HomeUrbanitiesΆθωνος: 5 στάσεις στην γραφική πλατεία που...

Άθωνος: 5 στάσεις στην γραφική πλατεία που είναι όμορφη κάθε εποχή

Φωτογραφία: Iωάννα Καραφυλλίδου

Η Αθωνος δεν έχει μόνο ταβέρνες και κουτούκια, αλλά και μαγαζιά που κρατούν έντονο το χαρακτήρα της περιοχής. Καταστήματα με ξύλινα παιχνίδια, αντικείμενα και ψάθινα μικροέπιπλα, παπούτσια, χαρτικά και υφάσματα κρύβονται στα στενά της Άθωνος.

Το πρωί οι καρέκλες και τα καλάθια των ξυλουργείων είναι απλωμένα στο πλακόστρωτο μαζί με τα άλλα εμπορεύματα που το μεσημέρι κλειδώνονται για να δώσουν τη θέση τους στα τραπεζάκια με τα καρό τραπεζομάντηλα. Παλαιότερα εδώ λειτουργούσαν μικρά μηχανουργία, παπουτσάδικα, ξυλουργεία και μικρά καφενεία.

Πολλά από τα παλιά καταστήματα ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε τσιπουράδικα, εστιατόρια, εργαστήρια αγιογραφίας και ζωγραφικής, αλλά και σε καταστήματα μαναβικής, παραδοσιακών και αποικιακών προϊόντων, τροφίμων και μπαχαρικών, ενώ τα ξυλουργεία εξακολουθούν να λειτουργούν σε μια σπάνια αρμονική συνύπαρξη.

Τα μπαχαρικά, τα τσάγια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα ψάρια, τα τυριά στοιβάζονται στους βαριούς πάγκους που γεμίζουν ασφυκτικά. Ο κόσμος σουλατσάρει όλη τη μέρα ως αργά το απόγευμα, που εκεί η αλλαγή είναι αισθητή – όποιος αγόρασε, αγόρασε, τώρα γλέντι και κρασιά.

Περπατήσαμε στα σοκάκια, δοκιμάσαμε νοστιμιές, φωτογραφίσαμε τους ανθρώπους της Άθωνος.

Πρόσφατα γεννήθηκε και αυτό το μικρό ζαχαροπλαστείο με το τέλειο όνομα Πουτίγκα, που έχει μια απίστευτη ιδιαιτερότητα. Είναι μεν ζαχαροπλαστείο αλλά είναι ταυτόχρονα και καφέ με δρώμενα. Όποιος έτυχε να περάσει βράδυ από την Παπαμάρκου, τα φώτα στη Πουτίγκα που φωτίζουν το δρόμο, είναι σαν παραμύθι. Μοσχομυριστός καφές και πορτοκαλόπιτα, και μετά ένα κρασί και το ταίρι σου να μοιραστείτε ένα φρέσκο γλυκάκι…


To σίγουρο είναι πως, όταν το 2014, πρωτοάνοιξε το Roots, στην καρδιά της πλατείας Άθωνος, κανείς δεν περίμενε πως η vegan διατροφή σήμερα θα ήταν μέρος της καθημερινότητας τόσων πολλών ανθρώπων. Ηταν το πρώτο αποκλειστικά vegetarian και vegan σημείο στο κέντρο και μια αστεράτη πρόταση γαστρονομίας.

Περνώντας από την Ανδρονίκη και το Gazou Boutique, που μοιάζει με μικρό παριζιάνικο διαμέρισμα με το wardrobe των ονείρων μας μιλάμε για χρώματα, σχέδια και ιδέες ανανέωσης. Οπως λέει η ίδια η μικροσκοπική της μπουτίκ φτιάχτηκε, “για τα style icons της διπλανής πόρτας και τις μούσες της καθημερινότητας”.

Στο καφέ Bazaar, με το παριζιάνικο στυλ, με αρτιστίκ διακόσμηση και όμορφες γωνιές, απαλή μουσική και ρομαντική διάθεση, αρωματικός καφές και πεντανόστιμες σούπες. Όμορφη ατμόσφαιρα, έθνικ γεύσεις, και νόστιμες επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το έχουν κάνει ήδη να αγαπηθεί. Εκεί θα μας βρεις τα απογεύματα.

Λένε πως είναι ζαχαροπλαστείο μινιατούρα, αλλά για εμάς είναι κάτι ανάμεσα σε αξιοθέατο και ναό γλύκας. Το Σαράι είναι κρυμμένο στην οδό Δημίτσα της Πλατείας Άθωνος και προσφέρει παραδοσιακό ρεβανί Βέροιας, που εκτός από νόστιμο, είναι κλασική επιλογή των Θεσσαλονικέων πλέον (και μοσχομυρίζει!).

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...