HomeΘέματαΑστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη

Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως είμαστε ρυπαροί και πως πρέπει να καθαρθούμε.

Να βγούμε στο χιόνι δίχως ρούχα. Να μην σκεφτούμε πόνο, να μην τρομάξουμε, να μην λιποψυχήσουμε.  Να πέσουμε στα νερά που παγώνουν τη νύχτα. Όχι όσο αντέχουμε· κι άλλο. Περισσότερο. Να ματώσουμε τη σάρκα μας. Να θαφτούμε μέσα στο ψυχρό χώμα, χωρίς να σκεφτούμε την αρρώστια. Χωρίς να σκεφτούμε τίποτα ξανά.

Να μην φάμε, να μην πεινάσουμε μέχρι να έρθει.

Εκείνος είναι η θέρμη και το ρούχο. Η θαλπωρή, το σκέπασμα και η ανακούφιση. Εκείνος είναι το χέρι που ξεθάβει, το φάρμακο και η γιατρειά. Το ψωμί και το λάδι. Το χόρτασμα.

Εκείνος φέρνει τη ζωή που σπαρταράει και τη φέρνει για να μας τη χαρίσει.

Να περιμένουμε. Να πουλήσουμε τα υπάρχοντά μας. Να παντρέψουμε τα παιδιά μας. Να μην υπάρχει πια επιθυμία. Να μην υπάρχει τίποτα που να θέλουμε πια.

Έρχεται εκείνος που τα θέλει όλα.


 

Ο Σαμπατάι Σεβί γεννιέται στη Σμύρνη το 1626 από οικογένεια Σεφαρδιτών ισπανικής καταγωγής. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με τον εσωτερισμό και την Καμπάλα και κάποια χρόνια αργότερα αυτοανακηρύσσεται Μεσσίας και ξεκινά να ταξιδεύει. Γρήγορα η φήμη του εξαπλώνεται. Χιλιάδες άτομα δηλώνουν οπαδοί του.

Στη Θεσσαλονίκη η επίσκεψή του προκαλεί φρενίτιδα. Προσπαθώντας να εξαγνιστούν πριν τον ερχομό του, κάποιοι αυτομαστιγώνονται μέχρι να ματώσουν κι άλλοι θάβονται στους κήπους τους μέχρι τον λαιμό, ρίχνουν στο σώμα τους λιωμένο κερί, βουτούν σε παγωμένα νερά. Κάποιοι άλλοι νηστεύουν σε βαθμό ασιτίας και χάνουν τη ζωή τους.

Η επιρροή του γιγαντώνεται τόσο, που ο Αυτοκράτορας αναγκάζεται να αντιδράσει. Προσπαθώντας να αποφύγει τη μετατροπή του σε μάρτυρα, του προτείνει να ασπαστεί το Ισλάμ, έτσι ώστε να αποφύγει τις διώξεις. Εκείνος δέχεται και παίρνει το όνομα Αζίζ Μεχμέτ Εφέντης.

Πολλοί ακόλουθοί του γίνονται και οι ίδιοι μουσουλμάνοι. Στην Θεσσαλονίκη σχηματίζουν την κοινότητα των Ντονμέδων, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στις υποθέσεις της πόλης και την προικοδοτεί με το μοναδικό Γενί Τζαμί.

 Η φωτογραφία είναι από την ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...