της Δάφνης Τσάρτσαρου
Τη Μ.Παρασκευή, πολλές ψαροταβέρνες της πόλης προσφέρουν το γεύμα της ημέρας αν δεν θέλεις να φας κρέας.
Στο κέντρο
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα φας υπέροχα θαλασσινά στη “Λόλα”, αγαπημένο στέκι για πολλούς ντόπιους αλλά και επαγγελματίες που επισκέπτονται την πόλη, με νόστιμους ουζομεζέδες και ξεχωριστά ζυμαρικά με θαλασσινά.
Στο ιστορικό ουζερί, “Αγορά”, στη Δραγούμη με Καπποδιστρίου θα δοκιμάσεις κλασικά και νόστιμα θαλασσινά, αλλά και ριζότο και γαριδομακαρονάδες. Έφυγες για Καπάνι, και δοκιμάσεις ρεμπετομεζέδες, “στου Μήτσου”, ένας θησαυρός ταπεινότητας και νοστιμιάς.
Στα ανατολικά της πόλης, υπάρχει πάντα το αγαπημένο και ποιοτικό “Ουζερί του Καβούρη” με τους Θεσσαλονικείς να το εμπιστεύονται εδώ και χρόνια για τα πιάτα του – θαυμάσιους τσιπουρομεζέδες, αλλά και στην Τούμπα ορκίζονται στο “Mezedaki Bar” πολλοί – κυρίως νέοι- λάτρεις των θαλασσινών, επιλέγοντας τα παραδοσιακά πιάτα με πιο σύγχρονη ματιά.
Ανατολικά και Δυτικά
Από την άλλη πλευρά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχει η ξακουστή “Μέδουσα” με τον ιδιοκτήτη να επιμελείται και τα πιάτα που … διαπρέπουν, όπως το μυδοπίλαφο, οι γαρίδες σαγανάκι και η αστακομακαρονάδα.
Τέλος, στο “Νυδρί” στον Εύοσμο κι αυτό, θα φας εκτός από νόστιμα θαλασσινά, σαν το χταποδάκι και τα μύδια, και την εξαιρετική χειροποίητη φάβα!
Τέλος, για σένα που η θάλασσα είναι… τρόπος ζωής και πιο εύκολα προσβάσιμη, μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα κλασικά κι αγαπημένα μαγαζιά στην παραλία της Περαίας – Νέων Επιβατών: “Το μπαλκόνι του Μπαξέ”, ο “Θωμάς”, ο “Αχ!Νίκο Αχ!”, τα “Θαλασσοπούλια”, ο “Αιγιαλός”, η “Τράτα”, κ.α.
Φυσικά, δε μπορούμε με τίποτα να παραλείψουμε το υπέροχο “Άθως”, στην παραλία Νέας Ηράκλειας με τρομερή διακόσμηση και νόστιμα πιάτα.