HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΟι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη |...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και μας συστήνονται μέσα από την δουλειά τους. Σήμερα η Νάσια Σπυριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Οικονομίδης

Που γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και σπουδάσατε;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Αν και το πατρικό ήταν στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τα εφηβικά μου χρόνια τα πέρασα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια, σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε επίπεδο Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Ποια είναι η επαγγελματική πορεία που έχετε διαγράψει;

Γενικά είμαι άτομο που αγαπώ τη δουλειά. Από φοιτήτρια ακόμα ξεκίνησα να δουλεύω σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να μάθω νέα αρχιτεκτονικά προγράμματα, νομοθεσία και το πώς να «κινούμαι» στις δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά το τελευταίο, μεγάλη υπόθεση, μέχρι και σήμερα. Τελειώνοντας τις σπουδές μου στο Α.Π.Θ., εργάστηκα σε μεγάλη τεχνική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Το μεταπτυχιακό έφερε μια «εργασιακή» παύση. Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του κύκλου σπουδών, εγκαταστάθηκα στο Λονδίνο, οπού δούλεψα στο αρχιτεκτονικό γραφείο HTA Architects. Ο χρόνος που ήμουν εκεί ήταν ένα τεράστιο μάθημα. Διαφορετικά αρχιτεκτονικά προγράμματα, διαφορετική νομοθεσία, πολυπολιτισμικό περιβάλλον εργασίας, βιοκλιματική προσέγγιση σχεδιασμού…γενικά ένα ακόμα τεράστιο σχολείο. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, παρόλο που βρήκα άμεσα δουλειά, ξεκίνησε η γνωστή σε όλους μας κρίση. Πέρασε και αυτό το κύμα, οπότε και αποφάσισα να δημιουργήσω το δικό μου πλέον γραφείο. Με έδρα την Κομοτηνή, όπου ζω τα τελευταία χρόνια αλλά και τη Θεσσαλονίκη, που είναι η αιώνα πατρίδα μου, μοιράζω το χρόνο μου και τα project ανάμεσα στις δύο αυτές πόλεις.

ML Apartment, ανακαίνιση και διαμόρφωση διαμερίσματος σε βιομηχανικό στυλ

IM Apartment, ανακαίνιση και διαμόρφωση διαμερίσματος σε γήινους τόνους

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα – project στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Δε ξέρω αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, γιατί το καθένα έχει για μένα διαφορετική σημασία και βάρος. Ίσως να έλεγα 2 διαμερίσματα που έκανα τα τελευταία χρόνια και δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, το ML Apartment και το IM Apartment.

Υπάρχει κάποιο θέμα σε διεθνές επίπεδο – αρχιτεκτονικής ατζέντας που απασχολεί τους αρχιτέκτονες σήμερα και εσάς συγκεκριμένα;

Πολλά και από πού να ξεκινήσεις κανείς. Βιοκλιματικός σχεδιασμός, που στην Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω και χρήση νέων πρωτοπόρων υλικών.  Η μεταπτυχιακή μου έρευνα ήταν πάνω σε ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά κατασκευής. Τις προάλλες ξεφύλλισα το βιβλίο που έγραψα ως τελική εργασία και σκεφτόμουνα πώς από το 2007 που το παρουσίασα, μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος σε αυτό το κομμάτι και ακόμα αναλωνόμαστε σε υπερσυμβατικές κατασκευές. Και φυσικά να μη ξεχνάμε τα ΑΙ Tools που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Καινούριοι ορίζοντες που αν τους χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορούν να διευκολύνουν τη δουλειά μας. Εμπεριέχει βέβαια μεγάλο κίνδυνο να γίνουν όλοι «αρχιτέκτονες» και εκεί έγκειται η δυσκολία διαχείρισης.

Anima Studio, διαμόρφωση χώρου και μετατροπή του σε γυμναστήριο

Πως ξεκινάει ένας αρχιτέκτονας να σχεδιάζει;

Ο αρχιτέκτονας στην ουσία είναι ψυχολόγος. Μπαίνει στο σπίτι σου, στην οικογένεια σου, στη δουλειά σου και προσπαθεί να σε ψυχαναλύσει για να βγάλει στην επιφάνεια στοιχεία του χαρακτήρα σου και της σκέψης σου. Ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός, όπως και ο κάθε πελάτης. Προσωπικά, κάνω μια πρώτη συνάντηση που γίνονται βασικές ερωτήσεις, έτσι ώστε να αντιληφθώ το στυλ του πελάτη και το πώς ονειρεύεται τον χώρο του.

