HomeCinemaΚινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για το...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 5 ταινίες για το τένις

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης

Με αφορμή την νέα ταινία του Luca Guadagnino με τίτλο: “Challengers”, που παίζεται ακόμα στις Ελληνικές αίθουσες (μπορείτε να διαβάσετε την άποψη του Γιώργου Δημητρόπουλου για την ταινία στον Εξώστη εδώ), αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024” το καλοκαίρι που μας έρχεται, σας προτείνουμε 5 ταινίες για το άθλημα του τένις, που τα τελευταία χρόνια απασχολεί και το Ελληνικό κοινό με τις επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκαρη. Δεν είναι πάρα πολλές οι ταινίες που έχουν ως κεντρικό τους θέμα το τένις, όμως, κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους, οι περισσότερες βιογραφίες αθλητών ή βασισμένες σε σημαντικές στιγμές του αθλήματος. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το τένις υπάρχει μέσα στην ταινία, αλλά δεν είναι το βασικό θέμα της ιστορίας, όπως είναι για παράδειγμα το εξαιρετικό “Match Point” του Woody Allen. Τέλος, για τους λάτρεις του σπορ, υπάρχουν το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “Citizen Ashe” (2021) και οι σειρές ντοκιμαντέρ: “Naomi Osaka” και “Break Point” του Netflix.

 

  1. “Wimbledon” – Έρωτας με την πρώτη μπαλιά (2004)

Μια κλασική Βρετανική ρομαντική κομεντί που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Grand Slam τουρνουά τένις του Wimbledon, από τους δημιουργούς του “Notting Hill” και του “Bridget Jones Diary”. Πρωταγωνιστές ο Paul Bettany και η Kirsten Dunst. Σε Β΄ ρόλους εμφανίζονται ο Jon Favreau, ο Sam Neill και ο Bernard Hill που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή. Σκηνοθέτης της ταινίας ο Richard Loncraine βραβευμένος στο Βερολίνο με το “My One and Only” το 2009 και με το “Richard III” το 1996, ενώ έχει κερδίσει Emmy σκηνοθεσίας για το “Band of Brothers” και 4 υποψηφιότητες για Bafta.

Υπόθεση: Ένας επαγγελματίας τενίστας έχασε τη φιλοδοξία του και έπεσε στην παγκόσμια κατάταξη στο νούμερο 119. Ευτυχώς για εκείνον, γνωρίζει μια νεαρή παίκτρια του γυναικείου σιρκουί, που τον βοηθά να ανακτήσει το ενδιαφέρον του στο τουρνουά του Wimbledon.

Διάρκεια: 98’

Σκηνοθεσία: Richard Loncraine

Σενάριο: Adam Brooks, Jennifer Flackett, Mark Levin

Πρωταγωνιστούν: Kirsten Dunst, Paul Bettany, Sam Neill, Jon Favreau, Bernard Hill

 

  1. “Battle of the Sexes” – Η μάχη των φύλων (2017)

Η 2 φορές βραβευμένη με Όσκαρ Emma Stone (Poor Things, La La Land), πρωταγωνιστεί μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ ηθοποιό Steve Carell (Foxcatcher), σε μία ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του αγώνα τένις που έδωσαν το 1973, η Billie Jean King και ο Bobby Riggs. Από το σκηνοθετικό δίδυμο Valerie Faris και Jonathan Dayton του υπέροχου “Little Miss Sunshine”. Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ά γυναικείου ρόλου (Emma Stone) και Ά ανδρικού ρόλου (Steve Carell). “Η μάχη των φύλων” επικεντρώνεται στην απεικόνιση των δικαιωμάτων των γυναικών και της σεξουαλικής επανάστασης της δεκαετίας του 1970 και δίνει έμφαση στις συναισθηματικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων και στο τι σημαίνει η νίκη της Billie Jean King.

