HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΗ Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου

Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και ασχολούμαστε με ειδικές κατασκευές φωτιστικών αλλά και εισαγωγές φωτιστικών από Ευρωπαϊκές εταιρίες κυρίως Σκανδιναβικές και Ιταλικές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ανοίξει και ένα κατάστημα στην Καλαμαριά με Φωτιστικά, DIY λύσεις φωτισμού, σκανδιναβικά έπιπλα και αξεσουάρ σπιτιού.

Η επιχείρηση όμως είναι οικογενειακή και εγώ είμαι η 4η γενιά. Λειτουργούμε από το 1948 όταν πρώτο άνοιξε το μαγαζί ο πατέρας της γιαγιάς μου.

Η πρώτη γυναίκα στην επιχείρηση ήταν η γιαγιά μου με την εταιρία τότε να πουλάει χειροποίητες κάλτσες στην Αγίου Μηνά 1 (στην τότε γνωστή πλατεία εμπορίου). Μετά ανέλαβαν ο πατέρας της και ο σύζυγος της (παππούς μου) οι οποίοι ασχολήθηκαν γενικότερα με το εμπόριο ( ποτών, μελιών ρούχων, κ.α.) και μετά κατέληξαν στο ηλεκτρολογικό υλικό. Στο κατάστημα στην Αγίου Μηνά όπου εκεί ανέλαβαν και οι γονείς μου την εταιρία κυριολεκτικά μεγάλωσα μέσα στα φις, στα πριζάκια και στα καλώδια αγαπώντας την αποθήκη, τις κατασκευές και ότι άλλο μηχανικό εξάρτημα και εργαλείο υπήρχε τότε διαθέσιμο.

Σπούδασα στο Πολυτεχνείο Κρήτης Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης και τώρα κάνω ένα μεταπτυχιακό στις μελέτες φωτισμού για να εμβαθύνω και τις γνώσεις μου εκτός από την εμπειρία στο αντικείμενο.

Γιατί ο κόσμος επιλέγει τα custom αντικείμενα, τι είναι αυτό που τα κάνει ξεχωριστά;

Η μοναδικότητα νομίζω ότι είναι αυτό που τους κερδίζει. Όλοι πλέον ψάχνουν από το pinterest να φτιάξουν το σπίτι τους αλλά η φαντασία της δημιουργίας και η ιδιαιτερότητα πάντα σε κερδίζουν, σχεδόν σε όλους τους τομείς. Προσπαθούμε να βάλουμε όλη τη δημιουργικότητα και την αγάπη μας για το φωτισμό και τις δυνατότητες που έχει για να αναδείξει κάθε χώρο, είτε αυτός είναι το σπίτι μας ή ο επαγγελματικός μας χώρος ή ακόμη και ξενοδοχεία που αναλαμβάνουμε κατά βάση.

Ποιο φωτιστικό σας ξεχωρίζετε από όσα έχετε κατασκευάσει;

Αυτή την περίοδο αγαπώ τα αμπαζούρ! Νομίζω αυτά με εκφράζουν. Παλαιότερα δεν ήθελα πολλά χρώματα ήμουν πιο απλή σε όλα. Τώρα η κίνηση από τα κρόσσια που τοποθετούμε τα αμπαζούρ, ο συνδυασμός των υπέροχων υφασμάτων με τα χρώματα από τα κρόσσια και τα μοναδικά σχέδια με ενθουσιάζουν. Επίσης ο τομέας του DIY που κάθε φορά η κατασκευή μας είναι εξατομικευμένη είναι από τα πράγματα που κρατάει το ενδιαφέρον μου αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια που ασχολούμαι με τον φωτισμό.

Και ποια δουλειά θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε ως αγαπημένη σας;

Θα έβαζα ως νούμερο 1 τα σχέδια και τις δημιουργίες καθώς και την αναζήτηση νέων υλικών. Αλλά η κρυφή μου αγάπη είναι ότι έχει να κάνει με κατασκευή – κολλήσεις, κατσαβίδια, συναρμολογήσεις. Μου αρέσει να βλέπω τις δημιουργίες να αποκτούν υπόσταση και ειδικά όταν τοποθετούνται και φωτίζουν έναν χώρο που συνθέσαμε από το μηδέν.

Πως γίνεται η προσέγγιση του εκάστοτε χώρου;

Σε project όπου το απαιτούν οι συνθήκες, γίνεται αυτοψία του χώρου για την αποτύπωση (κάτοψη, τομές) και σε δεύτερο χρόνο η μελέτη φωτισμού. Φυσικά όλα γίνονται σε προσαρμογή με το budget που διατίθεται για το εκάστοτε έργο είτε πρόκειται για ξενοδοχείο ή εστιατόριο είτε για σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς το διακοσμητικό και το οικονομικό κομμάτι να ικανοποιούν τον συνεργάτη.

