HomeCinemaΦθινόπωρο και Σινεμά | Ακόμα 8 ταινίες...

Φθινόπωρο και Σινεμά | Ακόμα 8 ταινίες για να συμπληρώσεις την watchlist σου

Καθώς οι μέρες μικραίνουν και τα βράδια γίνονται πιο δροσερά, υπάρχει ένα είδος μαγείας στον αέρα που κάνει το φθινόπωρο την ιδανική εποχή για κινηματογραφικές βραδιές. Στο προηγούμενο άρθρο, παρουσιάσαμε μια λίστα ταινιών για να καλωσορίσουμε την εποχή, αλλά ειλικρινά δεν νιώθουμε έτοιμοι να αποχαιρετήσουμε ακόμα. Η οθόνη που τρεμοπαίζει, το ποπ κορν είναι έτοιμο και το φθινοπωρινό κινηματογραφικό μας ταξίδι συνεχίζεται. Ελάτε μαζί μας για να εξερευνήσουμε μια δεύτερη λίστα κινηματογραφικών απολαύσεων, που εγγυημένα θα σας μεταφέρουν στην καρδιά της εποχής.

Από Renegades of Youth

 Pan’s Labyrinth 

  Η Ισπανία πλήττεται από το φασιστικό ζυγό του δικτάτορα Φράνκο περί το 1944, όσο η Οφήλια, ένα νεαρό κορίτσι με αγάπη για τα παραμύθια, ξεφεύγει από τον τυρρανικό πατριό της για να καταλήξει μέσα σε ένα από αυτά. Πλέον ως η χρόνια χαμένη πριγκίπισσα ενός υπόγειου βασιλείου χάνεται σε έναν μυστηριώδη λαβύρινθο προσπαθώντας να αποδείξει τις βασιλικές της ρίζες με τη βοήθεια ενός αλλόκοτου πάνα, ενός ανθρωπόμορφου τράγου που αντιμετωπίζει μαζί της εφιαλτικές καταστάσεις και ζοφερά πλάσματα που στοιχειώνουν αυτό το βασίλειο φαντασίας. Αντιμετώπισε την εξαιρετική δημιουργία φόβου, απόγνωσης, απληστίας και ευτυχίας ως παιδικό παραμύθι και ετοιμάσου για ένα ισχυρό σοκ. Αν αναζητάς μια μοναδική ιστορία μαγεμένης αγάπης που μιλά για θυσίες και αξιομνημόνευτο κουράγιο, ενώ παράλληλα γίνεται ανέλπιστα τρομακτική, να γεμίσει μια φθινοπωρινή νύχτα σου το ψάξιμο μπορεί να λάβει τέλος.

 

 American Beauty 

 Εδώ μην περιμένεις πεσμένα φύλλα δέντρων στους δρόμους. Εδώ θα δεις την πλήξη μιας μικρομεσαίας αμερικάνικης οικογένειας μέσα στην ανιαρή ζωή της. Το πρώτο εγχείρημα του Σάμ Μέντες και η χαρακτηριστική μουσική επένδυση του Τόμας Νιούμαν ήρθαν για να σε βάλουν στο mood και να σε προβληματίσουν. Η ερμηνεία του Κέβιν Σπέισι ως έναν 40άρη που μετανιώνει για τον τρόπο ζωής που ακολούθησε και με παράδοξο τρόπο προσπαθεί να κάνει restart θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις για τα καλά ότι το timing είναι ένας αμείλικτος παράγοντας σε τούτη τη ζωή. 

The Killing of a Sacred Deer

 Βραδύκαυστο, διαποτισμένο με έναν αέρα μυστηρίου και ένα διαρκές προαίσθημα φόβου, ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου σίγουρα συγκαταλέγεται στις ταινίες που κουβαλάνε φθινοπωρινή αύρα. Ένα αλλόφρον ψυχολογικό θρίλερ γύρω από την στενή σχέση που αναπτύσσει ένας καρδιοχειρούργος με ένα έφηβο αγόρι, στο οποίο στέκεται ως η πατρική φιγούρα που δε γνώρισε ποτέ με τη σχέση αυτή να δημιουργείται από ένα γεγονός σύνδεσμο με τη μητέρα του αγοριού. Τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή όταν τα παιδιά του καρδιοχειρούργου αρρωσταίνουν μυστηριωδώς και εκείνος αναλαμβάνει το καθήκον της προστασίας της οικογένειας του, ομολογώντας ένα λάθος που στοιχειώνει το παρελθόν του και κάνοντας μια αναπόφευκτη θυσία. Σας θύμισε λίγο από Ιφιγένεια; Και εμάς. Για όσους είναι γνώριμοι με το σουρεαλιστικό σινεμά του Λάνθιμου σίγουρα θα βρεθούν απέναντι σε ακόμα ένα φιλμ της αρεσκείας τους. Λουσμένη στο ψυχρό φως της κάμερας του Θύμιου Μπακατάκη αποτελεί μια πανέμορφη οπτικά μα ταυτόχρονα φρικτή πτώση στην παράνοια και αυτό δεν είναι καν το πιο τρομακτικό στοιχείο που θα βαρύνει την ατμόσφαιρα όσο το γεγονός πως ο Λάνθιμος την θεωρεί κωμωδία.