Πως δίνεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη στην κατοικία; Πως φτάνετε να ισορροπήσετε την δικής σας οπτική με αυτή του πελάτη σας;

Υπάρχουν αρχιτέκτονες που δε τους απασχολεί η ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Έχουν μια signature σχεδιαστική προσέγγιση και ακολουθούν αυτή πιστά. Το δικό μας αρχιτεκτονικό γραφείο κινείται με άλλο τρόπο. Η κάθε δουλειά είναι ξεχωριστή και ο κάθε πελάτης διαφορετικός. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε χώρους που ευχαριστούν πρώτιστα τον ιδιοκτήτη. Η δικιά μου οπτική θα βάλει όρια σε αυτό που θεωρώ εγώ kitsch (εκτός και να είναι αυτό το ζητούμενο) και ακόμα πιο αυστηρά όρια σε λειτουργικό επίπεδο. Μου έχουν κάνει πολλές φορές την ερώτηση ή μου έχουν πει….αυτό είναι στη μόδα τώρα στα σπίτια. Διαφωνώ κατηγορηματικά. Δεν ακολουθώ ποτέ τη μόδα, ειδικά στα σπίτια. Τα σπίτια είναι χώρος ιερός, που πρέπει να μπαίνει μέσα ο πελάτης και να αγαλλιάζει η ψυχή του.  Δεν είναι χώρος που ο αρχιτέκτονας θα βγάλει τη «λόξα» του επειδή έτσι θέλει ή επειδή το προτάσσουν οι τρέχουσες τάσεις.

Pizzaland, μαγαζί εστίασης σχεδιασμένο με τη λογική του αμερικάνικου diner

Makrantonis Butcherie, μπουτικ κρεοπωλείο

Πειραματίζεστε σε δημιουργικό επίπεδο;

Κάθε νέα σχεδιαστική διαδικασία είναι για μένα πειραματισμός. Δεν υπάρχει copy paste αν θέλεις να σέβεσαι τον εαυτό σου ως αρχιτέκτονας.

Ποια είναι η αρχή σας σε κάθε νέα δουλειά που αναλαμβάνετε;

Ξεκινάμε από το μηδέν. Με φρέσκες ιδέες και χωρίς επαναλήψεις. Δε μου αρέσει να αναπαράγω στοιχεία. Δεν έχω βάλει ποτέ για παράδειγμα ίδια φωτιστικά σε δύο δουλειές. Ποτέ μη λες ποτέ βέβαια….αλλά καταλάβατε τι εννοώ νομίζω. Κάθε νέα δουλειά είναι μια νέα αρχή και αυτό είναι το ωραίο στη δουλειά μας. Αν επιλέξεις αυτό τον τρόπο προσέγγισης, δε θα βαρεθείς ποτέ.

Αρχιτεκτονική και Κινηματογράφος, Μουσική, βιβλία…Παρακολουθείτε, ακούτε, διαβάζετε και αν ναι, τι;

Αρχιτεκτονική και Κινηματογράφος είναι άμεσα συνυφασμένα. Μη ξεχνάμε το εκπληκτικό παράδειγμα της ταινίας Metropolis του Fritz Lang. Θυμάμαι μας είχαν βάλει και εργασία στη σχολή για αυτό το θέμα. Να αυτό είναι το υπέροχο με την Αρχιτεκτονική. Αποκτάς μια σφαιρική οπτική, συνδέοντας στοιχεία που δε φανταζόσουνα. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα. Σχεδιασμός χωρίς μουσική δε μπορεί κατ’ εμέ να υπάρξει. Όσο για τα βιβλία, αν δε διαβάζεις, τι κάνεις; Στο δια ταύτα, η Αρχιτεκτονική είναι μια κυρία που ακροβατεί ανάμεσα σε επιστήμη και τέχνη. Αν δεν παρακολουθείς, δεν ακούς , δε διαβάζεις, τότε η κυρία αυτή προχωρά και σου αφήνει μόνο μια μακρινή ανάμνηση της ύπαρξης της.

EZ Villa, ολική ανακατασκευή πρώην εργατικής μονοκατοικίας σε urban chic villa

Ποιο είναι το επόμενο σας project;

Project αυτή την περίοδο τρέχουν πολλά. Ευτυχώς η κρίση είναι πλέον μια μακρινή ανάμνηση και ελπίζω ανεπιστρεπτί. Τη τελευταία περίοδο, ασχολούμαστε με άδειες 2 μονακατοικιών και εσωτερικό σχεδιασμό τους, με ανακαινίσεις διαμερισμάτων και με εσωτερικό σχεδιασμό καταστημάτων. Διαφορετικά project, διαφορετικής κλίμακας το καθένα…μετά πώς να βαρεθείς την αρχιτεκτονική;

Twice Boutique, κατάστημα ρούχων

Έκκεντρο Φροντιστήριο, ο χώρος υποδοχής με green wall

Φαρμακείο Σιδεράς, ένα φαρμακείο με ρετρό στοιχεία

Betty Hair Studio, ένα κομμωτήριο σε γήινους τόνους

Περισσότερα για την δουλειά της εδώ

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...