HomeCinema64ο ΦΚΘ: Μέρα Έβδομη | 5 Ταινίες...

64ο ΦΚΘ: Μέρα Έβδομη | 5 Ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Το Φεστιβάλ συνεχίζει αύριο Τετάρτη και υποδέχεται την “σταρ” Μόνικα Μπελούτσι. Τα εισιτήρια για “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις” (8/11) και “Μαλένα” (9/11) είχαν εξαφανιστεί στο 10λεπτό της προπώλησης. Φυσικά, αύριο στις 20:00 στο “Ολύμπιον”, προβάλλεται και η νέα ταινία του Κεν Λόουτς “Η τελευταία παμπ”. Πέραν, όμως, της Μπελούτσι και του Λόουτς, υπάρχουν και οι υπόλοιπες προτάσεις μας για την 7η μέρα του Φεστιβάλ:

 

Τα χαμένα αγόρια (The lost boys)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζενό Γκρατόν, έρχεται στη Θεσσαλονίκη μετά τις συμμετοχές στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Τορόντο. Συμμετέχει στο “Διεθνές Διαγωνιστικό” πρόγραμμα και προβάλλεται στις 17:00 στο “Ολύμπιον” και ξανά προβάλλεται στις 9/11 στην αίθουσα “Φρίντα Λιάππα” στις 14:00.

Υπόθεση: Μπορείς να βρεις την ελευθερία στη φυλακή; Ο 17χρονος Τζο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αναμορφωτήριο στο οποίο πέρασε τα τελευταία χρόνια, όταν η άφιξη του Γουίλιαμ, ενός νέου κρατούμενου, θα αλλάξει την ιδέα του για το τι είναι ελευθερία. Το ηλεκτρισμένο και γεμάτο αυτοπεποίθηση ντεμπούτο του Ζενό Γκρατόν κινηματογραφεί έναν έρωτα σπάνιας δύναμης και ευαισθησίας, ενώ ταυτόχρονα κοιτάζει από διαφορετικό πρίσμα τις κρατούσες ιδέες για τον ανδρισμό, τη σεξουαλικότητα και τις δομές εξουσίας. Με λυρισμό, ομορφιά αλλά και τη δύναμη μιας βαθιάς συναισθηματικής αλήθειας, η ταινία Τα χαμένα αγόρια γεννιέται στο σημείο που το Un chant d’amour [Ένα ερωτικό άσμα] του Ζαν Ζενέ συναντά το πρόσφατο Great Freedom, κι εκεί όπου ένα σινεμά βαθιά κοινωνικό αποκτά το δικαίωμα στο ρομάντσο, στην ελπίδα και στην ποίηση που μπορεί να φυτρώσει σαν λουλούδι ακόμη και στις ρωγμές του πιο άγριου τοίχου.

 

Καμιά φορά σκέφτομαι τον θάνατο (Sometimes I Think About Dying)

Η νέα ταινία της σεναριογράφου και σκηνοθέτριας Ρέιτσελ Λάμπερτ (In the Radiant City, 2016), με πρωταγωνίστρια την Ντέιζι Ρίντλεϊ, όπου έκανε πρεμιέρα στo Φεστιβάλ του Sundance, συμμετέχει στο τμήμα “Ανοιχτοί Ορίζοντες: Another Take” και προβάλλεται στις 23:00 στην αίθουσα “Φρίντα Λιάππα”.

Υπόθεση: Μπορεί η Φραν να σκέφτεται συχνά τον θάνατο –και μάλιστα σε αρκετά ευφάνταστες εκδοχές του– θα δοκιμάσει όμως να βγει με τον Ρόμπερτ, τον νέο της συνάδελφο, ο ερχομός του οποίου εμπλουτίζει την μπανάλ καθημερινότητα στο γραφείο. Το ότι υπάρχει χημεία μεταξύ τους δεν σημαίνει πως θα της είναι εύκολο να συρθεί έξω από την ασφαλή φούσκα της εσωστρέφειας. Όμως ποιος είπε ότι μια ταινία που μιλά ανοιχτά για τη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια αναπάντεχα ζεστή και ειλικρινής ρομαντική κομεντί, αν και αψηφά όλες τις συμβάσεις του είδους; Όλα γίνονται, ακόμα και στην πιο αδιάφορη και μουντή γωνιά του Όρεγκον, αρκεί να πρωταγωνιστεί η υπέροχα μελαγχολική Ντέιζι Ρίντλεϊ (η Ρέι των τριών τελευταίων Star Wars) και να την καθοδηγεί η γεμάτη ενσυναίσθηση ματιά της Ρέιτσελ Λάμπερτ.

 

Πολύδροσο

Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy), επιστρέφει μετά από 3 χρόνια, με τη νέα μεγάλου μήκους ταινία του “Πολύδροσο”, που συμμετείχε στο περσινό Φεστιβάλ στο τμήμα “Agora: Works in progress” (2022). Με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Κόκκαλη και τη Βίκυ Καγιά (όπου την έχουμε ξαναδεί ως ηθοποιό στις ταινίες του Περάκη “Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο”, “Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στην στεριά” και έχει κάνει και μεταγλωττίσεις για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων “Cars”). Η ταινία προβάλλεται στο τμήμα: “Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (ΦΕΚ): Επίσημη Πρώτη”, στις 19:00 στην αίθουσα “Τζον Κασσαβέτης”.

