HomeCinemaSpecial screeningMonty Pythons | Life of Brian

Monty Pythons | Life of Brian

Romanes eunt domus

Η περίοδος του Πάσχα ήρθε και έτσι για αλλαγή δείτε το Life of Brian και όχι το Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Τζεφιρέλι. (Άντε γιατί στο τέλος κάποιοι θα πιστέψουν ότι ο Ιησούς ήταν από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.)

Η ταινία

Για τους λίγους που δεν γνωρίζουν, η ιστορία έχει ως εξής. Ο Brian γεννιέται στη Ναζαρέτ την ίδια μέρα με το θείο βρέφος, μόνο που ο Brian βρισκόταν στον διπλανό στάβλο. Παρόλο που ο Brian ακολούθησε διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή του σε σχέση με τον Ιησού (αυτό το gap στη ζωή του Ιησού δεν θα το μάθουμε ποτέ), καταλήγει στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ο Brian συμμετέχει σε ένα πολιτικό κίνημα εναντίων των Ρωμαίων και λίγο αργότερα καταλήγει να είναι προφήτης συγκεντρώνοντας τους δικούς του ακολούθους. Παρόλο που ο Brian είναι απλά ο Brian, οι πιστοί του τον ακολουθούν παντού χωρίς ο ίδιος να το θέλει, μιλά για την ατομικότητα μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αλλά τα πρόβατα παραμένουν πρόβατα. Εν συντομία, ο Brian καταλήγει στο σταυρό και οι πιστοί βρίσκουν τον επόμενο μεσσία.

Όταν πρωτοβγήκε η ταινία, ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και κυρίως γιατί όσοι είχαν εναντιωθεί δεν ήξεραν γιατί πράγμα μιλούσε. Οι πύθωνες κατηγορήθηκαν για βλασφημία, υπήρξαν αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, πορείες και όλα αυτά γιατί ο κόσμος αδυνατούσε να καταλάβει ότι η ταινία αυτή δεν μιλούσε για τη θρησκεία αλλά κυρίως σατίριζε τους πιστούς. (ευτυχώς ο Καστελούτσι ήταν ακόμα νέος τότε, αλλιώς θα τον καίγανε ζωντανό.) Η κυκλοφορία της είχε απαγορευτεί σε διάφορες χώρες, όμως οι Python φρόντισαν να το εκμεταλλευτούν με εξαιρετικό τρόπο φτιάχνοντας αφίσες τύπου «Η ταινία είναι τόσο αστεία που απαγορεύτηκε στη Νορβηγία»

Απαγόρευση στην απαγόρευση η ταινία κατάφερε τελικά να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως.

 

Did you know?

Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν ο George Harrison των Beatles, δεν ίδρυε την εταιρεία Handmade Films στην οποία έβαλε 3 εκ. λίρες για το budget της ταινίας.

Το έκανε περισσότερο γιατί ήθελε να δει την ταινία να παίζεται στον κινηματογράφο. Ναι, το ακριβότερο εισιτήριο στην ιστορία του σινεμά μόλις είχε γεννηθεί!

Ιδιαίτερη αντίδραση προκάλεσε στη Χριστιανική κοινότητα, η σκηνή της σταύρωσης του Brian. Η απάντηση του σκηνοθέτη της ταινίας Terry Jones ήταν «Για να πω την αλήθεια, οποιαδήποτε θρησκεία μετατρέπει μια μορφή βασανισμού σε σύμβολο λατρείας, μου φαίνεται κάπως αρρωστημένη θρησκεία.»

Οι πύθωνες είχαν κάνει εκτενή ιστορική έρευνα πριν τη συγγραφή του σεναρίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταινία περιγράφει την Ιουδαία εκείνης της εποχής με μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι η βίβλος.

Έξι μέλη των πυθώνων έπαιξαν συνολικά πάνω από 40 διαφορετικούς χαρακτήρες.

 

Αντί επιλόγου

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...