HomeΘέματαΚατρίν Βελησσάρη

Κατρίν Βελησσάρη

Η δυναμική του Βιβλίου δίνει σημασία στην προσπάθεια μας παρά την κρίση!

Λίγο πριν ανοίξουν οι πύλες της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης η διευθύντρια του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Κατρίν Βελησσάρη μιλάει στον Εξώστη για όσα θα δούμε αλλά και όσα γίνονται στο παρασκήνιο της προετοιμασίας της σπουδαίας διοργάνωσης.

Ποια είναι η φετινή πρόταση του ΕΚΕΒΙ για την 9η ΔΕΒΘ?
Το σλόγκαν της Έκθεσης «Μ’ ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει», τα λέει όλα! Η 9η Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στέλνει ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα ενάντια στην κρίση! Οι σελίδες ενός βιβλίου προσφέρουν γνώση, ξυπνούν τη χαρά της ανακάλυψης, καλλιεργούν τη φαντασία. Και αυτή η δυναμική του βιβλίου είναι και η σημασία της Έκθεσης!

Φτάνοντας λίγο πριν την συμπλήρωση μιας δεκαετούς διαδρομής ποιο είναι το στοίχημα για την διοργάνωση που νιώθετε ότι κερδισε η ΔΕΒΘ?
Είναι γεγονός πια ότι η Έκθεση έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού για το βιβλίο στη χώρα μας. Να σας πω όμως, δεν είναι αυτό που με εντυπωσιάζει. Κάθε χώρα έχει μια τέτοια Έκθεση, κάτι άλλο με εντυπωσιάζει, η θέρμη του κοινού που τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζει το Σαββατοκύριακο την Έκθεση∙ είναι αυτό που δείχνει ότι το στοίχημα κερδήθηκε. Αυτή είναι η επιτυχία της Έκθεσης!

Ποια θεωρείτε πως είναι η διεθνής δυναμική και εμβέλεια για την έκθεση?
Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας και οι προσκλήσεις ξένων συγγραφέων. Είναι πολύ σημαντικό σε τέτοια εποχή να ανοίγουμε ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο γιατί ακριβώς σε τέτοιους καιρούς, όντας πληγωμένοι και ταπεινωμένοι έχουμε μια τάση να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε- ειδικά σ αυτήν την περίσταση.
Ως τιμώμενες χώρες, το 2008 ήταν η Γαλλία, το 2009 η Γερμανία, το 2010 η Κίνα, το 2011 οι χώρες της «Αραβικής Άνοιξης». Φέτος είναι η Σερβία με συγγραφείς παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και τη νέα γενιά συγγραφέων της. Θα υποδεχθούμε επίσης 36 άλλες προσωπικότητες από τη διεθνή σκηνή. Και μην ξεχάσουμε ότι από το 2006 η Έκθεση έχει ενταχθεί στο κλαμπ των 25 μεγαλύτερων διεθνών εκθέσεων βιβλίου στον κόσμο. Κάτι λέει αυτό για τη δυναμική και την εμβέλεια της Έκθεσης!

Θεωρείτε πως η Θεσσαλονίκη έχει αγκαλιάσει την φετινη διοργάνωση?
Αναμφίβολα! Το facebook της Έκθεσης παίρνει φωτιά αυτή τη στιγμή! 217.843 χρήστες του Διαδικτύου έχουν διαβάσει τις σελίδες της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις 15 μέρες που ξεκίνησε το fb, και πολλοί από αυτούς είναι από τη Θεσσαλονίκη. Είναι η δική τους Έκθεση. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο… για το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς για το ελληνικό βιβλίο!
Η στενή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που συμμετέχει και στηρίζει την Έκθεση είναι πολύτιμη. Όπως ήδη είπα πέρυσι, η πόλη είναι πια περήφανη που φιλοξενεί την Έκθεση.

Είναι η Έκθεση ένα εργαστήρι ιδεών και ανάδειξης νέων ταλέντων?
Η Έκθεση πράγματι είναι ένα εργαστήρι ιδεών. Είναι επίσης ένα φυτώριο ταλέντων. Στην Έκθεση έρχονται οι αναγνωρισμένοι συγγραφείς αλλά και πάρα πολλοί νέοι που συναντούν για πρώτη φορά το κοινό τους. Οι ιδέες, οι απόψεις, τα κριτήρια του λογοτεχνικού κόσμου εκκολάπτονται εδώ, μέσα από τις οργανωμένες συναντήσεις, τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες.

Με δεδομένη την οικονομική δυσκολία για όλους τους δημόσιους φορείς πόσο εύκολο είναι να διοργανώσεις μια Διεθνή Έκθεση Βιβλίου?
Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει σώσει τον θεσμό. Δεν είναι όμως μόνον οικονομικό το θέμα, παρ΄όλο που είναι ζωτικής σημασίας. Είναι επίσης μια συνεχής μάχη κατά της γραφειοκρατίας και της αδράνειας γιατί το ΕΚΕΒΙ ανήκει ταυτόχρονα στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο και είναι ΔΕΚΟ, παρόλο που ασκεί την εθνική πολιτική βιβλίου του. Είναι λίγο σχιζοφρενικό!

Θα σας έλεγα κάτι. Πριν από μερικά χρόνια η Κίνα συμβουλεύτηκε την Ελλάδα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και καλά έκανε! Είχαμε πράγματι πολύ μεγάλη επιτυχία! Η τεχνογνωσία μας ήταν σημαντική. Τώρα ωστόσο θα έπρεπε να μας συμβουλευτούν για την υψηλή τεχνολογία μας… στο θέμα της γραφειοκρατίας! Δεν κουνιέται τίποτα σήμερα εάν δεν μπουν 10 υπογραφές!

Related stories

Βιβλιοκριτική: Νίκος Αναγνωστόπουλος «Ένας ήρωας στην προκυμαία».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Νίκος Αναγνωστόπουλος «Ένας ήρωας στην προκυμαία»....

Οι σκηνοθέτες του 4ου Thessaloniki Free Short Festival στον Εξώστη

Για 4η συνεχόμενη χρονιά το Thessaloniki Free Short Festival...

Μαρία με Αντζελίνα Τζολί ή Wicked με Αριάνα Γκράντε;

Οι ταινίες της εβδομάδας 5-11/12/2024: Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Την προηγούμενη...

Masters of Fire 2024: Μια heavy metal νύχτα που δεν χάνεται

Η καρδιά του Heavy και Power Metal χτυπάει δυνατά...