικού μας βεληνεκούς.

Σε ένα τοπίο που έχει διεισδύσει για τα καλά το Netflix, τί χώρο έρχεται να καλύψει το Cinobo ως πλατφόρμα;

Δεν θεωρούμε πως είμαστε ανταγωνιστές του Netflix, καθώς αυτό που παρέχουμε και ο τρόπος που το παρουσιάζουμε είναι τελείως διαφορετικός. Η επιλογή για τον Έλληνα θεατή δεν είναι απαραίτητα Netflix ή Cinobo. Οι δύο υπηρεσίες προσφέρουν διαφορετική εμπειρία και θέαμα και πιθανώς πολλοί από εμάς απολαμβάνουν και τα δύο. Το κενό που ευελπιστούμε να καλύψουμε με το Cinobo, μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι αυτό ανάμεσα στο ανεξάρτητο σινεμά και στο κοινό που το απολαμβάνει ή θέλει να το ανακαλύψει. To Cinobo ήρθε να αποκαταστήσει αυτή τη σχέση, δίνοντας για πρώτη φορά στον Έλληνα θεατή συγκεντρωμένο και προσεκτικά επιμελημένο ανεξάρτητο κινηματογράφο από όλο τον κόσμο και κάνοντας πιο εύκολη και πιο άμεση την πρόσβαση σε αυτό. Το Cinobo επίσης στοχεύει να καλύψει ένα κενό στην εγχώρια αγορά στο οποίο εντάσσονται ταινίες που δεν μπορούν να βρουν χώρο προβολής στις αίθουσες ή που τους δόθηκε χρονικά μια πολύ μικρή ευκαιρία προβολής με τα δεδομένα της αγοράς του σήμερα. Θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε ζωή στις ταινίες μετά τις αίθουσες και έπειτα από τα φεστιβάλ και για πρώτη φορά να τις κάνουμε πραγματικά προσβάσιμες σε όλους.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχεις στα χέρια σου, ποιες ταινίες προσέλκυσαν περισσότερο κόσμο;

Θα έλεγα ότι το ‘box office’ μας είναι πολύ δυναμικό και συνεχώς μεταβάλλεται, που σημαίνει πως οι θεατές του Cinobo έχουν διάθεση για εξερεύνηση και εμπιστεύονται τις προτάσεις μας! Ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με σιγουριά: ότι οι θεατές του Cinobo έχουν γούστο! Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως κάθε Δευτέρα που δημοσιεύουμε το Top 5 μας, διότι πάντα σε αυτό βρίσκονται ταινίες που αγαπάμε ιδιαιτέρως εμείς οι ίδιοι. Καθώς είμαστε on air μόνο ένα μήνα τώρα και ο κατάλογός μας συμπεριλαμβάνει ταινίες διαφόρων υφών, ειδών και διαθέσεων, είναι ακόμα νωρίς για να εντοπίσουμε patterns στις προτιμήσεις του κοινού. Πάντως σίγουρα βλέπουμε πως ο ελληνικός κινηματογράφος έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από τους συνδρομητές μας.

Ποιες είναι οι 3 αγαπημένες σου ταινίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα;

Αφού παραδεχτώ πρώτα ότι έχω πολύ δρόμο ακόμα για να δω όλο τον κατάλογο του Cinobo, μπορώ να πω ότι 3 από τις ταινίες που αγαπώ (και έχω φρέσκες γιατί ξαναείδα πρόσφατα) είναι το Frances Ha, το Aquarius, το Una Mujer Fantástica, συν το The Dancer, γιατί έχω μεγάλη αδυναμία στον Polunin.

Θεωρείς ότι πλέον σιγά σιγά το σινεμά πεθαίνει και δίνει τη θέση του στα streaming services;

Όχι, τουλάχιστον όχι όσο αφορά τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Η αίθουσα είναι μια αγαπημένη έξοδος στην οποία απολαμβάνεις τον κινηματογράφο που αγαπάς, ενώ η streaming υπηρεσία που επιλέγεις είναι ο τρόπος να εξερευνήσεις τον κινηματογράφο που αγαπάς και δεν πρόλαβες/ μπόρεσες να δεις στην αίθουσα! Τα σινεμά και οι streaming υπηρεσίες εξυπηρετούν κοινούς σκοπούς, της ψυχαγωγίας του θεατή και της στήριξης της τέχνης του σινεμά, αλλά στην πράξη ικανοποιούν μια διαφορετική ανάγκη για τον θεατή. Η ατμόσφαιρα της σκοτεινής αίθουσας ή του θερινού σινεμά με τα γιούκα, τα χαμόγελα που θα ανταλλάξεις στο ταμείο ή στο κυλικείο, ο σχολιασμός που θα γίνει στο δρόμο για το σπίτι, οι εκφράσεις που προκαλεί η ταινία στα πρόσωπα των θεατών, το συναίσθημα… δεν θα μπορέσει να αντικατασταθεί από καμία πλατφόρμα. Οι ανεξάρτητες αίθουσες και οι ποιοτικές streaming υπηρεσίες μπορούν – για εμένα – να βρουν έναν αρμονικό τρόπο να συνυπάρχουν, για χάρη των ταινιών, των δημιουργών και του κοινού που αγαπά τον κινηματογράφο!

Υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος που έχεις θέσει για το εγχείρημά σου;

Μακροχρόνια οραματιζόμαστε το Cinobo να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας για τον Έλληνα θεατή. Να δημιουργήσουμε μια δυναμική κοινότητα εντός και εκτός πλατφόρμας, με σημείο αναφοράς το καλό σινεμά. Εκείνο το σινεμά που δε γνωρίζει όρια, που τολμά και αμφισβητεί φόρμες καλλιτεχνικές, που είναι πολύχρωμο και μοναδικό, που αναδεικνύει και γεφυρώνει πολιτισμούς, που καταρρίπτει σύνορα μεταξύ κοινωνικών τάξεων, θρησκειών και ηθικής. Αυτό σημαίνει Cinobo – Cinema No Borders.

Όλος ο κόσμος αυτό το διάστημα είναι κλεισμένος σπίτι και βλέπει ταινίες. Τελικά όταν τελειώσει όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία, πιστεύεις ότι οι Έλληνες θα έχουν γίνει πιο σινεφίλ;

Δεν ξέρω αλήθεια. Βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη με άγνωστες και δυσάρεστες επιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Αν μέσα από αυτές τις συνθήκες προκύψει οτιδήποτε θετικό για την κινηματογραφία, είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε. Εμείς πάνω απ’ όλα είμαστε χαρούμενοι που τις ημέρες αυτές της καραντίνας είμαστε εδώ να προσφέρουμε στον κόσμο ψυχαγωγία και συντροφιά με το δικό μας τρόπο. Μακάρι μαζί με όλους τους φορείς και δημιουργούς, που κάναν την προσπάθειά τους δίνοντας πρόσβαση στις δημιουργίες τους, να βοηθήσουμε και εμείς στο να αγαπήσει το ελληνικό κοινό ακόμα πιο πολύ τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Αν μπορούσες να περιγράψεις με μια ταινία όλα όσα ζούμε αυτή την περίοδο εν μέσω γενικής καραντίνας, ποια θα ήταν αυτή;

Force Majeure(Ανωτέρα Βία) του Ρούμπεν Έστλουντ. Πιστεύω πολλοί βιώνουν έτσι αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Και στο τέλος, πιθανώς θα αποδειχτεί ότι όλοι έχουμε τις ίδιες αντιδράσεις μπροστά στο άγνωστο, το πρωτοφανές, το βίαιο, όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί.

 

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...