HomeΘέματα«Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν πρέπει να...

«Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το καλοκαίρι!»

κι ένας αποχαιρετισμός

«Πώς να σας αποχαιρετήσουμε αγαπημένοι φίλοι μιας χρονιάς; Όχι μόνο με τις καλοκαιρινές εικαστικές προτάσεις, αλλά με την προκαταβολική αίσθηση ενός καλοκαιριού που έχει έρθει, ακόμη κι αν οι περισσότεροι ακόμη δουλεύουμε μέσα σε μετριασμένο από τους τοίχους μας λιοπύρι. Ενός καλοκαιριού που θα το φέρει μια γαλάζια προκυμαία, μαζί με καρεκλάκια στην άμμο, αεράκι στο πρόσωπο, πετονιές μέσ' το πανέρι, μες τη βόλτα αυτού του κόσμου που μας ξέρει. Καλοκαίρι, με τη βανίλια και το δίσκο του στο χέρι, μ' ανοιχτό πουκαμισάκι στα ίδια μέρη, όπως λέει το τραγούδι του Νιόνιου που κάποτε αγαπούσα, μετά αντιπάθησα, για να συμπαθώ όμως κατά βάθος πάντα για μοναδικά τραγούδια, μελωδικά και to the point όπως λέμε σε άπταιστα ελληνικά.

Καλοκαίρι, λοιπόν, με μισόκλειστες τις γρίλιες μεσημέρι, καθρεφτάκια και μια θάλασσα που τρέμει, στο ταβάνι και τους γύψους μεσημέρι, με τον κούκο μέσ' τα πεύκα και στ' αμπέλι, στόμα υγρό, μικροί λαγώνες, καλοκαίρι. Με τη φέτα το καρπούζι στο ένα χέρι, με φιλιά μισολιωμένα, λίγες φλούδες στης κουζίνας το μαχαίρι.

Γεια σου Νιόνιο με την καλύτερη περιγραφή του κάθε καλοκαιριού μας και γεια σας κι εσάς που μας διαβάσατε τόσους μήνες και μας διαβάζετε κι εδώ στο τελευταίο φύλλο.

Εκεί που θα ανατέλλει το καλοκαίρι με τα κόκκινα της δύσης, θα είμαστε ξανά εδώ, να σας γράψουμε για ό,τι καλύτερο καλλιτεχνικό βρίσκουμε, για εκείνα που οσμιζόμαστε και για κείνα που νομίζουμε ότι θέλετε να διαβάσετε και να δείτε.

Φιλί μισολιωμένο ήδη,»
Θούλη

 «Η σεζόν «τελειώνει» σιγά σιγά απομυθοποιημένη πλήρως, χωρίς καμιά λάμψη, χωρίς κανένα μεγαλείο. Μας έδειξε το σκληρό της πρόσωπο, το αληθινό. Αυτό όπου δεν χωράνε τα ψεύτικα χαμόγελα, τα γκλίτερ, το εγχώριο lifestyle.
Αυτή τη σεζόν είχαμε ανάγκη από τα αληθινά, τα διαχρονικά και ουσιώδη. Η τέχνη είναι σίγουρα ένα από αυτά, αφού καταφέρνει να υπερβεί τις εξαρτήσεις της ύλης, τους περιορισμούς και να μετουσιωθεί σε πνευματικό γεγονός. Ανεξαρτητοποιείται του δημιουργού της, γίνεται άφθαρτη και παντοτινή.
Επενδύστε σε αυτήν με κάθε τρόπο, μαθαίνοντας, δημιουργώντας, διαβάζοντας. Από Σεπτέμβριο όμως όχι τώρα, μάιντ δι αρτ.
Καλές Βουτιές. Αληθινές ή νοερές.»
Αλεξάνδρα


Τον εξαιρετικά επίκαιρο τίτλο `It’s the Political Economy, Stupid` έχει η διεθνής έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 27 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. 
Η συγκεκριμένη έκθεση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιμελητές Oliver Ressler και Gregory Sholette, προέκυψε από το φαινόμενο της αλλαγής στη ροή του οικονομικού κεφαλαίου, που έχει ξεφύγει από τα στενά χωρικά όρια και έχει διαλύσει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα στην κερδοσκοπία των αγορών. Ο τίτλος της προέκυψε από τη φράση του υποψήφιου Μπιλ Κλίντον στην καμπάνια του το 1992 `It’s the economy, stupid`, τροποποιημένη εδώ από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Žižek.
Η έκθεση `It’s the Political Economy, Stupid` αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη στην ολική η μερική εγκατάλειψη του μέχρι πρόσφατα ρόλου τους ως διαιτητών  μεταξύ της ασφάλειας της πλειοψηφίας και των κερδοσκόπων του εταιρικού τομέα.


Στο πλαίσιο των μονογραφικών εκθέσεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 7 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου 2012, η έκθεση Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες: μια διαδρομή στα όρια του Μοντέρνου.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ.

Η αρχαιοκαπηλία αποτελεί στις μέρες μας μάστιγα, καθώς οι λαθρανασκαφές και οι κλοπές πολιτιστικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως. Οι πρόσφατες κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο της Ιστορίας τωνΟλυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία αποτυπώνουν εύγλωττα το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων.


Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών έρχεται κάθε χρόνο με ένα πλούσιο πρόγραμμα από μουσικές και θεατρικές προτάσεις. Το φετινό πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τον Ιούλιο. Με μια πινελιά από την κουβανέζικη μουσική σκηνή και τον Ιμπραχίμ Φερέρ Τζούνιορ και φυσικά αρκετούς αγαπημένους έλληνες καλλιτέχνες που επισκέπτονται την Θεσσαλονικη και το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν η Μικρή Σκηνή με νέους και εναλλακτικούς μουσικούς αλλά και η Ανοιχτή Σκηνή με ονόματα από την νέα ροκ σκηνή και όχι μόνο. Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι ο Εξώστης.

Ιμπραχίμ Φερέρ Τζουνιορ 29/6
Locomondo 2/7
Ελ. Αρβανιτάκη – Μπ. Στόκας 3/7
Δ. Ζερβουδάκης -Σ. Γεωργαντζή 4/7
Μιχ. Χατζηγιάννης 5/7
Οι Άθλοι του Ηρακλή 9-10/7
Λεωνίδας Βελής 11/7

Μικρή Σκηνή
12/7 Sancho 003
13/7 Kottarashky and the rain dogs
16/7 Μπάμπης Παπαδόπουλος
17/7 Trio Balcano και Πλειάδες

Ανοιχτή Σκηνή
Γ. Κυρατσός και Φρούτα του Δάσους 23/7
Skelters 24/7
Houseband 25/7
Μουσικό Πλήρωμα 26/7

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...