HomeMind the artΚριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος....

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί». Εκδόσεις Εστία 2023.

248 σελίδες σε εξαιρετικής ποιότητας λείο, υποκίτρινο, λεπτό χαρτί, με άψογη επιμέλεια, εκτύπωση και βιβλιοδεσία.

Παρότι αυτό το βιβλίο θεωρείται μυθιστόρημα, είναι η βιογραφία του Ηλία Φυτιλή, ο οποίος ίδρυσε τον πρώτο κτηνοτροφικό σύλλογο στην Ελλάδα. Η συγγραφέας, εγγονή του ήρωα, μελέτησε την ιστορία, διάβασε το αρχείο του παππού της, μίλησε με τον πατέρα της και τελικά κατέγραψε την ιστορία του Ηλία. Και αντί να βάλει τον Ηλία ή έναν εξωτερικό παρατηρητή στη θέση του αφηγητή, επέλεξε για τον ρόλο αυτό τη δεύτερη σύζυγο του Ηλία, τη Μαγδαληνή.

Η Μαγδαληνή δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένη, όπως άλλωστε όλες οι γυναίκες της εποχής της. Είναι όμως προικισμένη με καθαρή σκέψη, βαθιά αγάπη για τον άντρα της και την οικογένειά της, αυτογνωσία και θάρρος της γνώμης. Έτσι, με λόγο απλό αλλά μεστό, με λέξεις και φράσεις που αντικατοπτρίζουν την εποχή χωρίς να καταφεύγουν σε εκτενή χρήση της ντοπιολαλιάς, έχουμε πλούσιες, ενίοτε λυρικές, πάντοτε παραστατικές περιγραφές τόπων, ανθρώπων, συναισθημάτων. Η πρόσφατα απελευθερωμένη Θεσσαλία, τα απομεινάρια της τούρκικης παρουσίας, η φτώχεια, οι γαιοκτήμονες και οι κολλήγοι, όλα ζωντανεύουν χάρη στην εξαιρετική γραφή της Φυτιλή. Με μικρές παρεμβολές στην αφήγηση της Μαγδαληνής διαβάζουμε αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Ηλία. Τα πραγματικά λόγια του ήρωα αποκαλύπτουν ένα ακέραιο χαρακτήρα, έναν αγνό αγωνιστή για το κοινό καλό, έναν τίμιο άνθρωπο.

Η συγγραφέας, παρότι μιλάει για έναν ήρωα συγγενή της, δεν διστάζει να αποκαλύψει τα ελαττώματά του, να τονίσει τα λάθη του, τις αδυναμίες του. Δεν έφτιαξε μια αγιογραφία, μόνο μας παρέδωσε τον καλό αγώνα λίγων ανθρώπων για την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων, για την ίδρυση κτηνοτροφικού συλλόγου, αγροτικών συνεταιρισμών, για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών ώστε να φέρουν σύγχρονα μηχανήματα για τη δουλειά τους.

Η Λίνα Φυτιλή μας μίλησε για την ιστορία του παππού της. Όμως μέσω αυτού μας άπλωσε όλη την ιστορία του μόχθου,, του αγώνα, της αγωνίας του αγροτικού πληθυσμού του Θεσσαλικού κάμπου. Και το έκανε με λόγο υψηλής αισθητικής, με γλώσσα που παρασύρει τον αναγνώστη στην εποχή.

Εξαιρετικό βιβλίο!

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...