HomeUrbanitiesO Mαχμούτ έφερε τις γεύσεις της πατρίδας...

O Mαχμούτ έφερε τις γεύσεις της πατρίδας του από την Συρία, σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης

γράφει η Αγγελική Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νάντια Ζέζιου

Laziza σημαίνει νόστιμος στα αραβικά.

“Η ιδέα ξεκίνησε την άνοιξη του ’23, μετά από αρκετό ψάξιμο σχετικά με την αραβική κουζίνα στη Θεσσαλονίκη, και επειδή μένουμε εδώ για αρκετό καιρό ήταν ξεκάθαρο ότι κατά κάποιον τρόπο οι αυθεντικές αραβικές γεύσεις έλειπαν από την πόλη…” μας ανέφερε ο συνιδιοκτήτης. Εδώ ξεκίνησε η ιστορία του μαγαζιού.

Όταν ρωτήσαμε τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, τι τους έκανε τόση μεγάλη εντύπωση στην περιοχή ώστε να θέλουν να στήσουν επιχείρηση κοντά στην πλατεία Αναγνωστάκη μας απάντησαν “Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την επιχείρηση σε αυτή την περιοχή καθώς παρατηρήσαμε ότι η περιοχή δεν έχει μαγαζιά street food. Είναι ένα ολοζώντανο μέρος, με ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, και ελπίζουμε να τους “κερδίσουμε” με το φαγητό μας και να κάνουμε το Laziza σημείο κατατεθέν!”.

Στην οδό Αγίας Σοφίας, λίγο πιο πάνω από την Αχειροποίητο, εδώ και 5 περίπου μήνες έχει ανοίξει ένα μικρό μαγαζί που φτιάχνει αυθεντικό ανατολίτικο street food. Οι ιδιοκτήτες είναι από την Συρία και την Αίγυπτο και στόχος τους είναι να φέρουν τις γεύσεις τους στην Θεσσαλονίκη και να μας δώσουν μια αυθεντική εμπειρία του δικού τους street food.

Στην πόλη υπάρχουν αρκετά μέρη που μπορεί κανείς να φάει φαλάφελ αλλά το δικό τους είναι από τα πιο ωραία που έχουμε δοκιμάσει. Ελαφρύ χωρίς καθόλου λάδι με μια μικρή τρύπα στη μέση, σαν μικρό ντόνατ, και πασπαλισμένο με σουσάμι. Το εργαλείο για το φαλάφελ που χρησιμοποιούν είναι αυτό με το οποίο ο σεφ μαγείρευε στο σπίτι του στη Συρία και η φριτέζα έχει σχεδιαστεί από τα παιδιά ειδικά ώστε να έχουν το τέλειο αποτέλεσμα στο τηγάνισμα.

Οι πίτες φτιάχνονται εκεί και είναι αφράτες και πεντανόστιμες και η βιτρίνα είναι γεμάτη με φρέσκα λαχανικά. Μπαμπαγκανούς (μελιτζάνα ψητή με ταχίνι, γιαούρτι, λεμόνι και μελάσα ροδιού), χούμους, ψητό χαλούμι με σος μελιού, δροσερές σαλάτες και τυλιχτά σάντουιτς με κρέας αλλά και χορτοφαγικά.

Όλα με έμφαση στις σωστές πρώτες ύλες όπως μας τόνισε ο Μαχμούτ Kαράμπ, ο άνθρωπος που επιμελείται την κουζίνα.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε Shawarma με κοτόπουλο. Ένα άλλο θετικό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως είναι από τις πιο καθαρές ανοιχτές κουζίνες που έχουμε δει. “Ήταν πραγματικά ένα μεγάλο βήμα να συστήσουμε παραδοσιακό αραβικό φαγητό με όλη του την αυθεντία. Ευτυχώς ένας από τους συνεργάτες μας, είχε εμπειρία στον χώρο της εστίασης και καταγωγή από στη Δαμασκό … Οπότε να είστε σίγουροι ότι το φαγητό μας είναι αυθεντικό!”

Εμείς φάγαμε εκεί, δίπλα στο υπέροχο γκράφιτι που σχεδίασαν οι ίδιοι τους και απεικονίζει έναν ανατολίτικο γάμο. Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε το μενού είτε παραγγέλλοντας στο σπίτι, είτε περνώντας μια βόλτα από εκεί για να γνωρίσετε αυτά τα καταπληκτικά παιδιά που με το χαμόγελό τους και την καλή τους διάθεση θα σας λύσουν κάθε απορία. 

LAziza  Αγίας Σοφίας 58, Θεσσαλονίκη 546 35  τηλ. 2310-269.299

Related stories