HomeUrbanitiesH γειτονιά με τα βιντατζάδικα και οι...

H γειτονιά με τα βιντατζάδικα και οι ήρωες των παλιών ρούχων

 

 

Iσως να είναι στη μόδα, ίσως και να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου έτσι ώστε και στην Ελλάδα να αποκτήσουμε μια πιο οικολογική συνείδηση να μας ενδιαφέρει περισσότερο το να κάνουμε καλό στο περιβάλλον και έπειτα στην τσέπη μας, ή τελικά τα παλιά ρούχα έχουν αυτή την γοητεία που κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί;

Κάποιος κάποτε είχε πει πως “Τα vintage καταστήματα είναι πολύ περισσότερα από μαγαζιά – είναι επιμελημένες γκαλερί του παρελθόντος!

Το να μπεις σε ένα vintage μαγαζί μοιάζει με την έναρξη μιας νοσταλγικής οδύσσειας, όπου κάθε κομμάτι, από φορέματα με φλάπερ της δεκαετίας του 1920 έως τα ψυχεδελικά prints της δεκαετίας του 1970, αφηγείται μια ιστορία της εποχής του.

Αυτά τα καταστήματα δεν χρησιμεύουν μόνο ως μικρά hubs της ιστορίας της μόδας, αλλά ως χώροι όπου διατηρούνται και γιορτάζονται τα στυλ, οι τάσεις και τα κοινωνικά κινήματα των προηγούμενων δεκαετιών.

Tα τελευταία χρόνια, νέα παιδιά έχουν φτιάξει τα δικά τους vintage καταστήματα ρούχων, αγοράζουν από το εξωτερικό, ψάχνουν στο ίντερνετ, ψάχνoyn σε υπαίθριες αγορές και γενικά έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα ανθρώπων που δε σνομπάρει το παλιό αλλά το φοράει! Και μάλιστα, το ενώνει με στοιχεία του σήμερα που το κάνουν και πάλι ξεχωριστό. Είναι σα να αποτίουμε ένα φόρο τιμής στις προηγούμενες δεκαετίες, ακόμη κι αν δεν τις ζήσαμε γιατί θέλουμε να πάρουμε κάτι από το δικό τους κόσμο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας υπάρχουν πολλά καταστήματα με vintage ρούχα – εμείς κάναμε μια βόλτα και φωτογραφήσαμε κάποια εξ’αυτών…

Φωτογραφία: Ευτυχία Παλτσίδου
Η Έλενα και ο Νίκος, από την Πιερία, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και έμειναν για τα καλά ξεκινώντας τη δική τους επιχείρηση. Το ιδιαίτερο με το V for Vintage (Aρμενοπούλου 29) είναι πως… είναι 2 μαγαζιά σε ένα  και για την ακρίβεια από τη μια μεριά θα βρείτε το αντρικό section και από την άλλη το γυναικείο!
Γιατί επέλεξαν αυτή τη γειτονιά; “Όταν ήμουν φοιτήτρια στο Βόλο, ερχόμουν τακτικά Θεσσαλονίκη, και μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η γειτονιά και σκεφτόμουν πως αν μετακόμιζα θα την επέλεγα. Οπότε μόλις πάρθηκε η απόφαση για το όλο εγχείρημα ήταν από τις πρώτες μου επιλογές. Είδα καταστήματα σε διάφορες περιοχές αλλά με κέρδισε η Αρμενοπούλου. Μας αρέσει η νεανική και ζωντανή πνοή που δίνουν οι φοιτητές στην ευρύτερη γειτονιά και η γοητεία του κέντρου…”
 
Φωτογραφία: Ευτυχία Παλτσίδου
“Μας αρέσουν πολύ τα vibes της πόλης και ο αέρας της (όχι με την κυριολεκτική σημασία). Παρόλο που είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη, περπατιέται εύκολα και μπορείς να δημιουργήσεις εύκολα τον κύκλο σου και να κάνεις νέες γμωριμίες καθώς ο κόσμος της είναι αρκετά ανοιχτός. Επίσης τρελαινόμαστε με το φαγητό της! Δεν μας αρέσει το κυκλοφοριακό χάος των τελευταίων ετών καθώς και η κατάσταση της καθαριότητας. Μισούμε επίσης τη δημόσια συγκοινωνία της και τη μιζέρια που προκαλεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Το κλίμα είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, καθώς η υγρασία δεν βοηθάει στον ποιοτικό ύπνο” λένε σε σχέση με την πόλη.

 

Φωτογραφία: Ευτυχία Παλτσίδου

Τα μπαρ και τα καφέ μέσα σε καταστήματα που πουλάνε ρούχα είναι ειδικά στο εξωτερικό κάτι συνηθισμένο (και τέλειο!). Ειδικά στο Λονδίνο ή το Βερολίνο, πολύ συχνά τα vintage shops έχουν και ένα κομμάτι τους αφιερωμένο σε ένα μικρό καφέ με πολυθρόνες και χώρο για να διαβάσεις ή να κάτσεις με τον υπολογιστή σου. Ήταν ζήτημα χρόνου λοιπόν να το δούμε και στις γειτονιές της πόλης. Και ιδού, ο Νεκτάριος και η Στέλλα ένωσαν την αγάπη τους για τα vintage ρούχα και έκαναν μια διαφοροποίηση προσθέτοντας και το μπαρ τους σε ένα τρελό συνδυασμό ρούχων και εστίασης, το Oldd Fashion και το Oldd Fashion Rusty Bar (Mελενίκου 5).

Φωτογραφία: Ευτυχία Παλτσίδου

“Η Θεσσαλονίκη είναι μια υπέροχη πολύ που συνδιάζει το αστικό περιβάλλον με έναν χαλαρό  ρυθμο ζωής. Έχει μια underground κουλτούρα και είναι μια ζεστή φιλόξενη πόλη . Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στις συγκοινωνίες της πόλης αλλά και στο κομμάτι καθαριότητας”.

Στην Ολύμπου, στο αριθμό 131, στην καρδιά της πόλης, βρίσκεται το Salamander (Ολύμπου 131). Εκεί θα σε υποδεχτεί η Ιωάννα, η ιδιοκτήτρια, που μισεί όλη τη βιασύνη και την ταραχή, που έχει χαρακτηρίσει τη νοοτροπία του shopping και έχει τη δική της κοσμοθεωρία.

H Ιωάννα είναι πάντοτε με το χαμόγελο, και πρόθυμη να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ένα νέο εαυτό στο δικό της μαγαζί. Μία μεγάλη ταμπέλα σε νέον κίτρινα χρώματα, λέει Νο hate allowed, καταλαβαίνεις ότι εδώ παίρνουν την καλοσύνη πολύ στα σοβαρά – και καλά κάνουν! H Ιωάννα έγινε γνωστή, μάλιστα γράψαμε κι εμείς για αυτή, όταν έβγαλε μία ανακοίνωση στο Instagram της στην οποία προέτρεψε όποιον αισθάνεται πως είναι έξω και χρειάζεται ένα μέρος να ξεκουραστεί, έχει κλείσει το κινητό του από μπαταρία και χρειάζεται φορτιστή, να πάει στο μαγαζί της! Το Salamander είναι κι αυτό γεμάτο από vintage καλούδια.

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...