HomeMind the artΘέατροΠώς βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ; Η...

Πώς βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ; Η Ηλέκτρα Γωνιάδου και ο Τάσος Μπαρνιαδάκης απαντούν

Η Ηλέκτρα Γωνιάδου και ο Τάσος Μπαρνιαδάκης πρωταγωνιστούν στην παράσταση της Διεθνούς Ομάδας Hippo Theatre Group Πώς βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ;, η οποία ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 16.00 στον Πολυχώρο ΕΝΩ. Λίγο πριν ξαναβουτήξουν στον βυθό,ο Εξώστης συνομίλησε μαζί τους για τη θάλασσα και τη στεριά.



Παίζετε στην παράσταση Πώς βγαίνουμε από τον βυθό παρακαλώ; που είναι βασισμένη στην Μικρή Γοργόνα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Πώς συνδέεται η παράστασή σας με το πασίγνωστο παραμύθι; Η συγγραφέας (Καλλιόπη Φύκαρη) κράτησε την συνθήκη της λαχτάρας,του ονείρου που καιρό τριγυρνάει στο κεφάλι της δικής μας γοργόνας της Τερέζας,η οποία θέλει να μάθει για τους ανθρώπους και να γίνει η ίδια άνθρωπος. Όπως επίσης και το τίμημα για να μπορέσει να ανέβει στον επάνω κόσμο. Ότι θα χάσει την φωνή της.. Φυσικά δε λείπει η αγάπη όπως και στο γνωστὀ παραμύθι και η αυτοθυσία. Ο αντίστοιχος πρίγκηπας είναι ένας ψαράς ο οποίος ρισκάρει την ζωή του για την γοργόνα μας. Η συγγραφέας το μετέφερε σε πιο απλή,πιο καθημερινή…ας το πούμε μορφή, χωρίς τα λούσα και τα μεγαλεία στα οποία μέσα ζει ο πρίγκηπας αλλά και η κόρη του βασιλιά, η μικρή γοργόνα Άριελ, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Φυσικά η γοργόνα είναι πάντα ένα μυθικό πλάσμα,όπως και να το κάνουμε,όσο απλά και να θέλεις να πεις την ιστορία της. Οι υπόλοιποι ήρωες είναι η γιαγιά της,οι δυο αδερφές της,ένα χταπόδι,ένας ψαράς( όπως είπαμε και πριν), ένας δύτης….και δυο αφηγητές.


Με ποιους τρόπους και ποια εκφραστικά μέσα προσεγγίζετε τα παιδιά στις παραστάσεις; Υπάρχει κάποιος παιδαγωγικός σχεδιασμός πίσω από την παράσταση; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Μέσα σε πλαίσια φυσικά και χωρίς να ξεφεὐγουμε, προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν όμορφα, άνετα,να μοιραστούμε μαζί τους τον κόσμο αυτής της ιστορίας στην οποία θέλουμε να μπουν μέσα,να ταξιδέψουν,να ονειρευτούν. Ο βυθός είναι πάντα κάτι μαγικό για ένα παιδί,όταν φυσικά δεν το βλέπει σαν κάτι άγνωστο,σκοτεινό και τρομακτικό. Υπάρχει ένα πλάνο φυσικά από τους δημιουργούς της παράστασης μα εμείς το προσαρμόζουμε στους χαρακτήρες μας και το διαχειριζόμαστε ανάλογα και με τις αντιδράσεις των παιδιών. Παιδαγωγικός σχεδιασμός…να καταφέρουμε να περάσουμε στα παιδιά το κάτω κείμενο της ιστορίας μας. Εξάλλου κάθε έργο των Hippo,είναι καλά μελετημένο ως προς το τι θέλει να πει,τι μηνύματα θέλει να περάσει.

Υπάρχει κάποια ιστορία ή κάποια ατάκα που είπε κάποιο παιδί την ώρα της παράστασης την οποία θα θέλατε να μοιραστείτε με εμάς; Ατάκες διάφορες, γλυκές, παιχνιδιάρικες, σοβαρές, ὀχι όμως κάτι τρανταχτό που να θυμόμαστε. Έτσι κι αλλιώς η παράσταση είναι διαδραστική οπότε το παιδί έχει την ευκαιρία να σχολιάσει ή και να προωθήσει τη δράση. Οπότε οι ατάκες, τις πιο πολλές φορές,είναι σχετικἐς με το θέμα.


Ποια είναι η γνώμη σας για το θέατρο για παιδιά και νέους στην χώρα μας; Πώς θα έπρεπε να είναι; Απλά πράγματα, που να εξάπτουν την φαντασία του παιδιού,να φεύγει και να παίρνει υλικό στο σπίτι, να θυμάται,να ονειρεύεται,να γελάει. Να του ανοίγονται νέοι τρόποι σκέψης μπροστά του,να προβληματίζεται.

Εσείς ως παιδιά, θυμάστε κάποια παιδική παράσταση που ξεχωρίσατε ή που σας είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση; Ηλέκτρα: Το μαγικό μαργαριτάρι, στο οποίο έπαιζε η μητέρα μου, οπότε εκτός από την ιστορία του που ήταν για εμένα τότε κάτι μαγικό, μάλλον το αγάπησα και εξαιτίας αυτού του λόγου. Πάλι με τον βυθό είχε να κάνει η ιστορία. Γενικά έχω τρέλα με την θάλασσα,τον βυθό και τα υπέροχα πλάσματα της,μπορώ να κάθομαι με τις ώρες να βλέπω ντοκιμαντέρ. Το όνομα του συγγραφέα δυστυχώς δεν το θυμάμαι, είναι Βούλγαρος θαρρώ. Τάσος: Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου… Ήμουν 10 χρονών όταν το είδα. Χρόνια μετά ερμήνευσα έναν ρόλο από το έργο, τον Πάτρικ.




Info


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Καλλιόπη Φύκαρη

Παίζουν: Ηλέκτρα Γωνιάδου, Τάσος Μπαρνιαδάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου, Ηippo Theatre Group

Σκηνοθεσία – Μουσική – Παραγωγή: Hippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)

Σχεδιασμός Δράματος: Hippo Theatre Group, Καλλιόπη Φύκαρη

Αφίσα: Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλίδης


Διάρκεια: 60΄

Ηλικίες: 4-12

Κάθε Κυριακή από τις 15 Οκτωβρίου ως και 3 Δεκεμβρίου

Ώρα έναρξης: 4 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου: 5€

Τηλ κρατήσεων 6979192902


Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία και νηπιαγωγεία στον χώρο που διαθέτει το κάθε σχολείο σε ειδικές τιμές. Τηλ. επικοινωνίας 6974040085.



Πολυχώρος ΕΝΩ

Ερμού 11, Θεσσαλονίκη

1ος όροφος

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...