HomeCinemaTV5 Σειρές του 2016 που Πρέπει να...

5 Σειρές του 2016 που Πρέπει να Δεις

Το 2016 τελειώνει -επιτέλους!- και παρά τις αρνητικές πτυχές του, άφησε πίσω κάποια τηλεοπτικά διαμάντια που αξίζει να ανατρέξουμε. Οι σειρές στις οποίες γίνεται αναφορά στο παρόν αφιέρωμα είναι κάποια μόνο από τα πολλά εντυπωσιακά τηλεοπτικά shows που άρχισαν ή συνέχισαν να προβάλλονται φέτος. Η παρακάτω λίστα αφορά τόσο τους φανατικούς θαυμαστές και τις θαυμάστριες της Ποιοτικής Τηλεόρασης όσο κι εκείνους που ακόμα είναι προσκολλημένοι αποκλειστικά στη μαγεία του κινηματογράφου, αλλά η εξωτερική πίεση του κοινωνικού περίγυρου τούς έχει ωθήσει να διευρύνουν τους (τηλεοπτικούς) ορίζοντές τους. Στη συνέχεια, λοιπόν, παρουσιάζονται με πολλή αγάπη πέντε σειρές που μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι το ξημέρωμα.

5. House of Cards (2013 – )



Σκοτεινό πολιτικό δράμα με στοιχεία θρίλερ, το
House of Cards βασίζεται στην ομώνυμη μίνι σειρά του BBC και το ομότιτλο μυθιστόρημα του Michael Dobbs. Ο δημιουργός της σειράς είναι ο Beau Willimon, ενώ τους δύο βασικούς ρόλους του αριβίστα πολιτικού Frank Underwood και της φιλόδοξης συζύγου του, Claire, υποδύονται μινιμαλιστικά, με κύρος και φινέτσα ο Kevin Spacey και η Robin Wright, αντιστοίχως. Ένα πολιτικά δυνατό ζευγάρι αντί-ηρώων που είτε θα σας προκαλέσουν πηγαίο θαυμασμό είτε βαθύ μίσος (μερικές φορές και τα δύο).

Ο τρόπος προβολής της σειράς υπήρξε επαναστατικός και καθιέρωσε την αγαπημένη συνήθεια του binge-watching. Το Netflix το οποίο ανήκει στην κατηγορία των SVOD (Subscription Video On Demand) λαμβάνοντας υπόψη τη νέα συνήθεια των πελατών του, δηλαδή είτε την ενοικίαση σειρών σε DVD είτε το παράνομο download ολόκληρων τηλεοπτικών κύκλων, καθιέρωσε έναν καινοτόμο τρόπο και χρόνο διανομής που μεν δεν περιλαμβάνει ένα συμβατικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ, παράλληλα, κάνει διαθέσιμη ολόκληρη τη season σε μία ημέρα.

Το
House of Cards αποτελεί μια σκοτεινή σκιαγράφηση των δολοπλοκιών του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος και αφηγείται την προσπάθεια του βουλευτή Frank Underwood να ισχυροποιήσει την πολιτική του επιρροή με τη βοήθεια της συζύγου του. Frank και Claire συνωμοτούν με απώτερο σκοπό να γίνουν το πιο ισχυρό ζευγάρι της Αμερικής. Κατά την τέταρτη season της σειράς, οι δύο σύμμαχοι γίνονται εχθροί και η αυτοκρατορία που έχουν χτίσει μέσω δολοπλοκιών και έξυπνων τεχνασμάτων απειλείται με κατάρρευση. Η σειρά πραγματεύεται κυρίως τα θέματα της εξουσίας, του αριβισμού και του ανήθικου πολιτικού σκηνικού, χωρίς να ξεχνάει τον σχεδιασμό πολύπλοκων και σφαιρικών ηρώων και αντί-ηρώων.

