HomeUrbanitiesLife guideΠάσχα στην πόλη: Οδηγός για να το...

Πάσχα στην πόλη: Οδηγός για να το ζήσεις σωστά

της Δέσποινας Πολυχρονίδου

Κάθε πόλη έχει τις συνήθειές της και αν έχεις περάσει πολλές φορές τη Μ.Εβδομάδα εντός των τειχών έχεις μάθει τα καλά σημεία της και τις συνήθειες που αξίζει να μοιραστείς. Αν φέτος μείνεις μακριά από την εξοχή και την επαρχία μη φοβού – το Πάσχα στην πόλη έχει τη δική του γλύκα.

Εκκλησίες που αξίζουν την επίσκεψή σου, είναι όσες είναι μακριά από τα συνηθισμένα. Απέφυγε τις κεντρικές μεγάλες εκκλησίες και προτίμησε μικρότερες, είτε στο κέντρο είτε σε άλλες περιοχές. Όσο μικρότερες, τόσο καλύτερα.

Αγιος Νικόλαος Ορφανός @ioanna_serafeimidou

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφανού, δες τις υπέροχες τοιχογραφίες μιας περασμένης εποχής. Ο κήπος της είναι καλοφτιαγμένος με δεκάδες λουλούδια σε γλάστρες και στα παρτέρια.

Αγιος Νικόλαος Ορφανός  @sousourada_

Κάνουμε δυο εξαιρέσεις σε σχέση με τις μεγάλες εκκλησίες για να κάνουμε ειδική μνεία στην Παναγία Χαλκέων που μπορεί να καμαρώνει για τις τεράστιες τριανταφυλλιές της. Η Ροτόντα επίσης, αν και κανονικά δε λειτουργεί ως εκκλησία, θα είναι ανοιχτή ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, από τις 8:00 μέχρι την ολοκλήρωση της τελετής του Επιταφίου. Πρέπει έστω μια φορά στη ζωή σου να περάσεις απο εκεί, εκείνη τη μέρα.

Ροτόντα  @sousourada_

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά είναι η εκκλησία της αγοράς και τιμάται ιδιαίτερα από τους εμπόρους και είναι η μόνη ίσως περίπτωση που το ωράριο των θρησκευτικών τελετών της προσαρμόζεται στο ωράριο των καταστημάτων. Έτσι τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά γίνεται νωρίς το απόγευμα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Agora Modiano

Τα ζαχαροπλαστεία τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν σε δημιουργικό οίστρο, και τώρα αρχίζει το μεγάλο ξεπούλημα. Πληθωρικές βιτρίνες με πολλά χρώματα και σοκολατένια μικρά γλυπτά και συσκευασίες που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Νίκος Αραμπατζής

Λατρέψαμε τα σοκολατένια ζωάκια και τα αυγά πρόσωπα στο Ble, και τα άπειρα σοκολατένια κουνελάκια και αυγουλάκια στον πλουραλιστικό, ρετρό και διαχρονικό Μουρούζη, και θελήσαμε τα τεράστια σοκολατοαυγά στη Μοδιάνο όπου εκεί όλες τις μέρες θα βρεις και εκδηλώσεις για παιδιά, για να τα απασχολήσεις όσο είναι στις πασχαλινές διακοπές τους από το σχολείο.

Στο κέντρο, θα φας υπέροχα θαλασσινά στη «Λόλα», αλλά και στην «Αγορά», στη Δραγούμη, αλλά και την «Ηλιόπετρα» και τη «Μούργα». Αν θες κρεατικά, τότε προτείνουμε το «Ευάρεστον» (Σοφοκλέους 4) σε ένα στενό πάνω από την Αγίου Δημητρίου ή στο «Ίγγλις» στην πλατεία Καλλιθέας. Μαγειρίτσα στον Τσαρούχα, στην Ολύμπου, δίπλα από τη Ρωμαϊκή Αγορά, και στον Πατσά, στη Μαρτίου. Δες περισσότερα εδώ και εδώ .

Ιωάννα Καραφυλλίδου

Μεγάλο Σάββατο, βόλτα στο Φραγκομαχαλά για τα τελευταία ψώνια, για μπαχάρια, τυριά, αλλαντικά αλλά και delicatessen στο Olicatessen, χρυσάνθεμα και νεραγκούλες στα Λουλουδάδικα, καφέ στο Ύψιλον, και οπωσδήποτε θα σε συμβουλεύαμε να περάσεις από την εκκλησία των Καθολικών για να δεις πόσο όμορφη είναι ειδικά αυτές τις μέρες.

 

Ιωάννα Καραφυλλίδου

Ανάσταση στη Μονή Βλατάδων με θέα την πόλη ή στην Αγία Σοφία. Χιλιάδες πιστοί στέκονται γύρω από την αυλή της μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στο κέντρο με αναμμένα κεριά και είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε έστω και μια φορά!

Νίκος Αραμπατζής

 

Related stories