HomeCinemaΟι Ταινίες της Εβδομάδας 9-16/11.2023

Οι Ταινίες της Εβδομάδας 9-16/11.2023

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος

Η ελάττωση της προσέλευσης του κοινού στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη σε σχέση με την εκτόξευση της την εβδομάδα που η χώρα γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα σινεμά. Αυτό κατά την γνώμη μου οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα όσα έχουν να μας πουν. Αφενός η αισθητά μειωμένη τιμή του εισιτηρίου λειτούργησε σαν κίνητρο για τον κόσμο να επιλέξει τον κινηματογράφο ως μέσο ψυχαγωγίας, κάτι που τώρα που η τιμή επέστρεψε στα «κανονικά» επίπεδα λειτούργησε με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Αφετέρου η ίδια η ποιότητα του κοινού συνολικά να θέτει χαμηλά το σινεμά στις ψυχαγωγικές επιλογές δρα καταλυτικά στην απογοητευτική εικόνα των αριθμών του box office και όχι μόνο. Δύο παράγοντες ωστόσο που είναι άρρηκτα αλληλένδετοι καθώς πιθανή αναδιαμόρφωση του…τιμοκαταλόγου αναπόφευκτα σε κάθε μέρος της Ελλάδας με λειτουργικό σινεμά θα επιφέρει και αύξηση στα νούμερα αν το δούμε κοντόφθαλμα αλλά και νέες φουρνιές σινεφίλ αν τολμήσουμε να σηκώσουμε το βλέμμα στον ορίζοντα.  

95.000 άνθρωποι λοιπόν έσπευσαν την περασμένη εβδομάδα που περιείχε ποικίλες πρεμιέρες ταινιών από πληθώρα κινηματογραφικών ειδών. Το ενδιαφερον του κοινου ωστόσο μονοπώλησαν οι animated «Ευχούληδες», η τρίτη κατά σειρά ταινία που φέρει αυτόν τον τίτλο για να κρατηθούν σε αρκετή απόσταση σε δεύτερη και τρίτη θέση οι «Πέντε Νύχτες του Φρέντι» και το μεταφυσικό φιλμ τρόμου των ομογενών αδελφών Φιλίππου «Μίλα μου». Οι σκορτσεζικοί «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» γραπώνονται σταθερά στην πρώτη τετράδα ενώ το τοπ 5 της εβδομάδας συμπληρώνει ένα ακόμα animated φιλμ, το «Paw Patrol: Η Σούπερ Ταινία». Το παραπονο μου και ταυτόχρονα μια έκκληση προς κάθε άτομο που αγαπά το καλό σινεμά είναι να μην εμπιστευτεί τον χαμηλό αριθμό εισιτηρίων των Past Lives και Promise Land και να τους δώσει την ευκαιρία που αξίζουν διότι αν όχι τώρα, τότε η ευκαιρία θα επανεμφανιστεί το Μάρτιο όταν (ειδικά το δευτερο) θα προταθούν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Αρκετά όμως με την εβδομάδα που πέρασε. Πάμε να δούμε τι θα προβληθεί στις αίθουσες από σήμερα Πέμπτη 9/11 ως και τις 15/11.

The Marvels

Η Κάρολ Ντάνβερς (Μπρι Λάρσον), γνωστή και ως Κάπτεν Μάρβελ, έχει επανακτήσει την ταυτότητα της από τους τυραννικούς Κρι και έχει πάρει την εκδίκηση της από την Υπέρτατη Νοημοσύνη. Απρόσμενες επιπτώσεις ωστόσο αναγκάζουν την Κάρολ να φέρει στους ώμους της το βαρυ φορτίο ενός ασταθούς σύμπαντος. Όταν τα καθήκοντα της την στέλνουν σε ένα ανώμαλο χωροχρονικό shortcut που συνδέεται απευθείας με τους Κρι, οι δυνάμεις της εμπλέκονται με εκείνες της θαυμάστριας της, Καμάλα Καν(Ιμάν Βελάνι) ή Ms. Marvel και της αποξενωμένης ανηψιάς της Captain Marvel και πλέον αστροναύτη της S.A.B.E.R, Captain Monica Rambeu (Τεϊόνα Πάρις). Αυτή η απρόσμενη γυναικεία υπερηρωική τριάδα θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί αρμονικά με γνώμονα την σωτηρία του Σύμπαντος. 

Διάρκεια: 105’

Σκηνοθεσία: Nia DaCosta

Σενάριο:  Nia DaCosta, Megan McDonnell, Elissa Karasik

Πρωταγωνιστούν: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson 

The Marvels | Final Trailer | In Theaters Friday

Στη Φωτιά

Η Εζενί(Ζιλιέτ Μπινός), αξιότιμη μαγείρισσα εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια για τον Ντοντέν (Μπενουά Μαμιζέλ). Το κοινό ενδιαφέρον τους για την γαστρονομία, μετατρέπει τον σφιχτό δεσμό τους σε ένα ρομάντζο από το οποίο γεννιούνται πεντανόστιμα πιάτα ικανά να εντυπωσιάσουν τους πλέον επιφανείς σεφ. Όταν όμως ο Ντοντέν έρχεται αντιμέτωπος με την απροθυμία της Εζενί να δεσμευτεί, αποφασίζει να μαγειρέψει για εκείνη. 

Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες για την ταινία του Τραν Αν Χουνγκ και επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διάρκεια: 145’

Σκηνοθεσία: Tran Anh Hung

Σενάριο: Tran Anh Hung

Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Benoit Magimel

The Taste of Things – Official Trailer | HD | IFC Films | Ft. Juliette Binoche

The Royal Hotel

Όταν ξεμείνουν από χρήματα, εν μέσω backpacking περιπέτειας, σε μια μικρή ανδροκρατούμενη πόλη της αυστραλιανής υπαίθρου, δύο φίλες εργάζονται προσωρινά στο τοπικό ξενοδοχείο Royal. Όταν η συμπεριφορά των ντόπιων υπερβεί τα εσκαμμένα, τα κορίτσια θα βρεθούν παγιδευμένα σε μια αγχωτική κατάσταση που σύντομα θα ξεφύγει από τον έλεγχο τους. 

Το βραδυφλεγές θρίλερ της Κίτι Γκριν αποτελεί ένα φεμινιστικό, αντισεξιστικό θρίλερ με στοιχεία b movie, με φόντο την αφιλόξενη αυστραλιανή έρημο.

Διάρκεια: 91’

Σκηνοθεσία: Kitty Green

Σενάριο: Oscar Redding, Kitty Green

Πρωταγωνιστούν: Julia Garner, Jessica Henwick, Hugo Weaving, Daniel Henshall

 

Arte Povera

Ο μουσικός, παραγωγός και DJ Beats Pliz από τη Θεσσαλονίκη έγραψε συμφωνίες που δένουν τη ραπ με την κλασική μουσική και μοίρασε επικά beats στους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του είδους στην Ελλάδα δημιουργώντας ένα έργο ζωής. Όλο αυτό το πρότζεκτ το απαθανάτισε με μια κάμερα παραδίδοντας κάτι που μοιάζει με making of μόνο που αντι για ταινία έχουμε το πιο φιλόδοξο πλάνο στην ελληνικη ραπ και ως οπαδός του είδους κάτι που ειλικρινά βγήκε από τα πιο τρελα μας όνειρα. 

Διάρκεια: –

Σκηνοθεσία: Φώτης Γεωργιάδης

Σενάριο: –

Πρωταγωνιστούν: Φώτης Γεωργιάδης, Bloody Hawk, Lex, Dani Gambino

 

ARTE POVERA – The Documentary – official trailer

Μια Μητέρα Εκδικείται

Μια δημοσιογράφος και η έγκυος σύντροφος του δολοφονημένου γιου της αποπειρώνται να εντοπίσουν όσους ευθύνονται για τον θάνατο του. Μαζί θα αντιμετωπίσουν έναν κόσμο γεμάτο ναρκωτικά και διαφθορά στην κρυφή πλευρά του προαστίου της Νέας Υόρκης που ζουν, όταν τελικά θα ξεσκεπάσουν ένα ακόμα πιο σκοτεινό μυστικό. Αστυνομικό φιλμ μυστηρίου με τη βετεράνο Χίλαρι Σουάνκ.

Διάρκεια: 90’

Σκηνοθεσία: Miles Joris-Peyrafitte

Σενάριο:  Miles Joris-Peyrafitte, Madison Harrison

Πρωταγωνιστούν: Hilary Swank, Olivia Cooke, Jack Reynor

The Good Mother | Official Trailer (HD) | Vertical

Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας

Ανάμεσα στο σκοτάδι και τους καπνούς μιας σάουνας, γυναίκες που κλήθηκαν από την Εσθονή δημιουργό Άννα Χιντς μοιράζονται τις πλέον προσωπικές και ενδόμυχες εμπειρίες της ζωής τους. Με κλίμα που παραπέμπει σε θρησκευτική σχεδόν κάθαρση, οι γυναικες αυτές αναπτύσσουν τέτοια επαφή που όπως η σάουνα αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα έτσι και αυτές ανακτούν την δύναμή τους αποβάλλοντας ότι αισχύνονται.

Καθηλωτικό ντοκιμαντέρ βραβευμένο στο Sundance και επίσημη πρόταση της Εσθονίας για τα Όσκαρ.

Διάρκεια: 89’

Σκηνοθεσία: Anna Hints

Σενάριο:  Anna Hints

Πρωταγωνιστούν: Kadi Kivilo

 

SMOKE SAUNA SISTERHOOD Trailer | RIGA IFF 2023

American Carnage

Έπειτα της απόφασης ενός Αμερικάνου κυβερνήτη να εκδώσει μια εκτελεστική εντολή για σύλληψη όλων των παιδιών των μεταναστών χωρίς χαρτιά, δίνεται σε αυτά τα παιδιά να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον τους με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους πολίτες που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας. Μέσα στα ιδρύματα ωστόσο ανακαλύπτουν διεστραμμένα μυστικά που ούτε μπορούσαν να φανταστούν.

Διάρκεια: 101’

Σκηνοθεσία: Diego Hallivis

Σενάριο:  Diego Hallivis, Julio Hallivis

Πρωταγωνιστούν: Jorge Lendeborg Jr., Jenna Ortega, Allen Maldonado, Yumarie Morales

 

American Carnage (2022 Movie) Official Trailer – Eric Dane, Jenna Ortega

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...