Γνωρίζω ότι δεν είναι ιδιαιτέρως εμπορικό το ακόλουθο αλλά δεν μπορώ να πουλήσω κάτι εάν δεν μου αρέσει. Όλα τα φωτιστικά που θα δείτε στο κατάστημα αλλά και στη σελίδα μας είναι προσεγμένα και επιλεγμένα ένα ένα. Υπάρχουν φωτιστικά πολύ οικονομικά αλλά με ενδιαφέρον και φωτιστικά αρκετά ακριβά που πάλι είναι κομμάτια από εταιρίες που ξεχωρίσαμε ή κατασκευάσαμε.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στον σχεδιασμό;

ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ νομίζω ότι έχει την τιμητική του τα τελευταία χρόνια. Αλλά όχι το κλασσικό ύφασμα που μας έρχεται στο μυαλό. Σκεφτείτε μεταλλικές κλωστές πλεγμένες σε αυτοματοποιημένο αργαλειό που δημιουργούν σκιάσεις και εφέ φωτισμού μοναδικά.

 

Πως δίνουμε έναν ολοκληρωμένο και σωστό φωτισμό στον χώρος μας;

Εξατομικεύοντας κάθε χώρο. Οι μελέτες φωτισμού με τα σύγχρονα εργαλεία κάνουν γρήγορα και άμεσο το αποτέλεσμα κάθε φωτιστή , όμως η δημιουργικότητα και η φαντασία  είναι αυτές που θα κάνουν το αποτέλεσμα μοναδικό.  Ο κάθε χώρος είναι ξεχωριστός για τον καθένα από εμάς έτσι αντιμετωπίζουμε τα οικιακά έργα. Θα πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να φωτίσετε κάθε χώρο πως θέλετε φαίνεστε και να ζείτε μέσα σε αυτόν.

Σε επαγγελματικούς χώρους θα έλεγα ότι βάζουμε ένα λιθαράκι από τη δική μας προσωπικότητα και εμπειρία.

Γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι αρκετά απαιτητική και χωρίς καμία βοήθεια από κρατικούς μηχανισμούς. Γίνονται τίμιες προσπάθειες για ΕΣΠΑ αλλά η κατάσταση με αυτά τα προγράμματα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην πραγματικότητα. Και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν η γυναίκα κάνει οικογένεια και έχει παιδιά. Για την γυναίκα επιχειρηματία έχει μηδέν άδεια και μηδαμινή επιδότηση. Έτσι χωρίς στηρίγματα (οικονομικά ή οικογενειακά), δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Το στήριγμα μου είναι ο σύζυγός μου που μαζί έχουμε καταφέρει να μεγαλώνουμε δύο παιδιά και να κάνουμε και αυτό που αγαπάμε.  Όταν ανέλαβα την επιχείρηση οι γονείς μου είχαν περάσει δύσκολα την οικονομική κρίση από το 2007-2010. Γυρνώντας από τις σπουδές μου και έτοιμη να φύγω στο εξωτερικό τους υποσχέθηκα ότι θα βοηθήσω για ένα χρόνο μέχρι να μπορούν να ορθοποδήσουν, το αποτέλεσμα όμως ήταν ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ υπέροχο. Το ηλεκτρολογικό υλικό που εμπορευόμασταν μέχρι τότε ήταν η παιδική μου «κουδουνίστρα» , έτσι αφού διάβασα, παρακολούθησα πολλά σεμινάρια έκανα εκπαιδεύσεις σε εταιρίες ένιωσα έτοιμη και βγήκα ως πωλήτρια στην αγορά. Πήγαινα ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, από Κομοτηνή μέχρι Γιάννενα και από Αθήνα μέχρι Κρήτη. Τελικά μου άρεσε τόσο πολύ ο φωτισμός και με τις εμπειρίες που σιγά σιγά αποκτούσα, ώστε αποφάσισα να αλλάξω την εταιρία και να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τις κατασκευές και την εμπορία φωτιστικών που ανακάλυπτα από εκθέσεις του εξωτερικού. Τώρα 14 χρόνια μετά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση προσωπικά που κατάφερα να φτάσω ως εδώ.

Περισσότερα στο instagram

στο site:www.decolight.gr ή στο φυσικό κατάστημα στην Πασαλίδη 24, Καλαμαριά

 

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...