HomeUrbanitiesΓαστρονομίαThe Food Stories | Από πού κρατάει...

The Food Stories | Από πού κρατάει η σκούφια τους; Γλυκά και φαγητά που αγαπάμε.

Τα τρώμε κάθε μέρα ή τα λαχταράμε. Ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους; Τι σημαίνει η λέξη μπισκότο; Ποιο είναι το δάσος που έδωσε τ' όνομά του στη Black Forest; Έτρωγε, μήπως, μπουγάτσα ο Ιουστινιανός;

Μπισκότο

Η παράδοση θέλει την πρώτη μορφή μπισκότου να εμφανίζεται περίπου πριν από 10.000 χρόνια στην Κίνα, όπου παρασκεύαζαν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα. Άλλοι αναφέρουν πως οι Ασσύριοι παρασκεύαζαν ένα λεπτό παξιμάδι από ζύμη κριθαριού και σιταριού, που το τοποθετούσαν σε πήλινα βάζα και το ζέσταιναν στη θράκα.

Στους αρχαίους χρόνους συναντάμε στην ελληνική κουζίνα παρασκευάσματα με συστατικά το αλεύρι, το λάδι, το μέλι και το γάλα. Στα ρωμαϊκά χρόνια, τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν έναν τύπο ψωμιού, τον στρατιωτικό άρτο ή άρτο του ναυτικού, που ήταν φτιαγμένο από αλεύρι που άφηναν να μουσκέψει στο νερό επί τριάντα μέρες, και μετά το έψηναν δύο φορές για να διατηρηθεί επί μακρόν.

Η ονομασία μπισκότο για αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε το μεσαίωνα. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές. Η παλαιότερη αναφορά σε μπισκότα -τουλάχιστον στις αγγλοσαξωνικές χώρες- συναντάται στην αφήγηση του εξερευνητή Sir Martin Frobischer, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ακτή του Ατλαντικού, στη βόρεια Αμερική, το 1577. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η τροφή των ναυτικών του ήταν μια λίβρα μπισκότα ημερησίως.

Το 19ο αιώνα με την εξάπλωση της αγγλικής συνήθειας του απογευματινού τσαγιού, ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση της παραγωγής μπισκότων από την Βρετανία. Γύρω στο 1840 ο Roman Lefevre, ζαχαροπλάστης με ανατολίτικη καταγωγή, και η γυναίκα του Utile εγκαταστάθηκαν κοντά στους φουρνάρηδες και τους αλευράδες της περιοχής της Ναντ, όπου και παρασκεύασαν τα πρώτα petit-beurre. Τη δεκαετία του 1920, το μπισκότο άρχισε ν' αποκτά τη σύγχρονή του διατροφική διάσταση, δηλαδή δύο ξερά μπισκότα σφίγγουν για πρώτη φορά κρέμα σοκολάτας, βανίλιας, φράουλας κλπ.



Μπλακ Φόρεστ

Η προέλευση του ονόματος αυτού του γλυκού είναι πολύ πρωτότυπη. Πήρε τ' όνομά του από την περιοχή του Μέλανα Δρυμού στη νότια Γερμανία, η οποία φημίζεται για τα κεράσια Morello.

Υπάρχουν δύο εκδοχές ως προς το ποιος έφτιαξε την πρώτη τούρτα μπλακ φόρεστ. Η πρώτη εκδοχή υποστηρίζει πως εφευρέτης ήταν ο Josef Keller, ζαχαροπλάστης στο Cafe Ahrend στο Bad Godesber. Κατά το έτος 1915 δημιούργησε το γλυκό αυτό που ονόμασε Schwarzwaelder Kirsch, δηλαδή τούρτα του μαύρου δάσους, ό,τι σημαίνει δηλαδή και μπλακ φόρεστ.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η τούρτα δημιούργηθηκε για πρώτη φορά το 1930 από τον ζαχαροπλάστη Erwin Hildenbrand του Cafe Walz στο Tubingen. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μια φωτογραφία που εντόπισε ο αρχιοθέτης Udo Rauch και απεικονίζει τον ζαχαροπλάστη να φτιάχνει μια μπλακ φόρεστ.

Η πρώτη αναφορά σε βιβλίο, πάντως, γίνεται το 1934 στο βιβλίο 250 Cake – Speciality and how they are created, του J.M.Erich Weber. Σήμερα υπάρχει ένα ετήσιο φεστιβάλ Black Forest στη Γερμανία, ενώ η 28η Μαρτίου είναι εθνική ημέρα μπλακ φόρεστ στις Η.Π.Α.



Μπουγάτσα

Η αρχική προέλευση της μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές, προέρχεται από το Βυζάντιο. Στο Βυζάντιο υπήρχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά και τις πίτες και μία από τις πιο περίφημες βυζαντινές πίτες ήταν η μπουγάτσα.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα η ταξιδιωτική μαρτυρία του ταξιδευτή Εβλιά Τσελεμπή αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν μπουγάτσα κουρού, κιγμαλί (με κιμά δηλαδή) και σαντέ μπουγάτσα (δηλαδή πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη). Στην Κωνσταντινούπολη η πίτα αυτή ονομαζόταν πογάτσα ή μπογάτσα από τους Έλληνες και μπουγκάτσα από τους Τούρκους. Οθωμανικά λεξικά μας πληροφορούν ότι η πογάτσα αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης focaccia, που σημαίνει γλυκιά πίτα.

Η μπουγάτσα διαδόθηκε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες που ήρθαν με την ανταλλαγή πληθυσμών.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...