HomeMind the artEurovision: Αυτοί που προσπάθησαν αλλά δεν τα...

Eurovision: Αυτοί που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν

του Χρήστου Σατανίδη

Μια ανάσα πριν τον μεγάλο τελικό της Eurovision 2024, και τη συμμετοχή της Μαρίνας Σάττι, με το ΖΑΡΙ, που ελπίζουμε όλοι να φέρει.. εξάρες, σκεφτήκαμε να θυμηθούμε 10 τραγούδια, τα οποία προσπάθησαν να μας εκπροσωπήσουν στο διαγωνισμό, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

ΕΛΠΙΔΑ

Θα ξεκινήσουμε την ανασκόπηση, με την Ελπίδα, μια σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία φυσικά και μας εκπροσώπησε με τον θρυλικό πια «Σωκράτη», αλλά οι προσπάθειες της για συμμετοχή στο διαγωνισμό, είχαν ξεκινήσει νωρίτερα και συνεχίστηκαν και μετά. Επίσης είναι τα μόνα ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Αρχικά, να πούμε, πως της είχε προταθεί να είναι μια εκ των 2 γυναικών, στο ¨Μάθημα Σολφέζ», όμως η ίδια επιθυμούσε να πάει μόνη της. H Ελπίδα, προσπαθούσε επί χρόνια να κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο, για να ταξιδέψει και να μας εκπροσωπήσει και, όπως η ίδια έχει αναφέρει, ξεχώρισε το τραγούδι του Γιάννη Σπανού  «Τικ Τακ», το 1976. Βέβαια και η ίδια έβρισκε δίκαιη την επιλογή του Μάνου Χατζηδάκι, ώστε να μας εκπροσωπήσει, η επίσης σπουδαία Μαρίζα Κωχ, με το «Παναγιά μου, Παναγιά μου». Όμως το 1983, δέχτηκε μια πρόταση του Σταμάτη Κραουνάκη, για το τραγούδι «Ταριριρέμ», το οποίο ήταν γραμμένο στα αρχαία ελληνικά. Δυστυχώς, πέρα από ένα μικρό κομμάτι του ρεφραίν, όπου η ίδια τραγούδησε ζωντανά σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, το κομμάτι, δεν το ακούσαμε ποτέ.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ

Δε ξέρω κατά πόσο είναι γνωστό, πως η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια, προσπάθησε και αυτή να μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό. Στα πολύ πρώτα της δισκογραφικά βήματα, το 1980, η Γλυκερία, ερμήνευσε το τραγούδι «Έτσι απλά σ’αγαπώ», των Λάκη Παπαδόπουλου και Κυριάκου Ντούμου. Το τραγούδι πήρε την 5η θέση, και δισκογραφήθηκε ένα χρόνο μετά, από την Ελπίδα και έγινε μια από τις πιο μεγάλες της επιτυχίες. Για την ιστορία, σε συνέντευξη που είχα κάνει με την Γλυκερία στο παρελθόν, μου αποκάλυψε, πως είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό, μην έχοντας όνειρο τη νίκη. Το αντιμετώπισε ως μια εμφάνιση και έκτοτε δεν έκανε κάποια άλλη προσπάθεια.

ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Τ0 1982, στα πρώτα του δισκογραφικά βήματα και ο Θέμης Αδαμαντίδης, με το τραγούδι «45 κοπελιές», σε μουσική Γιώργου Κατσαρού, έκανε την προσπάθεια του, για εκπροσώπηση της Ελλάδας. Δυστυχώς, αν και κέρδισε την πρώτη θέση, έγινε η αποκάλυψη πως το τραγούδι είχε ήδη κυκλοφορήσει και έτσι η Ελλάδα αποκλείστηκε.

MΠΕΣΣΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ

 

Η γλυκύτατη Μπέσσυ Αργυράκη, είχε ήδη λάβει μέρος στο διαγωνισμό με το κλασσικό «Μάθημα Σολφέζ», αλλά το 1979 προσπάθησε ξανά, με ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια της δισκογραφίας της. Το «Αθήνα, Μάνα μου». Το τραγούδι πήρε την 5η θέση και ήταν το 1979, όπου μας εκπροσώπησε η Ελπίδα.

ΠΩΛΙΝΑ

Η αγαπημένη μας Πωλίνα, το 1986, κατάφερε να κερδίσει στον ελληνικό τελικό, με το τραγούδι «Wagon Lit», αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στο διαγωνισμό. Ο λόγος; Ο τελικός της Eurovision, θα γινόταν, όταν στην Ελλάδα θα είχαμε Μεγάλο Σάββατο (!!!) και έτσι η ΕΡΤ αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή μας. Ασχολίαστο. Το τραγούδι όμως κυκλοφόρησε, στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Πωλίνας «Μπιρίμπα» και είναι ένα από τα μεγάλα hits της.

ΕΦΗ ΣΑΡΡΗ

Πριν ακόμα μπει στη δισκογραφία, η Έφη Σαρρή, θέλησε να λάβει μέρος στο διαγωνισμό.

Η συμμετοχή της έγινε με το τραγούδι «Περιμένω», το 1987, χρονιά που μας εκπροσώπησαν οι Bang, με το αγαπημένο «Stop».

ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Και η Λαίδη του ελληνικού πενταγράμμου, θέλησε να ζήσει την εμπειρία του διαγωνισμού. Έτσι το 1988 υποβάλλει συμμετοχή, με ένα όμορφο τραγούδι, το «Αν», χωρίς να κερδίσει. Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο.

ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ

Ειλικρινά; Δε κατάλαβα ποτέ, πως η Άννα Βίσση και ο Νίκος Καρβέλας, θεώρησαν το «Κλαίω», ένα τραγούδι αντάξιο του ταλέντου τους, για να διαγωνιστεί το 1989 στη Eurovision. Tο τραγούδι πήρε την 3η θέση, στον ελληνικό τελικό και δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο της Βίσση. ΤΟ 1989 μας εκπροσώπησε η Μαριάννα Ευστρατίου, με το υπέροχο «Το δικό σου αστέρι».

ΜΑΝΤΩ

 

Την ίδια χρονιά, την 2η θέση στον ελληνικό τελικό, κατακτά η Μαντώ με το τραγούδι «Μόνο εσύ». Το τραγούδι είχε στίχους Άσπας Χατζόγλου και μουσική Λίλας Καθηκούρη και επίσης δεν κυκλοφόρησε σε δίσκο, της εξαίρετης ερμηνεύτριας.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Στα πρώτα τους βήματα, το 2010 και οι Μέλισσες, προσπάθησαν να ταξιδέψουν για τη μεγάλη σκηνή της Eurovision, με ένα ιδιαίτερο τραγούδι, το «Κινέζος». Ομολογώ πως το βρίσκω χαριτωμένο, αλλά δε πιστεύω, πως θα είχαν καλύτερη τύχη από τον Γιώργο Αλκαίο και το «ΟΡΑ».

Κλείνοντας, να ευχηθούμε ολόψυχα στη Μαρίνα Σάττι, να έχει μεγάλη επιτυχία και, γιατί όχι, να γυρίσει νικήτρια. Ακόμα και αν δεν αρέσει σε κάποιους το τραγούδι, η Μαρίνα είναι ένα φωτεινό και εξαιρετικά ταλαντούχο πλάσμα και της αξίζουν τα καλύτερα!

Related stories