Υπόθεση: Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, το Battle of the Sexes επικεντρώνεται στον αγώνα τένις του 1973 μεταξύ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας γυναικών Billie Jean King και του πρώην πρωταθλητή ανδρών Bobby Riggs, που διαφημιζόταν ως “μάχη των φύλων” και ήταν ένα από τα αθλητικά γεγονότα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση όλων των εποχών.

Διάρκεια: 121’

Σκηνοθεσία: Valerie Faris, Jonathan Dayton

Σενάριο: Simon Beaufoy

Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Sarah Silverman, Bill Pullman, Alan Cumming, Eric Christian Olsen, Elisabeth Shue

 

  1. Borg vs. McEnroe: Όλα για τη δόξα(2017)

Άλλη μία ταινία που διαδραματίζεται στο Grand Slam τουρνουά του Wimbledon και άλλη μία ταινία που αποτυπώνει μία αληθινή “μάχη” δύο κορυφαίων παικτών στην ιστορία του τένις, του Björn Borg και του John McEnroe. Στο ρόλο του McEnroe ο Shia LaBeouf, ενώ στον ρόλο του Borg ο Sverrir Gudnason. Ο LaBeouf δίνει μία δυνατή ερμηνεία σε αυτή την ταινία, άλλωστε τα τελευταία χρόνια, από τότε που αποχώρησε από τον κόσμο των Transformers κάνει εξαιρετικές επιλογές στους ρόλους που υποδύεται. Σκηνοθέτης ο Janus Metz Pedersen, βραβευμένος στις Κάννες το 2010 με το ντοκιμαντέρ “Armadillo”.

Υπόθεση: Όχι απλά δύο θρυλικοί αθλητές, αλλά δύο αντικρουόμενες στάσεις ζωής. Από τη μία, ο πολυνίκης ήρεμος Σουηδός των 5 τίτλων, Μπιορν Μποργκ. Από την άλλη, ο ανερχόμενος οξύθυμος Αμερικάνος Τζον ΜακΕνρο (Σάια ΛεΜπεφ). Οι δυο τους, θα αναμετρηθούν στο απόλυτο τερέν: τον μεγάλο τελικό του Γουίμπλετον του 1980. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον, κατά πολλούς, σπουδαιότερο αγώνα τένις στην ιστορία, ανάμεσα σε δύο άνδρες που σήμερα θεωρούνται «μύθοι» του αθλήματος. Η θρυλική μάχη, αλλά και το άγνωστο παρασκήνιό της, αποκαλύπτονται σε μια συναρπαστική ιστορία για το τίμημα τού να πετυχαίνεις τα όνειρά σου: να φτάνεις στην κορυφή του κόσμου.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Διάρκεια: 108’

Σκηνοθεσία: Janus Metz Pedersen

Σενάριο: Ronnie Sandahl

Πρωταγωνιστούν: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny, Robert Emms

 

  1. Final Set – Cinquième set (2020)

Γαλλική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Quentin Reynaud. Ο Σκηνοθέτης ως πρώην παίκτης τένις, ήθελε να δημιουργήσει μία ταινία με πρωταγωνιστή το συγκεκριμένο άθλημα. Έγινε ο πρώτος Σκηνοθέτης που εξουσιοδοτήθηκε να κινηματογραφήσει στο Grand Slam “Rolland – Garros”. Πρωταγωνιστής είναι ο Alex Lutz, ενώ σε Β’ ρόλο εμφανίζεται η Υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός, Kristin Scott Thomas.

Υπόθεση: Ο Thomas Edison ήταν κάποτε γνωστός ως νεαρό θαύμα του τένις, αλλά ποτέ δεν είχε την καριέρα που ήλπιζε. Στα 37 του, παρά την φθίνουσα φυσική του κατάσταση και το σπασμένο γόνατό του, αποφασίζει να αγωνιστεί στους έντονους προκριματικούς γύρους του Γαλλικού Όπεν στο Roland-Garros για μια τελευταία προσπάθεια δόξας. Αν και η σύζυγός του Εύα και η μητέρα του Τζούντιθ τον συμβουλεύουν να τα παρατήσει, ο Τόμας συνεχίζει με εμμονή. Θα πρέπει να πολεμήσει τους δικούς του δαίμονες και τελικά θα αντιμετωπίσει έναν αποφασιστικό νεαρό παίκτη που του θυμίζει τον νεότερο εαυτό του.

