HomeCinemaΟι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Απ’ το κακό στο χειρότερο τα εισιτήρια των κινηματογράφων της χώρας. Νέο αρνητικό ρεκόρ με μόλις 47.300 εισιτήρια (την προηγούμενη εβδομάδα κόπηκαν 54.000). Ούτε αναμνήσεις των παιδιών των 80’s και 90’s με το Ghostbusters βοήθησαν, ούτε οι κάποτε fans της Amy Winehouse έτρεξαν να δουν την βιογραφική ταινία για τη ζωή της, ούτε οι λάτρεις των ταινιών τρόμου που είχαν πολλές επιλογές ήθελαν αυτό το διάστημα να τρομάξουν. Αυτοί που τρομάζουν είναι οι αιθουσάρχες που βλέπουν άδειες καρέκλες στις αίθουσες καθημερινά το τελευταίο διάστημα. Και σίγουρα δεν είναι μόνο ο καιρός το πρόβλημα, αλλά και η διανομή και ο προγραμματισμός. Δεν μπορούν να βγαίνουν την ίδια περίοδο 5 θρίλερ ταυτόχρονα. Ούτε μπορούν οι διανομείς και οι αιθουσάρχες να βασίζονται σε βιογραφίες που πάντα το κοινό στην Ελλάδα αγνοεί, εχτός αν πρόκειται για βιογραφία κάποιου Έλληνα (Ευτυχία, Καζαντζάκης, El Greco). Καλά που υπάρχουν και τα παιδικά και σώζεται η κατάσταση, γιατί αν δεν υπήρχε και το Kung Fu Panda 4, θα μιλούσαμε για κάτω από 40χιλιάδες εισιτήρια. Το “Kung Fu Panda 4” παρέμεινε στην πρώτη θέση, κόβοντας ακόμα 9.500 εισιτήρια και έχοντας φτάσει σε σύνολο τα 118.000 εισιτήρια, είναι η επιτυχία του τελευταίου μήνα, όπου παίζει χωρίς αντίπαλο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βιογραφία της Amy Winehouse “Back to Black”, με μόλις 6.800 εισιτήρια. Τέλος, στη 3η θέση βρέθηκε το Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου” με 6.500 εισιτήρια. Ούτε τα φαντάσματα δεν την είδαν δηλαδή στις 95 οθόνες που διανεμήθηκε σε όλη τη χώρα. Την νέα κινηματογραφική εβδομάδα οκτώ νέες ταινίες έρχονται στις ελληνικές αίθουσες. Ας ελπίσουμε πως με την αλλαγή του καιρού το κοινό θα επιστρέψει στις Ελληνικές αίθουσες.

 

  1. Εμφύλιος Πόλεμος (Civil War)

Από τον συγγραφέα/σκηνοθέτη Alex Garland, έρχεται στις αίθουσες μία δυστοπική περιπέτεια από την εταιρία παραγωγής A24 που σχεδόν πάντα οι παραγωγές της είναι προσεγμένες. Ο Alex Garland, μετρ της δυστοπίας, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Σεναρίου με το εκπληκτικό “Ex Machina” (2016), όπου και σκηνοθέτησε, ενώ έχει συνυπογράψει και τα σενάρια των ταινιών: “28 μέρες μετά” (2002), “Sunshine” (2007), “Αφανισμός” (2018) και “Η παραλία” (2000). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η σπουδαία Kirsten Dunst, που έχει ερμηνεύσει στον κινηματογράφο από την Jane στις ταινίες Spiderman (2002, 2004, 2007), την Justine στο Melancholia (2011) του Lars von Trier, όπου απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, μέχρι την Rose στην “Εξουσία του σκύλου” (2022), που της χάρισε και την Υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου και πλήθος βραβείων και υποψηφιοτήτων.

Σύνοψη: Ένα ταξίδι σε μια δυστοπική μελλοντική Αμερική, ακολουθώντας μια ομάδα στρατιωτικών δημοσιογράφων καθώς αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο για να φτάσουν στην Washington DC πριν οι ομάδες των ανταρτών κατέβουν στον Λευκό Οίκο.

Διάρκεια: 109’

Σκηνοθεσία: Alex Garland

Σενάριο: Alex Garland

Πρωταγωνιστούν: Kirsten Dunst, Wagner Moura, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Sonoya Mizuno, Jefferson White, Nelson Lee

 

  1. Αμπιγκέιλ (Abigail)

Από την κινηματογραφική κολεκτίβα Radio Silence -τη σκηνοθετική ομάδα των Matt Bettinelli και Tyler Gillett που έχουν υπογράψει τις σύγχρονες ταινίες τρόμου Είσαι έτοιμος;, Scream (2022) και το περσινό Scream VI-, έρχεται μία αναιδής, αιμοδιψής νέα εκδοχή του βαμπιρικού είδους, σε σενάριο των Stephen Shields (Η Τρύπα, Zombie Bashers) και Guy Busick (Scream franchise, Είσαι έτοιμος;).