 Mommy 

 Ο Xavier Dolan στα 25 του χρόνια δημιουργεί το Mommy μιλώντας για μια προβληματική μονογονεϊκή οικογένεια στην οποία μητέρα και γιός έχουν μια έντονη σχέση και προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να ισορροπήσουν πάνω σε μια λεπτή κλωστή. Επαναφέροντας στις κινηματογραφικές οθόνες το τετράγωνο κάδρο και ντύνοντας την ταινία του με μουσικές επιλογές από διάσημα ονόματα όπως η Lana Del Rey, οι Oasis και  ο Andrea Bocelli. Το ερώτημα είναι ένα: Είναι η αγάπη ή η λογική που μπορεί να σώσει μια οικογένεια; Δες το για πρώτη φορά μια βροχερή μέρα. Για τις υπόλοιπες διάλεξε εσύ. 

 Α Ghost Story

 Όλα είναι θέμα χρόνου. Ο Ντειβιντ Λοουρι γιγάντωσε τη σκηνοθετική του ταυτότητα το 2017 όταν μας χάρισε μια από τις πιο πράες αλλα ταυτόχρονα πανίσχυρες ταινίες γύρω από την απεραντοσύνη της δύναμης του χρόνου και τη ζωή μετά την απώλεια. Η Ρουνει Μάρα και ειδικά ο Κέισι Άφλεκ παραδίδουν δυο εξαιρετικες ερμηνείες μεν, διαφορετικών εφαλτηρίων δε. Και αυτό διότι θεωρω απίστευτο το πως κάτω από ένα σεντόνι με δυο τρύπες για ματια ο χαρισματικός Άφλεκ έλυσε την εξίσωση της μετάδοσης της δυναμικής του χαρακτήρα του κάνοντας το χαρακτήρα να αναλογίζεται πόσο ετοιμόρροπες είναι τελικά έννοιες όπως η ζωή και ο θάνατος, η αγάπη και η κληρονομιά. Το φάντασμα μας δεν είναι ένας εχθρικός δαίμονας που αναπαράγει τα κλισέ ενός στοιχειωμενου σπιτιού αλλα μια παθητική παρουσία, αναγκασμένη να τριγυρίζει άσκοπα παρατηρώντας την ματαιότητα της ύπαρξης. Το Ghost Story είναι ένα καθηλωτικό ταξίδι σε όλα εκείνα που θεωρούμε δεδομένα, ένα κοσμικό άγγιγμα στην αγάπη, την απώλεια, τις αναμνήσεις, τις ανθρώπινες σχέσεις και το πεπρωμένο τους που δυσκολα θα ξεχάσεις ότι βίωσες όταν το επέλεξες ένα ατμοσφαιρικό βροχερό βράδυ ενός Νοέμβρη. 

Girl, Interrupted 

 Μουντό και αργό το Girl, Interrupted μπαίνει από μόνο στη λίστα μας. Γουαινόνα Ράιντερ και Αντζελίνα Τζολί μας υποδεικνύουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια αποτυχημένη κοινωνία στο νου των νέων κοριτσιών. Κάθε χαρακτήρας της ταινίας είναι ξεχωριστός και δίνει ή έτσι πιστεύει τουλάχιστον το καλύτερό του για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Σουζάνα Κέισεν. Κάποιοι κάνουν λόγο για την θηλυκή εκδοχή της ταινίας ”One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, αλλά ας μην υπερβάλλουμε.

 Trouble with Harry 

 Πανέμορφα φθινοπωρινά χρώματα από τη βορειοανατολική πλευρά των ΗΠΑ, και συγκεριμένα στο Βερμόντ, ξεχειλίζουν το τοπίο μέσα στο οποίο ανακαλύπτεται σε μια μικρή πόλη το πτώμα του Χάρι και οι κάτοικοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι να κάνουν με αυτό! Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ πειραματίζεται με το κωμικό στοιχείο και μπορεί να μην εξορύσσει την πλήρη δυναμική της υπόθεσης αυτής της μαύρης κωμωδίας όμως οι αστείες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα γύρω από ένα άψυχο σώμα το κάνουν να λειτουργεί και ως ένα ελαφρύ μυστήριο. Ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα διάλειμμα είτε από κάποιο βαρύτερο δράμα ή ταινία τρόμου είτε όσους έχουν ξεκινήσει έναν φθινοπωρινό χιτσκοκικό μαραθώνιο και προέρχονται από την αλλεπάλληλη προβολή των Σιωπηλός Μάρτυρας και Το Κυνήγι του Κλέφτη καθώς αυτό το διαφορετικό κωμικό θρίλερ χρονολογείται ως η επόμενη ταινία στο παλμαρέ του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Far from Heaven 

Connecticut, Αμερική το 1950. Μια φιλήσυχη, σχεδόν ιδανική αμερικανική οικογένεια απολαμβάνει την κοινωνική αναγνώριση. Ώσπου αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Τζούλιαν Μουρ εκπληκτική στο ρόλο μιας γυναίκας που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δραματικές αλλαγές, μέσα σε ένα άκρως 50’s σκηνικό. Ο σκηνοθέτης Τοντ Χέινς θίγει διαχρονικά ζητήματα για το αν και κατά πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας σχεδόν 50 χρόνια αργότερα απέναντι στην ομοφυλοφιλία και τις διαφυλετικές σχέσεις.

 

Related stories

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...