HomeCinemaΕξώστης ΘFantastic Beasts & Where to Find Them...

Fantastic Beasts & Where to Find Them | Μία Κριτική Ταινίας ή αλλιώς ένα Love Letter στην Rowling

Μόνο στο άκουσμα ότι επεκτείνεται το σύμπαν των ταινιών του Harry Potter, οι απανταχού φανατικοί οπαδοί του franchise νιώθουν ρίγη συγκίνησης να τους διακατέχουν. Σε κάθε παρόμοια περίπτωση, όμως, πάντα υπάρχει ο φόβος να «καταστραφεί» ο αρχικός κύκλος ταινιών με μία φθηνής ποιότητας και αφηγηματικής συνέχειας φιλμικών κειμένων που απλώς προσπαθούν να αντιγράψουν την λάμψη των πρωτότυπων ταινιών. Βέβαια, η J. K. Rowling, που αυτή την φορά υπογράφει και η ίδια το σενάριο, δεν απογοητεύει το κοινό της και δημιουργεί μία νέα και αυτόνομη ιστορία στο ήδη γνωστό σύμπαν που θα αναπτυχθεί σε πέντε συνολικά ταινίες.

Η πρώτη από αυτές που μόλις έκανε πρεμιέρα τοποθετείται στη Νέα Υόρκη του 1926, όπου μια σκοτεινή δύναμη αναστατώνει την πόλη, απειλώντας να ξεσκεπάσει τη μυστική κοινότητα των Μάγων. Η άφιξη του Βρετανού Newt Scamander και της βαλίτσας του, η οποία είναι γεμάτη φανταστικά πλάσματα, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μεταφέροντας η Rowling το κέντρο βάρους της ιστορίας από την Αγγλία στις ΗΠΑ και τοποθετώντας το αρκετές δεκαετίες πίσω, καταφέρνει να προσδώσει μία πρωτότυπη αίσθηση, ενώ διατηρεί όλα τα στοιχεία της μαγείας που έκαναν αγαπητό το συγκεκριμένο κινηματογραφικό (και λογοτεχνικό) σύμπαν.

Και φυσικά η θεματική και τα μηνύματα που περνάει η ταινία δεν απογοητεύουν. Έχοντας θέσει ψηλά τον πήχη με τις οκτώ ταινίες Harry Potter και την ηθική που δίδαξε σε μία ολόκληρη γενιά, το Fantastic Beasts έχει στον πυρήνα του μηνύματα που αφορούν την διαφορετικότητα και τα πιθανά καταστροφικές συνέπειες που προέρχονται κάτω από προσπάθειες καταπίεσης μειονοτήτων.

Η Rowling έχει μεγαλώσει και χαλιναγωγήσει μία ολόκληρη γενιά περνώντας θετικά μηνύματα για το πως πρέπει να είναι η λειτουργία μίας σωστής κοινωνίας, και από ότι φαίνεται, στόχος της είναι να συνεχίσει να προσπαθεί να κρατήσει αυτή τη γενιά στον σωστό δρόμο. Αν κάποιος παρατηρήσει το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, θα καταλάβει ότι αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη τη Rowling περισσότερο από ποτέ.

Related stories

«Music is Coming»… με τους Lords of the Sound

10 λόγοι για τους οποίους η επερχόμενη συναυλία της...

O Mαχμούτ έφερε τις γεύσεις της πατρίδας του από την Συρία, σε μια γωνιά της Θεσσαλονίκης

γράφει η Αγγελική Παρασχά/ Φωτογραφίες: Νάντια Ζέζιου Laziza σημαίνει νόστιμος...