HomeCinemaΣταύρος Δίτσιος: “Η τέχνη είναι το οξυγόνο...

Σταύρος Δίτσιος: “Η τέχνη είναι το οξυγόνο μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες ζωής”

Συναντήθηκα με τον Σταύρο ένα βροχερό πρωινό για καφέ και κουβέντα στη γκαλερί του. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας στην Ιταλία και αφού ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για το ποιος από τους 2 αγαπάει περισσότερο την Ιταλία,παραχώρησε στον Εξώστη μια μικρή συνέντευξη.

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Δίτσιο …

Δεν άργησα να καταλάβω ότι η ενέργεια των έργων του μου ''μετέφραζε'' τη ζωγραφική χωρίς να ασφυκτιά με άλλες έννοιες. Σίγουρα η καλλιτεχνική και υπαρξιακή του πορεία ''τρέχει'' σε διαφορετικά κομμάτια και αναπόφευκτα αφήνει ένα σημάδι στο πως σκέφτεται και βιώνει τα καθημερινά συναισθήματα. Εμπνευσμένος από τον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό αναζητά απαντήσεις σε υπαρξιακά ζητήματα και μας μεταφέρει με τα έργα του στον κόσμο του, στις εμπειρίες του και σε συναισθήματα που διαδραματίζονται πάνω στον καμβά.

Βέβαια, δεν είναι μόνο μια εικόνα αλλά μια συνάντηση υλικών, σκέψεων συναισθημάτων όπου ο θεατής βυθίζεται στα πολύχρωμα μοτίβα και στις υπαρξιακές δονήσεις όπου είναι αποτέλεσμα επίμονης δουλειάς και όπου μας χαρίζει μια εσωτερική ηρεμία και έναν πυρήνα μιας όμορφης εικόνας στο μυαλό μας.

Θα έλεγα ότι μέσα από τη ζωγραφική βρίσκει το φάρμακό του και ένα χώρο όπου αισθάνεται την άνεση του να εκφραστεί ελεύθερα και να δώσει χώρο στις σκέψεις του και στην αντίληψη για τον κόσμο.

Η συνέντευξη …


Πότε έγινε η πρώτη επαφή με τη ζωγραφική;

Η ενασχόληση μου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από όταν άρχισα να θυμάμαι τον εαυτό μου. Το πρώτο μου βραβείο ήρθε σε ηλικία 5 ετών από τον τότε Δήμαρχο Πανοράματος.


Πως προέκυψε ο «κύκλος» ως χαρακτηριστικό αποτύπωμα των έργων σου;

Ο κύκλος με ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια από τα πρώτα μου έργα. Υπάρχει κάτι τελετουργικό στον κύκλο που δεν το βρίσκω σε άλλα σχήματα. Είναι η δική μου υποσυνείδητη σφραγίδα.


Η τέχνη είναι μια συνεχής και καθημερινή διαδικασία δημιουργίας;

Η τέχνη είναι το οξυγόνο μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες ζωής. Σαφώς και είναι μια συνεχής διαδικασία τόσο αναγκαία όσο είναι και η αναπνοή για την επιβίωσή μου.


Ποιος είναι ο ρόλος των χρωμάτων στα έργα σου;

Το χρώμα προηγείται της φόρμας. Είναι βασικός παράγοντας έκφρασης και πειραματισμού και σε όλες τις συνθέσεις μου έχει πρωταρχικό ρόλο.


Πώς αποτυπώνεται ο ρόλος του ζωγράφου στις μέρες μας;

Η ζωγραφική είναι ευάλωτη στις μέρες μας. Ο ίδιος ο άνθρωπος είναι μπερδεμένος μέσα στην χαοτική πολυμορφία που τον περιβάλλει. Σώζεται μόνο αυτός που έχει βρει το στίγμα του και το ακολουθεί πιστά.


Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Τους τελευταίους μήνες ταξιδεύω στο εξωτερικό εκθέτοντας σε γκαλερί και μουσεία της Ευρώπης. Έργα μου εκτέθηκαν πρόσφατα στο Λονδίνο, το Μιλάνο, την Πράγα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψα από τη Φλωρεντία, τη γενέτειρα καλλιτεχνικά πόλη μου, καθώς εκεί σπούδασα, όπου βραβεύτηκα για το έργο μου. Το μέλλον περιλαμβάνει εκθέσεις και παρουσιάσεις του έργου μου παγκοσμίως.


Δώσε μας ένα σύντομο προφίλ για τον Σταύρο ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.

Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά αυτό που κάνει και είμαι αφιερωμένος σε αυτό. Έχω δημιουργήσει το δικό μου χώρο-γκαλερί που εκθέτω τα έργα μου θέλω όμως ο χώρος αυτός να αποτελέσει κόμβο επικοινωνίας με τον κόσμο και με άλλους καλλιτέχνες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 2 δικά μου εργαστήρια ζωγραφικής με μαθήματα για μικρούς και μεγάλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Σταύρος Δίτσιος έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Συμμετείχε στην Biennale 2 της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έργα του ανήκουν στην συλλογή του Μουσείου Βορρέ στην Αθήνα, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.


http://www.stavrosditsios.com/

Στοιχεία επικοινωνίας: Σταύρος Δίτσιος
[email protected]

instagram: stavros_ditsios.art
facebook: DITSIOS STAVROS

Related stories

«Music is Coming»… με τους Lords of the Sound

10 λόγοι για τους οποίους η επερχόμενη συναυλία της...

O Mαχμούτ έφερε τις γεύσεις της πατρίδας του από την Συρία, σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης

γράφει η Αγγελική Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νάντια Ζέζιου Laziza σημαίνει νόστιμος...