HomeNewsroomΗ ολυμπιακή φλόγα στη Θεσσαλονίκη

Η ολυμπιακή φλόγα στη Θεσσαλονίκη

της Έλλης Πελίτη

Απόλλωνα Θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός στείλε τις ακτίνες σου και άναψε της ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη του…

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία έχει ξεκινήσει με σημείο εκκίνησης την αρχαία Ολυμπία και σε λίγες μέρες θα ολοκληρώσει τον γύρο της Ελλάδας με τελικό προορισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 26 Απριλίου, όπου και θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας 

Αν και στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, θεσμός που διήρκησε από το 776 π.Χ. έως και το 393 μ.Χ. και προσμέτρησε 293 συνεχόμενες Ολυμπιάδες, η τελετή της Αφής της Ολυμπιακή Φλόγας δεν υπήρχε, στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες η τελετή αυτή φέρει μεγίστης σημασίας. Η εμφανής θέση της στους Αγώνες θυμίζει τον αρχαίο μύθο του Προμηθέα, ο οποίος χάρισε στο ανθρώπινο γένος το σπουδαιότερο από όλα τα δώρα, τη φωτιά, δηλαδή τη γνώση, τον πολιτισμό. Η Ολυμπιακή Φλόγα, λοιπόν, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Αγώνων, είναι μία τελετουργία που ξεκίνησε πριν έναν περίπου αιώνα. Το 1936 ξεκινάει η ιστορία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Στην Αρχαία Ολυμπία του ΄36 η Πρωθιέρεια, με τη βοήθεια του κοίλου κατόπτρου, έκανε την Αφή στο Ηραίον, τον ιερό ναό της θεάς Ήρας. Τότε η Κούλα Πράτσικα, πρωτοπόρος του κλασικού χορού στην Ελλάδα και πρώτη Πρωθιέρεια, ζήτησε τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα, ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την εξής επίκληση:

Ιερά σιωπή/ Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων. /Όρη και Τέμπη σιγήστε. /Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε. /Γιατί μέλλει να μας συντοφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. /Απόλλωνα, Θεέ του ήλιου και της Ιδέας του φωτός, /στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα.

Απόλλωνα Θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη του… /Και συ ω Δία χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της γης και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα /Τήνελλα ω Καλλίνικε /Τήνελλα!!!

Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του και μεταδίδει το μήνυμα και τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, συγκλονίζοντας τα πλήθη που την παρακολουθούν.

Η ολυμπιακή φλόγα στη Θεσσαλονίκη

Η φλόγα, αφού πήρε μία ανάσα στην Ακρόπολη, συνέχισε για την επόμενη στάσης της, τον Βόλο. Από εκεί πέρασε από Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Μετέωρα και στις 16:26 βρέθηκε στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού πολιτισμού στο πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας. Έπειτα η Φλόγα κατευθύνθηκε προς το Ολυμπιακό Μουσείο, όπου και πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και δέους. Παρά τη βροχή και τις αντίξοες συνθήκες, ο κόσμος της Θεσσαλονίκης μαζεύτηκε για να γιορτάσει τον ερχομό του ολυμπιακού συμβόλου, που είχε να έρθει στην πόλη μας από το 2016. Το πρόγραμμα περιορίστηκε κατά πολύ και η Φλόγα συνέχισε την πορεία της προς τη Νέα Παραλία και τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή: Ολυμπιακό Μουσείο – 3ης Σεπτεμβρίου – Εγνατία αριστερά – Λυσ. Καυτανζόγλου – Λεωφ. Στρατού – Γαλλικό Ινστιτούτο – Λεωφ. Στρατού – Τσιμισκή – Ίωνος Δραγούμη – Λεωφ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μεταξύ των λαμπαδηδρόμων ήταν η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Ολυμπιονίκης της πάλης Αρτιόμ Κουρεγκιάν, ο πρώην παίκτης της Εθνικής μπάσκετ Νίκος Ζήσης, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής μπάσκετ Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου και διάφοροι άλλοι αθλητές, με τελευταία λαμπαδηδρόμο την Ολυμπιονίκη της δισκοβολίας, Τασούλα Κελεσίδου, η οποία άναψε τον βωμό μπροστά από τις Ομπρέλες μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιο Αγγελούδη.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση να υποδεχόμαστε τη φλόγα στην πόλη μας, καθώς κάθε σπίθα σηματοδοτεί τις Ολυμπιακές αξίες. Την ειρήνη που δοκιμάζεται με τον πιο βάναυσο τρόπο, την υποκρισία που περισσεύει, την κοινωνική αλληλεγγύη που λείπει, την αριστεία που αναζητούμε, το ευ αγωνίζεσθαι που είναι τρόπος ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά στον λόγο του ο δήμαρχος της πόλης.  Ακολούθησε η έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ολυμπιακής σημαίας, με τη συνοδεία του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το τμήμα Ελληνικών χορών του δήμου. 

Το σπουδαίο σύμβολο των Αγώνων διανυκτέρευσε στην πόλη μας και στις 8:24 της Δευτέρας 22/4 αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της. Η Φλόγα, αφού περάσει από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας θα κατευθυνθεί νότια, περνώντας μάλιστα μία μέρα πριν την παράδοσή της στους Γάλλους και από το σπίτι του Κωστή Παλαμά, ο οποίος έγραψε τους στίχους του Ολυμπιακού Ύμνου. Και κάπως έτσι, την Παρασκευή 26/4 η Φλόγα θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο και θα παραδοθεί στους διοργανωτές των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Από εκεί οι Γάλλοι έχουν προγραμματίσει να μεταφέρουν τη φλόγα στη Μασσαλία με έναν τρόπο που δεν έχει ξαναεπαναληφθεί, δηλαδή δια θαλάσσης! 

Από τη Δευτέρα 22/4 στο λιμάνι του Πειραιά θα βρίσκεται προσαραγμένο το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” και θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις. Το “Belem” κουβαλάει μία τεράστια ιστορία κατέχοντας μια σημαντική θέση στην πορεία της γαλλικής ναυτιλίας, καθώς από το 1984 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο και έχει “γενέθλια” την ίδια χρονιά με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας και έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Βραζιλία το 1896! Στις 27/4, αφού η Φλόγα ολοκληρώσει το ταξίδι της στην Ελλάδα, θα επιβιβαστεί στο εμβληματικό ιστιοφόρο και θα ταξιδέψει προς το λιμάνι της Μασσαλίας. 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...