HomeNewsroomΠοιητική αδεία ή πως μια δήλωση σε...

Ποιητική αδεία ή πως μια δήλωση σε πλάγιο λόγο μπορεί να οδηγήσει τα social media σε υπερβολές

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας σχολιάζαμε πόσο εύκολα στην περίπτωση της Βοστώνης κάποιοι άνθρωποι βρέθηκαν κατηγορουμένοι μέσα απο απλές υποθέσεις ανθρώπων που θέλησαν να τις εκφράσουν δημόσια μέσω των social media. Η ιστορία ήταν τελικά τόσο δραματική ώστε κάποιοι απο τους υποτιθέμενους κατηγορούμενους όταν αποδείχτηκε η αθωοτητά τους με την σύλληψη των Τσέτσενων αδερφών ως υπόπτων είπαν ότι η διαπόμπευση και η έκθεση τους ήταν τέτοια που δυσκολεύονταν να κυκλοφορήσουν πλέον δημόσια.

Αν και στο Geek Inside δεν ασχολούμαστε τόσο με αυτού του είδους την κακή χρήση των κοινωνικών δικτύων ωστόσο χτες παρακολουθήσαμε σε ζωντανή μετάδοση ένα ακόμα πραγματικό case study παραπληροφόρησης, που σχεδόν αποκλειστικά μέσα απο τα social media διογκώθηκε τόσο ώστε να μας προβληματίσει όλους. Αναφέρομαι φυσικά στην περίπτωση της Κικής Δημουλά και στην δήλωση της για τα παγκάκια και τους μετανάστες. Ας δούμε το χρονικό μέσα απο μερικά links για να δούμε πως διογκώθηκε η αρχική είδηση:
Όλα ξεκίνησαν σε ένα άρθρο εφημερίδας στο οποίο δεν μεταφέρθηκε το πλήρες νόημα των όσων ειπώθηκαν απο την Κική Δημουλά σε ευθύ λόγο αλλά ένα μέρος τους σε πλάγιο λόγο και με αρκετό σχολιασμό περί ρατσισμού. 
Αυτό αναπαράχθηκε απο αρκετά sites, blogs αλλά και τρολ περσόνες του διαδικτύου με τρόπο που τελικά επέτρεψε ένα είδος νοητής υπερβολής και απομάκρυνσης απο την πραγματικότητα. 
 
Και όταν πλέον το πράγμα ξέφυγε αρκετά ήρθε η ίδια η Κική Δημουλά για να επαναφέρει τη συζήτηση στα όσα πραγματικά είπε με δύο διαφορετικές αναρτήσεις
 
Όπως είπα αν και το Geek Inside δεν ασχολείται τόσο με τέτοιες ιστορίες είναι πλέον εντυπωσιακός ο τρόπος κακής χρήσης των κοινωνικών δικτύων όχι μόνο απο πολλούς ανώνυμους και μη επαγγελματίες των ΜΜΕ αλλά και απο διάφορα πρόσωπα με δημόσιο λόγο και ακόμα και επαγγελματίες του Τύπου. Το πως διογκώθηκε μια απλοϊκη αφήγηση ενός ανθρώπου απο μια άλλη εποχή, που δεν είπε τίποτα περισσότερο από ένα σχόλιο για την παλιά και τη νεα Κυψέλη χωρίς ρατσιστική στόχευση αλλά με κάποια αντίφαση στα συντηρητικά λεγόμενα της, απο αυτή που διαθέτουν αρκετοί απο όσους σχολίαζαν όλη την ημέρα μια υποτιθέμενη δήλωση. 
Νομίζω πως μια τέτοια δήλωση δεν αποτελεί ρατσιστικό σχόλιο είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του. Πολύ περισσότερο ρατσισμό εκπέμπει αυτό το αυτοσχέδιο κυνήγι μαγισσών που έχει στηθεί πλέον στα κοινωνικά δίκτυα και με κάθε αφορμή εκθέτει σε κίνδυνο ανθρώπους που θα πρέπει να απολογηθούν στον όχλο ενός λαϊκού δικαστηρίου σαν αυτά που έστηναν κάποτε οι φασίστες για να στοχοποίησουν τους κατα φαντασίαν εχθρούς τους ή η Ιερά Εξέταση για να διώξει το κακό. Κοινώς αν δεν φρενάρουμε τη δύναμη του όχλου και αν δεν συνειδητοποίησουμε την δυναμική μας στο facebook σε μια επόμενη φορά τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να ξεφύγουν ακόμη περισσότερο και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

 

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...