HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΗ interior designer Έλενα Τζούμα μας εξηγεί...

Η interior designer Έλενα Τζούμα μας εξηγεί πως συνδυάζεται η ψυχολογία και η διακόσμηση στους εσωτερικούς χώρους

Τι είναι το emotional interior design?

Η ψυχολογία του εσωτερικού σχεδιασμού είναι ο συνδυασμός δύο επιστημών: του εσωτερικού σχεδιασμού και της ψυχολογίας.

Η ψυχολογία της εσωτερικής διακόσμησης αναφέρεται στην εφαρμογή αρχών και εννοιών από τη ψυχολογία στον τομέα του εσωτερικού σχεδιασμού. Περιλαμβάνει την κατανόηση του πώς οι φυσικοί και αισθητικοί παράγοντες ενός χώρου επηρεάζουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τα συναισθήματα και την ψυχική ευημερία. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή χρωμάτων, τον φωτισμό, τη διάταξη του χώρου, τις υφές, τους ήχους και τα αρώματα που χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση ενός χώρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει το αίσθημα ικανοποίησης των ανθρώπων που τον χρησιμοποιούν.

Αρχικά, αναλύοντας τις πρακτικές και ψυχολογικές ανάγκες καθώς και τις στυλιστικές προτιμήσεις αυτών που μένουν σε μια κατοικία, προσπαθούμε να δημιουργούμε χώρους που αντανακλούν την προσωπικότητα και τις αξίες τους- χώρους που προάγουν θετικές εμπειρίες και εκπληρώνουν τις ανάγκες τους. Με την ίδια λογική προσεγγίζουμε και τους  επαγγελματικούς χώρους που στοχεύουν στο να προσφέρουν μια συγκεκριμένη εμπειρία στο κοινό τους αλλά και έναν πρακτικό και ευχάριστο χώρο εργασίας στους εργαζόμενους.

Επιπλέον μελετούμε προσεκτικά 4 παράγοντες των επιλογών σχεδιασμού: την διάταξη, το φωτισμό, το χρώμα και την διακόσμηση

ΔΙΑΤΑΞΗ //

Η διάταξη και η χωροταξική διαμόρφωση ενός χώρου επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Οι ανοιχτοί, διαρρυθμιστικά, σχεδιασμοί, για παράδειγμα, προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και μια αίσθηση σύνδεσης, ενώ οι διαχωρισμένοι χώροι προσφέρουν απομόνωση και καθορίζουν διαφορετικές λειτουργίες. Επιπλέον, η διάταξη των επίπλων και των αξεσουάρ μπορεί να επηρεάσει τη ροή της κίνησης και αντιληπτικά τον όγκο ενός δωματίου. Με το να κατανοούμε πώς οργανώνεται χωροταξικά ένας χώρος, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργικότητα και τη χρησιμότητα του.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ //

Ο φωτισμός διαδραματίζει ίσως το βασικότερο ρόλο στη διάθεση μας. Φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός μπορούν να επηρεάσουν τους κυκλικούς ρυθμούς μας και την παραγωγικότητά μας. Η έκθεση στο φυσικό φως συνδέεται με βελτιωμένη διάθεση και γνωστική λειτουργία, ενώ οι κακές συνθήκες φωτισμού μπορούν να οδηγήσουν σε αίσθηση κόπωσης και δυσφορίας.  Πρέπει πάντα να μελετούμε προσεκτικά την τοποθέτηση και την ένταση των φωτιστικών σωμάτων για να δημιουργούμε χώρους που δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστικοί αλλά μας κάνουν και να νιώθουμε όμορφα.

ΧΡΩΜΑ //

Τα χρώματα έχουν τη δύναμη να προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα και διαθέσεις, επηρεάζοντας την αντίληψή μας. Για παράδειγμα, ζεστοί τόνοι όπως το κόκκινο και το πορτοκαλί μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση άνεσης και οικειότητας, ενώ δροσεροί τόνοι όπως το μπλε και το πράσινο συνδέονται συχνά με τη γαλήνη και τη χαλάρωση. Διαλέγοντας στρατηγικά τα χρώματα ανάλογα τον χώρο που σχεδιάζουμε μπορούμε να προκαλέσουμε συναισθήματα και να ενισχύσουμε τη συνολική ατμόσφαιρα ενός χώρου.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ //

Η υφή, το άρωμα και ο ήχος επιδρούν στο πως νιώθουμε μέσα σε έναν χώρο. Τα αισθητικά στοιχεία, τα αντικείμενα διακόσμησης, δεν είναι μόνο όμορφα στο κοίταγμα τους αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν εμπειρίες που εμπλέκουν τις αισθήσεις και μας ευχαριστούν. Οι υφές μπορούν να συνεισφέρουν στην άνεση και την αισθητική ενός δωματίου. Τα ευχάριστα αρώματα δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, ενώ οι ατμοσφαιρικοί ήχοι μπορούν είτε να μας χαλαρώσουν είτε να αποσπάσουν την προσοχή μας. Επιπλέον, η χρήση φυτών στους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι θεραπευτική μειώνοντας το άγχος, ενισχύοντας τη θετική διάθεσή και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Τέλος δεν μπορούμε να παραλείψουμε την τέχνη, καθώς ένα έργο τέχνης μπορεί να προσθέσει βάθος, χρώμα, και διάσταση σε ένα δωμάτιο, δημιουργώντας ένα ισχυρό οπτικό ενδιαφέρον, και παράλληλα να προκαλέσει συναισθήματα, επηρεάζοντας, κάποιες φορές, καταλυτικά την ατμόσφαιρα ενός χώρου.

Η εφαρμογή των παραπάνω αρχών λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία χώρων που όχι μόνο είναι ευχάριστοι στο μάτι, αλλά ενισχύουν τα θετικά μας συναισθήματα και αναβαθμίζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής μας. Σχεδιάζοντας και διακοσμώντας έναν χώρο ας εστιάσουμε περισσότερο και στο πως νιώθουμε εμείς μέσα σε αυτόν και όχι μόνο στο πως αυτός φαίνεται σε μια φωτογραφία.

H Έλενα Τζούμα σπούδασε ψυχολογία στο Λονδίνο (MSc Business Psychology, University of Westminster) και εσωτερική αρχιτεκτονική στην ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Instagram: elen_tzouma_interiors

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...