HomeMind the artΘέατροΓιατί τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη σήμερα;

Γιατί τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη σήμερα;

O βασικός λόγος που με αφορά αυτό το γοητευτικό κείμενο είναι η ιστορία του αγράμματου γιου βοσκών, του αγωνιστή Μακρυγιάννη που τόλμησε με τις πράξεις του αλλά και με τα γραπτά του να δώσει ένα σπουδαίο μάθημα αγώνα που ειδικά σήμερα είναι ότι πιο χρήσιμο για έναν λαό που αναρωτιέται κανείς αν έχει πάψει να πολεμά.


Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμά από τα Απομνημονεύματα:

Αποφάσισαν οι νοικοκυραίοι ότι η τυραγνία των Τούρκων δεν υποφέρνονταν πλέον. Και δι᾿ αυτείνη την τυραγνία, οπού δεν ορίζαμεν ούτε βιον, ούτε τιμή, ούτε ζωή αποφασίσαμεν να σηκώσωμεν άρματα αναντίον αυτής της τυραγνίας.

Όταν δηλαδή η κατάσταση του λαού βρίσκεται στην πιο οριακή της φάση όπου πλέον έχει χαθεί κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο μόνος τρόπος είναι ο πόλεμος αφού έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Θεωρώ ότι και ο κόσμος μας σήμερα βρίσκεται σ' αυτήν ακριβώς την οριακή κατάσταση.

Φυσικά ο αγώνας είναι και θα παραμείνει συνεχής. Ο Μακρυγιάννης αναρωτιέται αργότερα αν το αίμα όσων αγωνίστηκαν χύθηκε αδίκως όταν διαπιστώνει ότι: και τώρα δικαιοσύνη δεν βρίσκομεν από κανέναν, όλο δόλο και απάτη.

Καταπέλτης o λόγος του και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νεοσύστατο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας που τόσο θυμίζει τόσο την σημερινή Ελλάδα των μνημονίων. σ αὐτείνη τὴν γῆς ὁποῦ ζυμώσαμεν μὲ τὸ αἷμα μας θέλουν τώρα νὰ μᾶς θάψουν ἀδίκως καὶ παράωρα. Μᾶς πῆραν τὴν ματοκυλισμένη μας γῆς, τὴν ἀγόρασαν ἀπό ῾να γρόσι τὸ στρέμμα, καὶ βάλαν ἐμᾶς μὲ τ᾿ ἀλέτρι καὶ τραβοῦμεν τὸ γενὶ καὶ βγάνομεν τῶν συγγενῶν μας τὰ κόκκαλα .

Και παρόλα αυτά ο Μακρυγιάννης συνεχίζει και μάχεται με το κατεστημένο της εποχής και συντελεί να γραφτεί το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για να δέσουμε τον Βασιλέα με νόμους όπως οραματίστηκε

Καὶ γίνεται τὸ Σύνταγμα καὶ πέφτει στὰ χέρια τῶν πολιτικῶν καὶ ἐξευτελίζεται, κι ὁ Μακρυγιάννης ὁλοένα ἀποτραβιέται ἀπὸ τὸν κόσμο.«Ὅσοι ἔχουν τὴν τύχη μας σήμερο στὰ χέρια τους» γράφει κατὰ τὸ 1851 «ὅσοι μας κυβερνοῦν, μεγάλοι καὶ μικροί, καὶ ὑπουργοὶ καὶ βουλευταί, τό ῾χουν σὲ δόξα, τό ῾χουν σὲ τιμή, τό ῾χουν σὲ ἰκανότη τὸ νὰ τοὺς εἰπεῖς ὅτι ἔκλεψαν, ὅτι πρόδωσαν, ὅτι ἤφεραν τόσα κακὰ στὴν πατρίδα. Ὅσοι εἶναι τίμιοι κατατρέχονται ὡς ἀνάξιοι τῆς κοινωνίας καὶ τῆς πολιτείας»

Αλλά εκείνος συνεχίζει να γράφει κρυφά τα πολύτιμα κείμενα του για να τα αφήσει ως παρακαταθήκη για τους μεταγενέστερους για να μάθουν ν' αγωνίζονται για την πατρίδα τους.

Και αυτό νομίζω είναι και το μήνυμα της παράστασης Η ανάγκη να βρούμε την δύναμη όχι απλά να επιβιώσουμε σ' έναν κατακερματισμένο κόσμο αλλά να ζήσουμε με τιμή και αξιοπρέπεια σήμερα και όχι αύριο. Και αυτό μπορεί να συντελεστεί μόνο αν ¨είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ όπως μας παροτρύνει.

Θανάσης Σαράντος

Η προπώληση θα γίνεται από το ταμείο του θεάτρου Αυλαία, τηλ: 2310 237700

(ώρες λειτουργίας: 10:30 π.μ. – 1:30 μ.μ., 5:30 μ.μ. – 9:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή) και ηλεκτρονικά ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ-ΔΙΑΝΟΜΗ:

Σκηνοθεσία-Διασκευή-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσικός επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (παίζει νέυ, ταμπουρά & πολίτικο λαούτο)

Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης.

Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης.

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς.

Θέατρο Αυλαία

Έναρξη: 8/3/2017

Διάρκεια παραστάσεων: 8-10 Μαρτίου 2017

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 21:00

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Προπώληση: 10€

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...