4. Black Mirror (2011- )



Φουτουριστική, δυστοπική σειρά-ανθολογία από το Ηνωμένο Βασίλειο, το
Black Mirror αποτελεί ένα κείμενο που προκαλεί προβληματισμό, όσον αφορά την ισχύ της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργός της σειράς είναι ο Charlie Brooker. Στοιχεία θρίλερ και αγωνίας συνδυάζονται με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που παρουσιάζει κάθε αφηγηματικά αυτοτελές επεισόδιο με δυνατές ανατροπές που προκαλούν τα όρια της φαντασίας.

Μέσα από ακραία παραδείγματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα επεισόδια δείχνουν πώς η τεχνολογία επηρεάζει κάθε πεδίο της ύπαρξής μας. Από τη διαχείριση του πένθους μέχρι την καθημερινή μας κοινωνικοποίηση, το
Black Mirror αποκαλύπτει το πού μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία έχει υπερβεί κατά πολύ την ηθική μας εξέλιξη. Αυτός ο μη συγχρονισμός ηθικής και τεχνολογίας οδηγεί σε αλόγιστη χρήση της τελευταίας για εγωιστικούς και ναρκισσιστικούς λόγους με αποτέλεσμα ανισορροπία και δυστυχία. Μια σειρά που ενώ αφορμάται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής δημιουργεί σαφή ερωτήματα και φόβους για το άμεσο μέλλον.

3. Stranger Things (2016- )

Αν αγαπάτε το
Ε.Τ. the Extra Terrestrial (1982), τα σκανταλιάρικα Goonies (1985) και την επιστημονική φαντασία των alien movies, τότε το Stranger Things είναι η σειρά που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας. Από τους Duffer Brothers, το Stranger Things είναι μια σειρά συνδυάζει τα είδη του θρίλερ, της επιστημονικής φαντασίας, του horror και της περιπέτειας και έχει σαφείς επιρροές από τη δουλειά των John Carpenter, Stephen King, George Lucas, Steven Spielberg και Robert Zemeckis.

Διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του '80 στην επινοημένη πόλη του Hawkins, στην Indiana, όπου μια παρέα nerd και ομολογουμένως πολύ συμπαθητικών παιδιών χάνουν μυστηριωδώς έναν φίλο τους στο δάσος που περιτριγυρίζει την πόλη. Οι προσπάθειες εντοπισμού του μικρού Will (Noah Schnapp) είναι άκαρπες, όταν περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στη μικρή κοινότητα.

Η μητέρα του, την οποία υποδύεται η Winona Ryder, με τον αστυνομικό Jim Hopper (David Harbor), όπως επίσης και η παρέα των αγοριών με την προσθήκη ενός μυστηριώδους κοριτσιού, της Eleven (Millie Bobby Brown), επιχειρούν να ανακαλύψουν το τι συνέβη στον Will ύστερα από μια σειρά παραφυσικών περιστατικών που λαμβάνουν χώρα.

Η σειρά αποτελεί φόρο τιμής στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του '80 και τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά αποτελεί ένα σπουδαίο τηλεοπτικό κείμενο.


2. The Walking Dead (2010- )

Τα είδη του horror και της περιπέτειας συνδυάζονται στο
The Walking Dead, μία σειρά zombie apocalypse που προκαλεί εθισμό. Το τηλεοπτικό show παρουσιάζει με ρεαλιστικούς όρους την κατάρρευση του πολιτισμένου κόσμου μετά την εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού που μεταβάλλει όλους τους νεκρούς σε άγρια κανιβαλικά πλάσματα. Η σειρά αναπτύχθηκε από τον Frank Darabont και βασίζεται στo ομότιτλο comic series των Robert Kirkman, Charlie Adlard και Tony Moore.

