HomeMind the artΘέατροΕξορία του Παύλου Μάτεσι, από...

Εξορία του Παύλου Μάτεσι, από τη θεατρική ομάδα ‘’Ουκ Νουκ’’

Το έργο Εξορία του Παύλου Μάτεσι θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα ΟΥΚ ΝΟΥΚ (προερχόμενη από το τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.), στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης Ανοιχτή Σκηνή – Φωνές της Πόλης. Ο Εξώστης συνομίλησε με την ομάδα για το ανέβασμα αυτής της σύγχρονης τραγωδίας και για την αναγκαιότητα της παράστασης στο εδώ και το τώρα.



Ποια είναι η ιστορία που εξελίσσεται στο έργο ΕΞΟΡΙΑ;

Δύο σύντροφοι από το στρατόπεδο των ηττημένων του Εμφυλίου, ο Θανάσης και η Μαρία, ζουν κάπου στην Αθήνα στοιχειωμένοι από τις αναμνήσεις τους. Προσπαθώντας να διαφυλάξουν ο καθένας το παιδί του από τις δυσκολίες που πέρασαν οι ίδιοι, τους αποκρύπτουν το παρελθόν τους. Κάποια στιγμή όμως, η έλευση ενός νεαρού ομοϊδεάτη τους θα ξαναφέρει το παρελθόν στην επιφάνεια, οδηγώντας τη σύγκρουσή του με το παρόν σε μια ετεροχρονισμένη εκδίκηση.

Ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που σας οδήγησαν στο ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου;

Καταρχήν η θεματική του. Το πώς το συλλογικό παρελθόν μοιραία ενσωματώνεται στο παρόν, και διαμορφώνει τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό μέλλον. Αυτή η θέση όπως διατυπώνεται στην «Εξορία», αίρεται -τηρουμένων των αναλογιών- σε διαστάσεις τραγωδιακές. Σε συνδυασμό με τον υποδειγματικά θεατρικό λόγο του Μάτεσι, δημιουργεί εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τόσο σε επίπεδο ψυχολογίας όσο και σε επίπεδο συγκρούσεων.

Στο έργο οι ήρωες προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από το -εμφυλιακό- παρελθόν για να τους προστατεύσουν.Ποια πιστεύετε ότι είναι σήμερα η σχέση του Έλληνα με το παρελθόν του;Αναθυμάται τον εμφύλιο;

Η σχέση με το παρελθόν –όχι μόνο με τον εμφύλιο αλλά με πολλές από τις τομές του ιστορικού και πολιτικού μας γίγνεσθαι- είναι δυστυχώς μια σχέση πλέον συλλογικά ανύπαρκτη. Έχουμε μια τάση είτε να ξεχνάμε, είτε να αγνοούμε, είτε –ακόμα χειρότερα- να στρεβλώνουμε τόσο τα γεγονότα, όσο και τα αιτήματα που τα δημιούργησαν. Κι ακριβώς αυτή η λήθη είναι που έθρεψε εδώ και κάποια χρόνια ατομικιστικές αντιλήψεις, διέλυσε κάθε μορφή συλλογικότητας και αίσθησης κοινότητας και οδήγησε στα σκληρά παρόντα που βιώνουμε σήμερα.


Πώς συνδέεται η ΕΞΟΡΙΑ με το παρόν κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι;

Κατά τη ρήση του Κούντερα, «ο αγώνας ενάντια στη λήθη είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία». Υπό αυτή την έννοια, το να αναρωτηθούμε πάνω στην ιστορική πορεία της κοινωνίας, στο πως αυτή αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, ποια αιτήματα ήγειρε κατά περιόδους και πως κατέληξε, μας οδηγεί στο εξής απλό –μάλλον μπρεχτικό- συμπέρασμα: η ιστορία δεν είναι μια νομοτελειακή αλληλουχία γεγονότων, αλλά μια δυναμική κατάσταση που οφείλουμε να διαμορφώνουμε. Ίσως αυτό να καταρρίπτει ψευδαισθήσεις συναίνεσης και να εγείρει δύσκολες απαιτήσεις, αλλά τελικά το ερώτημα είναι αν την ιστορία του παρόντος, το μέλλον θα την καταγράψει ερήμην μας ή όχι.

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα ΟΥΚ ΝΟΥΚ; Ποιο είναι το παρελθόν της κ πώς σχεδιάζει το μέλλον;

Η ομάδα προέκυψε από την επιθυμία να αναζητηθούν συλλογικές προτάσεις, σ' ένα κατ' εξοχήν χώρο που εξαναγκάζει σε ατομικές πορείες. Χωρίς ν' αναιρείται η ατομικότητα του καθενός –για την ακρίβεια βασισμένοι σ' αυτήν- προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια «χορική» αντίληψη, μέσα στην οποία αυτές οι ατομικότητες θα εκφραστούν κάτω από κοινή συνθήκη. Όσο για τα επόμενα, αυτή είναι η πρώτη απόπειρα εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Συνεπώς θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, με βασική μέριμνα να διαφυλάξουμε το αρχικό μας πλαίσιο.

***

Tαυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου

Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου

Σκηνικά – κοστούμια: Ανθή Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος

Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Φωτισμοί: Ελένη Χούμου

Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης

Η ''Εξορία'' θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Απριλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της πόλης 2015 στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης στις 21:00.


Το Φεστιβάλ διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Τιμές εισιτηρίων: 7 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο

Επικοινωνία / κρατήσεις:

+30 6988021227

www.facebook.com/ouknouk.th.gr

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...