HomeCinemaΕΚΘΕΣΗ ΦΚΘ “Τάκης Κανελλόπουλος | Ονειρεύομαι μια...

ΕΚΘΕΣΗ ΦΚΘ “Τάκης Κανελλόπουλος | Ονειρεύομαι μια εκδρομή

γράφει η Αντωνία Καραφίλη

Το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στον Τάκη Κανελλόπουλο με βρήκε αδιάβαστη. Δεν έχω δει καμία ταινία του, δεν ξέρω τίποτα για τη ζωή του, το όνομά του το γνώριζα μόνο από την ομώνυμη αίθουσα στο Μουσείο Κινηματογράφου. Την τέταρτη μέρα του Φεστιβάλ, κάνοντας με μια φίλη μου την καθιερωμένη βόλτα στο λιμάνι, λίγο πριν φύγουμε μια μεγάλη αφίσα μου κίνησε την περιέργεια. Την περιεργαζόμουν και προσπαθούσα να καταλάβω πού βρίσκεται η έκθεση στην οποία αναφέρεται, τελικά ήταν ακριβώς μπροστά μου, σε ένα φυλάκιο. Πήρα τη φίλη μου τη Χρύσα και μπήκαμε σε έναν χώρο πολύ μικρό, που δεν είχα προσέξει ποτέ ότι υπάρχει. Δύο ευγενέστατες εθελόντριες του Φεστιβάλ μας εξήγησαν τι πρόκειται να δούμε και με ποια σειρά μπορούμε να περιηγηθούμε στους χώρους.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ: “Η πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση μεταμορφώνει το κτίριο του Δυτικού Φυλακίου Εισόδου της Πύλης 1 του Λιμανιού σε μια οπτικοακουστική κάψουλα που κλείνει μέσα της τις εμμονές, την ανθρωπο-γεωγραφία και όλα τα σύμβολα που έκαναν τον Τάκη Κανελλόπουλο μια από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μορφές στο ελληνικό σινεμά.” Το ΦΚΘ μας καλεί να βυθιστούμε στον κόσμο του Κανελλόπουλου και αυτό ακριβώς έκανα: είδα τις αφίσες, διάβασα τα επεξηγηματικά σημειώματα, μελέτησα τον χάρτη της πόλης σύμφωνα με τα μέρη που τον σημάδεψαν και έβαλα στο μυαλό μου σε μια χρονολογική σειρά τη ζωή και το έργο του. Όλα κυλούσαν ήσυχα, μέχρι που είδα τα δύο δωμάτια με το βίντεο, τις φωτογραφίες, τα διηγήματα, τις επιγραφές στους τοίχους. Προβάλλεται ένα βίντεο με αποσπάσματα από ταινίες του και υπάρχει η δυνατότητα να ακούσεις διηγήματά του αναγνωσμένα από δημοφιλείς συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Είδα το βίντεο ξανά και ξανά, με τη βοήθεια της εθελόντριας άκουσα τα διηγήματα, ενώ η φίλη μου άκουγε μουσικά κομμάτια από τις ταινίες του. Τα λόγια που ακούγονταν από τα έργα του σε συνδυασμό με όσα διάβαζα στους τοίχους έκαναν την καρδιά μου να λιώσει. Ένιωσα ευάλωτη και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι η τέχνη δεν σε ρωτάει πριν σε κάνει να αισθανθείς, απλώς έρχεται και σε βρίσκει. Και βρέθηκα ξαφνικά Κυριακή μεσημέρι, σε αυτό το μικρό φυλάκιο, να αναρωτιέμαι για τις συναισθηματικές μου επιλογές και ταυτόχρονα να νιώθω απόλυτα συνδεδεμένη με όποιον είναι γύρω μου και μπορεί να βιώνει παρόμοια συναισθήματα. Τριγύριζα στα δωμάτια συναισθηματικά φορτισμένη χωρίς να ξέρω τι να πω, ένιωθα τα μάτια μου υγρά, έβλεπα τα θλιμμένα μάτια της φίλης μου και την ομορφιά των εικόνων του Κανελλόπουλου. Σκέφτηκα ότι θέλω να προτείνω σε όλο τον κόσμο αυτήν την Έκθεση και ζήτησα από τη μία εθελόντρια, τη Ζένια, να μου πει δυο λόγια:
“Ο Κανελλόπουλος άφησε παρακαταθήκη ταινίες και διηγήματα που σε συγκινούν και σε συναρπάζουν. Νομίζω ότι όλα τα έργα του είναι ένα συνονθύλευμα από αγάπη, ανθρωπιά, ομορφιά ακόμα και σε σκληρές και αντίξοες συνθήκες, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος.”
Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου που έρχεται στην έκθεση;

“Συγκινείται, όπως κι εγώ. Την πρώτη μέρα που μπήκα στην έκθεση ήμουν συγκινημένη και δεν βαριέμαι κάθε μέρα να τα διαβάζω και να τα ακούω όλα ξανά γιατί σε αγγίζουν. Αρέσει πολύ σε όσους έρχονται, αφιερώνουν χρόνο. Αυτό βλέπουμε εμείς, ότι φεύγουν με μία νοσταλγία, αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα που σου αφήνει το έργο του.  Η έκθεση αλλά και οι ταινίες του που προβάλλονται στο Φεστιβάλ μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αξίζουν σίγουρα τον χρόνο σας.”

Για να μπορέσετε να βιώσετε στο έπακρο την έκθεση, αφιερώστε χρόνο και διάθεση, δείτε το βίντεο του Νίκου Πάστρα, ακούστε τα διηγήματα αναγνωσμένα από οικείες φωνές (άκουσα αυτά που διαβάζουν η Ζυράννα Ζατέλη και η Σοφία Κόκκαλη).

Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να διαλέξετε αφίσα για να πάρετε μαζί σας!

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜH
Έκθεση: 2-30 Νοεμβρίου 2023 Φυλάκιο Εισόδου, Πύλη 1, Λιμάνι
Ώρες Λειτουργίας:
2-12 Νοεμβρίου 10.00 – 22.00
13 – 30 Νοεμβρίου: 10.00 – 18.00 (Δευτέρα κλειστά)
Ιδέα, Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης
Εικαστική Επιμέλεια, Βίντεο: Νίκος Πάστρας

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο έργο του Τάκη Κανελλόπουλου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Related stories

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...

Παίξαμε bingo παρέα με δυο drag queens

έπαιξε και δεν κέρδισε ούτε μια φορά η Δέσποινα...

Η underground μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, 4 μπάντες της πόλης στον Εξώστη

γράφει η Φιλαρέτη Χρηστίδη, φωτογραφίες Ευαγγελία Σταμνά Ένα ναυάγιο σε...