Ο πρώην αστυνομικός Rick Grimes (Andrew Lincoln) ξυπνάει μέσα στο νοσοκομείο, ενώ ο κόσμος γύρω του έχει κατακλυστεί από περιπατητές –«walkers», όπως αναφέρονται συχνά στη σειρά. Κατορθώνει να διαφύγει την απειλή και αρχίζει την αναζήτηση της συζύγου του, Lori (Sarah Wayne Callies) και του γιου του, Carl (Chandler Riggs). Σε μια αφήγηση που ακόμα και οι βασικοί χαρακτήρες πεθαίνουν, η αγωνία και η αίσθηση του πραγματικού εντείνονται, ενώ η σειρά επιδεικνύει εξακολουθητικά ότι τα αληθινά τέρατα σε μια κοινωνία δίχως νόμους είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Στην έκτη και έβδομη season που προβλήθηκαν το 2016 (η σειρά λειτουργεί με τη λογική των mid-seasons) ο Rick και η ομάδα του έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα απειλή, τους Saviors. Αυτοί αποτελούν τον πιο μεγάλο κίνδυνο που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η ομάδα και μέχρι το midseason finale του έβδομου κύκλου δεν έχει οριστικοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντίστασης εναντίον τους, αν και οι comic fans μπορούν να φανταστούν το πώς θα εξελιχθεί η πολυαναμενόμενη σύγκρουση.



1. Game of Thrones (2011- )

Ιδιαίτερα διαδομένη και με πολύ ισχυρό fan base είναι η δραματική σειρά φαντασίας και περιπέτειας
Game of Thrones. Το τηλεοπτικό κείμενο αφηγείται την ιστορία των ευγενών οικογενειών του Westeros, οι οποίες εμπλέκονται σε έναν εμφύλιο πόλεμο μετά τον θάνατο του βασιλιά Robert Baratheon με στόχο την κατάληψη του Σιδερένιου Θρόνου. Το show βασίζεται στη σειρά επικής νουβέλας φαντασίας του συγγραφέα George R. R. Martin με τίτλο A Song of Ice and Fire και έχει διασκευαστεί για τη μικρή οθόνη από τους David Benioff και D.B.Weiss που φέρουν και τον τίτλο των δημιουργών. Βιβλίο και σειρά είναι εμπνευσμένα από τον ιστορικό Μεσαίωνα.

Δράκοι, μάγισσες-ιέρειες, παγωμένα πλάσματα και γίγαντες αποτελούν τους πυλώνες του υπερφυσικού, όπου βασίζεται η σειρά. Ωστόσο, η αφήγηση δεν περιορίζεται μόνο εκεί, καθώς οι χαρακτήρες είναι πλασμένοι σφαιρικά και εμφανίζουν τόσο προτερήματα και θετικά χαρακτηριστικά όσο και πάθη και αδυναμίες. Οι ήρωες και οι ηρωίδες προκαλούν από βαθιά συμπάθεια μέχρι δυνατό μίσος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει το γεγονός ότι ένας χαρακτήρας που μπορεί να είναι αξιοθαύμαστος για έναν fan της σειράς μπορεί να είναι αδιάφορος ή μισητός από κάποιον άλλον θεατή. Το
Game of Thrones συνδυάζει άρτια τις πολιτικές δολοπλοκίες μιας μεσαιωνικής πραγματικότητας με ξόρκια και White Walkers, άγρια ανθρωπόμορφα πλάσματα του πάγου, ενώ βασικοί και συχνά πολύ αγαπημένοι χαρακτήρες πεθαίνουν χωρίς δισταγμό από τους δημιουργούς. Κάθε οίκος/οικογένεια έχει την δική του πλούσια ιστορία σε έναν κόσμο που είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να αποτελεί μια ιστορική πραγματικότητα σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μάλιστα, ένας εκ των δημιουργών της σειράς, ο Benioff, υποστηρίζει ότι ο συγγραφέας των βιβλίων, George R.R. Martin, έθεσε ένα μέτρο σκληρού ρεαλισμού στην υψηλή φαντασία. Εισήγαγε γκρίζους τόνους σε ένα ασπρόμαυρο σύμπαν.

Πρωτότυπη μουσική, μοναδικές ερμηνείες, πλούσιο σενάριο και υψηλές παραγωγικές αξίες χαρακτηρίζουν τη διάσημη σειρά που το 2016 έφτασε στον έκτο κύκλο της. Το οριστικό επικό τέλος της σειράς θα προβληθεί κατά τον όγδοο κύκλο, ενώ απομένουν μόνο δεκατρία επεισόδια.

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...