HomeUrbanitiesLife guideΣε ένα από τα παλαιότερα ξηροκαρπάδικα της...

Σε ένα από τα παλαιότερα ξηροκαρπάδικα της πόλης

Φωτογραφίες: Iωάννα Καραφυλλίδου

Μια επίσκεψη στο κατάστημα αυτό φέρνει γεύση από παλιά Θεσσαλονίκη, και μπουκιές αναμνήσεων όπως ταξίδεψαν μέσα από τις μυρωδιές των φούρνων που ψήνουν τα αμύγδαλα και τα φυστίκια, και πασπαλίζονται με αλάτι.

Οι ξηροί καρποί είναι μέρος της ζωής μας. Τους βάζεις σε φαγητά και γλυκά ή έχουν πάντα θέση δίπλα σε ένα ποτάκι, ένα απεριτίφ που έλεγαν οι παλιοί. Είναι λοιπόν κομμάτι της πόλης εδώ και δεκαετίες.

Ένα από τα πιο παλιά καταστήματα της πόλης, είναι οι Ξηροί Καρποί “Μπούρα”. Το 1962 ένα ζευγάρι, ο Πέτρος και η Κατερίνα άφησε τη ζωή του στο χωριό, τα Καλύβια στο νομό Πέλλας και πήρε την τεχνογνωσία και την αγάπη για τη δουλειά και έφτασε στην πόλη, φτιάχνοντας ένα από τα πρώτα καταστήματα ξηρών καρπών.

Ο Πέτρος προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη που έφτασε στα Καλύβια και μετά άλλαξε πάλι ρότα. Τότε η μαμά έλεγε στα παιδιά της “θα φάτε ό,τι έχουμε” και πολλές φορές οι μέρες περνούσαν μόνο με φυστίκια, στραγάλια και αμύγδαλα. Και υπηρέτησε το ρόλο του για πολλές δεκαετίες ώσπου παρέδωσε στο γιο Ευάγγελο, κι εκείνος στις κόρες του.

Βασιλίσσης Όλγας 187

Ερχόμαστε στο σήμερα όπου η Κατερίνα και η Τάνια, πήραν τα ηνία και πήγαν, όπως γίνεται συνήθως τη δουλειά ένα βήμα πιο πέρα. Πάντα όμως με την παρέα του κυρίου Ευάγγελου. Και έφεραν νέα προϊόντα, και new age σοκολάτες, και τις θέσεις στα ραφάκια που είχαν κάποτε τα λικέρ και τα κονιάκ πήραν νέα μπουκάλια και νέες νοστιμιές. Και γέμισαν τα ντουλάπια με spread για το ψωμάκι σου, και μαρμελάδες και μπισκότα και βουτήματα, και φρεσκοκομμένο καφέ, και σοκολατάκια, αλλά μπορείς να βρεις και κεράσματα σοκολατένια για τις φοντανιέρες.

Τη δεκαετία του 90, τις χρυσές εποχής της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, η Κατερίνα θυμάται πως η ουρά, π.χ. τις γιορτές έφτανε ως την άλλη γωνία. Η φήμη τους έφτασε και σε όλη την πόλη, και δεν ήταν ασυνήθιστο πολλοί που πηγαίνοντας στα γύρω θέατρα ή σινεμά, περνούσαν πρώτα από το μαγαζί του Μπούρα για να προμηθευτούν τα χάρτινα σακουλάκια με τους ζεστούς, φρέσκους και τραγανούς καρπούς.

Και ηθοποιοί πολλοί περνούν το κατώφλι τους, η Φιλαρέτη Κομνηνού, αλλά και τραγουδιστές όπως ο Αντύπας, και αγαπητά πρόσωπα της πόλης όπως ο Γιάννης Σερβετάς.

Αν πιστεύεις πάντως πως το να ψωνίσεις από μαγαζί με ξηρούς καρπούς είναι ακριβότερο από το σούπερ μάρκετ, τότε σίγουρα κάνεις λάθος. Όπως μας λέει η Κατερίνα, οι τιμές σε αυτά τα καταστήματα είναι και πιο οικονομικές, και έχεις και το μεγάλο κέρδος πως αυτό που θα καταναλώσεις δεν είναι γεμάτο συντηρητικά μέσα στο σακουλάκι του, αλλά φρέσκο, που μόλις ψήθηκε.

 

 

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...