Σύνοψη: Τα παιδιά μπορεί να είναι μεγάλα τέρατα. Όταν μία συμμορία από επίδοξους εγκληματίες απάγουν τη 12χρονη μπαλαρίνα και κόρη μιας ισχυρής φιγούρας του υποκόσμου, το μόνο που έχουν να κάνουν για να εισπράξουν τα λύτρα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι να προσέχουν το κορίτσι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε ένα απόμερο αρχοντικό, οι απαγωγείς αρχίζουν να λιγοστεύουν, ένας ένας, και ανακαλύπτουν με αυξανόμενο τρόμο, ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με ένα κάθε άλλο παρά φυσιολογικό μικρό κορίτσι.

Διάρκεια: 109’

Σκηνοθεσία: Matt Bettinelli, Tyler Gillett

Σενάριο: Guy Busick & Stephen Shields

Πρωταγωνιστούν: Kathryn Newton, Melissa Barrera, Giovanni Esposito, Dan Stevens, Kevin Durand, Alisha Weir

 

  1. Η Αρπαγή (Le Ravissement – The Rapture)

Βραβείο Σεναρίου SACD στην Εβδομάδα Κριτικής Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Σεναρίου & Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Τορίνο, Βραβείο Louis Delluc για την Καλύτερη 1η Γαλλική Ταινία της χρονιάς Βραβείο Σεναρίου & Βραβείο Ερμηνείας στα Βραβεία Lumières και Υποψήφια για Βραβεία CÉSAR Καλύτερης 1ης Ταινίας & Ερμηνείας.

Σύνοψη: Πώς εκτροχιάστηκε η ζωή της Λύντια, μιας νεαρής μαίας αφοσιωμένης στη δουλειά της; Φταίει ο πρόσφατος χωρισμός της, η εγκυμοσύνη της καλύτερης φίλης της Σαλομέ ή η τυχαία συνάντηση με τον Μίλος, ένας πιθανός νέος έρωτας; Η Λύντια παγιδεύεται σε μία αλληλουχία ψεμάτων και η ζωή όλων ανατρέπεται.

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία: Iris Kaltenbäck

Σενάριο: Iris Kaltenbäck, Alexandre de La Baume, Naïla Guiguet

Πρωταγωνιστούν: Iris Kaltenbäck, Alexandre de La Baume, Naïla Guiguet

 

  1. Το περασμένο καλοκαίρι (Last Summer)

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών 2023. Υποψήφια για 4 βραβεία Cesar.

Σύνοψη: Η Αν είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος που ζει με τον σύζυγο και τις δυο τους κόρες. Όταν ο 17χρονος γιος του άντρα της από τον προηγούμενο γάμο του μετακομίζει στο σπίτι τους, η Αν θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση μαζί του, θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα και την οικογενειακή της ζωή. «Ξαναδιαβάζοντας» το πολυβραβευμένο δανέζικο φιλμ «Queen of Hearts» του 2019, η προβοκατόρισσα Κατρίν Μπρεγιά ξαναχτυπά με την καλύτερη ταινία της εδώ και χρόνια. Με ένα ιδανικό τρίο ερμηνευτών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η σκηνοθέτιδα ξετυλίγει σαρδόνια το ούτως ή άλλως σκανδαλώδες σενάριό της, αποπροσανατολίζοντας διαρκώς τις προσδοκίες του κοινού, ανατρέποντας τις ισορροπίες εξουσίας των ηρώων και διαρρηγνύοντας με τη δύναμη οδοστρωτήρα την απατηλή ευτυχία της γαλλικής μπουρζουαζίας. Υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών..

Διάρκεια: 104’

Σκηνοθεσία: Catherine Breillat

Σενάριο: Catherine Breillat, Pascal Bonitzer

Πρωταγωνιστούν: Léa Drucker, Olivier Rabourdin, Samuel Kircher, Clotilde Courau, Serena Hu, Angela Chen

  1. Σπίθα στη θάλασσα (Sea Sparkle)

Σύνοψη: Ένας ψαράς σκοτώνεται, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ναυάγιο στη Βόρεια Θάλασσα κι ο κόσμος σιωπηλά τον κατηγορεί ως υπαίτιο καθώς στη βάρκα επέβαιναν και άλλα δύο άτομα. Η έφηβη κόρη του Lena που τον υπεραγαπούσε, θεωρεί πως το ναυάγιο δεν μπορεί να ήταν ατύχημα, αλλά κανείς δεν την πιστεύει, ούτε καν η κολλητή της, εκείνη, όμως, είναι αποφασισμένη να αποδείξει πως ο πατέρας της δεν ευθύνεται και πως υπάρχει ένα τεράστιο, άγνωστο πλάσμα στη θάλασσα, τη σκιά του οποίου μόνο εκείνη έχει δει.