Διάρκεια: 105’

Σκηνοθεσία: Quentin Reynaud

Σενάριο: Quentin Reynaud

Πρωταγωνιστούν: Alex Lutz, Ana Girardot, Kristin Scott Thomas

 

  1. King Richard – Η μέθοδος των Γουίλιαμς (2021)

Ακόμα μία ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Το “King Richard” είναι η αληθινή ιστορία των αδερφών Venus και Serena Williams που μεσουράνησαν στα 00’s και τα 10’s στο παγκόσμιο τένις. Η ταινία επικεντρώνεται στη φιγούρα του Πατέρα τους που ήταν πίσω από τις κόρες του με στόχο την κορυφή. Η ταινία φυσικά έμεινε στην ιστορία για τον λάθος λόγο, καθώς η εκπληκτική ερμηνεία του Will Smith που βραβεύτηκε στα Όσκαρ το 2022, επισκιάστηκε από τον ίδιο τον Smith, ο οποίος έδειξε τον χειρότερο εαυτό του μπροστά σε εκατομμύρια θεατές, χτυπώντας τον παρουσιαστή της τελετής Chris Rock, για ένα κακόγουστο σχόλιο για τα μαλλιά της συζύγου του Jada Pinkett Smith. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου έδωσε ποινή 10 ετών στον Will Smith για την ανάρμοστη συμπεριφορά του και δεν μπορεί να παρευρεθεί μέχρι το 2032 στις τελετές των Όσκαρ, ακόμα κι αν είναι Υποψήφιος. Η ταινία ήταν Υποψήφια για ακόμα 5 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης ταινίας, ενώ ο Will Smith πέραν του Όσκαρ Ά Ανδρικού ρόλου, απέσπασε όλα τα μεγάλα βραβεία για την ερμηνεία του (Χρυσή Σφαίρα, Bafta, Critics Choice, Screen Actors). Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Reinaldo Marcus Green, που πρόσφατα είδαμε στις αίθουσες την νέα του ταινία “Bob Marley: One Love”.

Για τους φαν των αδερφών Williams, υπάρχει και το ντοκιμαντέρ του 2012 με τίτλο: “Venus and Serena”.

Υπόθεση: Η συναρπαστική αληθινή ιστορία του προπονητή, μέντορα και πατέρα που μας χάρισε τις θρυλικές τενίστριες Βένους και Σερένα Γουίλιαμς. Η ταινία διηγείται την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας που χάρη στην ακλόνητη θέληση και πίστη ανέθρεψε στους κόλπους της δύο από τους μεγαλύτερους θρύλους στον παγκόσμιο πρωταθλητισμό.

Εξοπλισμένος με ένα ξεκάθαρο όραμα και ένα παράτολμο σχέδιο 78 σελίδων, ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς είναι αποφασισμένος να γράψει ιστορία μαζί με τις κόρες του, Βένους και Σερένα. Με σκληρές προπονήσεις στα εγκαταλελειμμένα γήπεδα της Καλιφόρνια, τα δύο ακατάβλητα κορίτσια σφυρηλατήθηκαν από την ανυποχώρητη αφοσίωση του πατέρα τους και την ισορροπημένη προσέγγιση της μητέρας τους, για να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια και να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.

Διάρκεια: 145’

Σκηνοθεσία: Reinaldo Marcus Green

Σενάριο: Zach Baylin

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Tony Goldwyn, Jon Bernthal

 

 

 

 

 

 

Related stories