Υπόθεση: Η Σοφία, η κόρη, επιστρέφει στο Πολύδροσο για να φροντίσει τη Σοφία, την μητέρα της. Στη γειτονιά που μεγάλωσε την περιμένουν όλοι οι λόγοι που την έκαναν κάποτε να θέλει να φύγει. Το Πολύδροσο είναι ένα απομονωμένο προάστιο και οι Σοφίες περνάνε τις μερες τους σκοντάφτοντας σε φαντάσματα του παρελθόντος. Μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν μη τρυφερό κόσμο.

 

Ηρωικό (Heroic)

Η νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Νταβίντ Σονάνα (Workforce, 2019), ο οποίος έχει συνεργαστεί με την εταιρεία Teorema (πρώην Lucia Films) στην παραγωγή των ταινιών “600 μίλια” (Καλύτερη Πρώτη Ταινία Μυθοπλασίας στην Μπερλινάλε 2015), “Το χρονικό μιας αθωότητας” (Χρυσός Φοίνικας Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες 2015) και “Η κόρη της Απρίλ” (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες 2017). Η ταινία “Ηρωικό”, συμμετέχει στο τμήμα “Διεθνές Διαγωνιστικό (Εκτός συναγωνισμού)” και προβάλλεται στις 20:00 στην αίθουσα “Φρίντα Λιάππα”.

Υπόθεση: Μιας που οι μη προνομιούχοι Μεξικανοί έχουν εκ των πραγμάτων περιορισμένες διεξόδους για τον βιοπορισμό τους (συνήθως βουτηγμένες στην παρανομία και στον κίνδυνο), ο 18χρονος Λουίς επιλέγει τη θεωρητικά ασφαλέστερη οδό: Προκειμένου να στηρίξει οικονομικά την άρρωστη μητέρα του γράφεται στην Εθνική Στρατιωτική Ακαδημία ώστε να μείνει μακριά από τα καρτέλ ναρκωτικών. Ωστόσο οι βάναυσες, συχνά εγκληματικές πρακτικές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος κατά την εκπαίδευση θα δοκιμάσουν τα ηθικά, ψυχολογικά και σωματικά όριά του. Ο σκηνοθέτης του Εργατικού δυναμικού (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2019) εξετάζει από διαφορετική σκοπιά αλλά με την ίδια αμείωτη πολιτική φόρτιση τα αδιέξοδα της μεξικανικής νεολαίας και αντλεί από πραγματικές μαρτυρίες δόκιμων αξιωματικών για να παραδώσει το δικό του Full Metal Jacket. Και κάπως έτσι, εκθέτει τη μάτσο κουλτούρα και τον μονόδρομο της βίας όπου γαλουχούνται τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας του.

 

 

Σχολική εκδρομή (EXCURSION)

Η Ούνα Γκούνιακ παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της (η πρώτη της ταινία μικρού μήκου “The Chicken” έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών το 2014 και κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας). Η “Σχολική εκδρομή”, απέσπασε Ειδική Μνεία (Σκηνοθέτες του Παρόντος) στο Locarno IFF 2023. Συμμετέχει στο τμήμα του Φεστιβάλ “Meet the Neighbors+” και προβάλλεται στις 17:00 στην αίθουσα “Στάυρος Τορνές” και είναι διαθέσιμη και στις online προβολές του Φεστιβάλ.

Υπόθεση: Αν κάποτε η εφηβική σεξουαλικότητα ήταν ένα ανεξερεύνητο μυστικό, στις μέρες των social media και των ασταμάτητων share είναι κάτι που βιώνεται σχεδόν δημόσια και πολύ συχνά διαστρεβλωμένα. Κάπως έτσι, ένα γυμνασιοκόριτσο στο Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού «θάρρος ή αλήθεια» λέει ψέματα πως έχει κάνει σεξ με τον φίλο της – και παγιδευμένη σε αυτά τα ψέματα αναγκάζεται να επινοήσει μια εγκυμοσύνη με απρόβλεπτες συνέπειες. Συλλαμβάνοντας αριστοτεχνικά τις αποχρώσεις της πατριαρχίας, της παράδοσης, της σεξουαλικότητας, της κοινωνικής πίεσης, των προσδοκιών και της πραγματικότητας, η Ούνα Γκούνιακ στήνει μια διακριτική πλην αληθινά ηλεκτρισμένη ταινία. Αν το σινεμά αποτελεί ένα παράθυρο σε διαφορετικούς κόσμους, ή στους εσωτερικούς κόσμους των άλλων, όταν λειτουργεί με τον πρέποντα τρόπο σε στρέφει εντός σου, σε οδηγεί να διερωτηθείς για τα πιστεύω, τις απόψεις, την ηθική σου ζυγαριά. Και η Σχολική εκδρομή το κάνει αριστοτεχνικά.

 

 

 

 

 

 

 

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...