Ένα τρυφερό ταξίδι διαχείρισης του πένθους κι αποδοχής με την έφηβη πρωταγωνίστρια να σε παρασύρει με την ερμηνεία της στην καταβύθιση σε μια δυνητικά απειλητική θάλασσα και μια τρικυμιώδη ψυχή που αναζητά άλογη λογική εξήγηση στην απώλεια.

Διάρκεια: 125’

Σκηνοθεσία: Domien Huyghe

Σενάριο: Jean-Claude Van Rijckeghem, Wendy Huyghe

Πρωταγωνιστούν: Saar Rogiers, Hilde De Baerdemaeker, Valentijn Dhaenens, Sverre Rous, Dunia Elwaleed, Thibaud Dooms, Zouzou Ben Chikha, Sebastien Dewaele, Lynn van Royen

 

  1. Μη μου Λες Ψέματα (Lie with Me)

Σύνοψη: Ιστορία σεξουαλικής αφύπνισης όσο και μελαγχολικός στοχασμός πάνω στην ιδέα της μεγάλης χαμένης αγάπης. Ένα βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα γίνεται ταινία που μεταπηδά ανάμεσα στα 80s και στο σήμερα, σε μια κινηματογραφική μεταφορά που δε θα αφήσει θεατή ασυγκίνητο.

Διάρκεια: 98’

Σκηνοθεσία: Olivier Peyon

Σενάριο: Olivier Peyon, Philippe Besson (βιβλίο), Vincent Poymiro, Arthur Cahn, Cécilia Rouaud

Πρωταγωνιστούν: Guillaume de Tonquédec, Victor Belmondo, Guilaine Londez, Jérémy Gillet, Julien De Saint Jean, Pierre-Alain Chapuis

 

  1. Η μια κι εγώ (Mia and Me)

Σύνοψη: Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά – ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία. Η Μία και οι φίλοι της πρέπει να συνασπιστούν και να ενώσουν τρία αρχαία μαγικά πετράδια για να νικήσουν τον Τόξορ. Η αναζήτηση των πετραδιών εξελίσσεται σε ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό οδικό ταξίδι όπου πετούν πάνω από επικίνδυνες θάλασσες, σκαρφαλώνουν βουνά πάνω σε μυστηριώδεις αιωρούμενες ατόλες και τρέχουν σε λεωφόρους ουράνιων τόξων. Η Μία θα μάθει τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ηρωίδα. Γιατί η αληθινή δύναμη δεν κρύβεται στην ικανότητα να νικήσεις έναν εχθρό, αλλά στο θάρρος να αντιμετωπίσεις αυτό τον εχθρό ως φίλο. Το σκοτάδι δεν θα θριαμβεύσει ποτέ όσο υπάρχουν η φιλία και η ελπίδα.

Διάρκεια: 85’

Σκηνοθεσία: Adam Gunn

Σενάριο: Tess Meyer, Gerhard Hahn & Fin Edquist

Στην Ελληνική μεταγλώττιση, τις φωνές τους δανείζουν οι: Αφροδίτη Αντωνάκη, Γεωργία Ιωαννίδου, Νικολέτα Κουνενιδάκη, Βασίλης Παπαστάθης, Ακίνδυνος Γκίκας, Γιώργος Ματαράγκας

  1. Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira training (Επεισόδιο 11)

Σύνοψη: Προκειμένου να γίνει Hashira, οTanjiro ξεκινάει σκληρή προπόνηση υπό την καθοδήγηση του Stone Hashira, Himejima. Παράλληλα, ο Muzan συνεχίζει την αναζήτηση των Nezuko και Ubuyashiki.

Στα Ιαπωνικά με Ελληνικούς υπότιτλους

Διάρκεια: 104’

Σκηνοθεσία: Haruo Sotozaki

Σενάριο: Koyoharu Gotouge

Με τις φωνές των: Natsuki Hanae, Kengo Kawanishi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Το πολυσύμπαν του Mpelafon ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και κανείς δεν ξέρει πού θα βγάλει

Γράφει η Μαρία Τσεκούρα Στη Θεσσαλονίκη τα πάντα κυλάνε χαλαρά,...

Ένα βράδυ στη ντίσκο που χορεύουν όλοι ακόμη ως το πρωί

Όλοι εμείς οι νοσταλγοί των 70s και 80s ξέρουμε...

Πού θα βρεις τα πιο νόστιμα τσουρέκια στην πόλη

Αναμφίβολα, τα τσουρέκια αποτελούν από τα πιο αγαπημένα γλυκά...

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...