HomeInterviewsΟ Μάκης Παπαδημητρίου στον Εξώστη

Ο Μάκης Παπαδημητρίου στον Εξώστη

Είμαι αισιόδοξος, ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα.




Λίγες μέρες πριν ανηφορίσει παρέα με τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο Θέατρο Αριστοτέλειον για την παράσταση Πέτρες στις Τσέπες του, ο Μάκης Παπαδημητρίου ξέκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και τον μοιράστηκε μαζί μας.


Πείτε μας δύο λόγια για το έργο Πέτρες στις Τσέπες του .

Είναι μια ιστορία δύο κομπάρσων που ζούνε στην Ιρλανδία και συμμετέχουν στα γυρίσματα μιας Χολυγουντιανής παραγωγής, και ενώ σκέφτονται πώς θα ήταν η ζωή τους αν παίρνανε κάποιον σημαντικότερο ρόλο από αυτά τα κομπαρσιλίκια που κάνουνε, γίνεται ένα τραγικό γεγονός. Αυτοκτονεί ένας φίλος τους, υπάρχει μια αντιπαλότητα ανάμεσα στο χωριό και την παραγωγή, για το αν θα πάνε στην κηδεία ή θα συνεχίσουν τα γυρίσματα.

Πώς διαχειρίζεται ένας ηθοποιός τις εναλλαγές των ρόλων και τους πολύ γρήγορους ρυθμούς του έργου; Ιδιαίτερα μια και είστε εσείς κι ο Γιώργος Χρυσοστόμου και πρωταγωνιστές αλλά και συν – σκηνοθέτες της παράστασης

Από τη μια αυτό είναι κάτι που θέλει πάρα πολλές πρόβες. Η δυσκολία είναι από τη μία στο συντονισμό και στο να είναι κάθε φορά αυτό, το καλύτερο που θα μπορούσε. Να μην είναι μια διαδικασία που είναι μια στεγνή επανάληψη. Να είναι κάτι που να έχει κάθε φορά μια ζωντάνια. Γιατί οι εναλλαγές ρόλων από ένα σημείο και μετά μπορεί να κουράσουνε, να πεις τώρα κάνω αυτό, μετά κάνω εκείνο κτλ. Εμείς πέρασαμε πολύ χρόνο είναι η αλήθεια, στο να βρούμε πράγματα τα οποία πατάνε και στο δικό μας προσωπικό χιούμορ, εκτός του κειμένου, το εμποτίσαμε με τέτοιες πινελιές δηλαδή και μετά από τέσσερις μήνες καταφέραμε νομίζω κάθε μέρα να είναι ιδιαίτερη. Δεν μας κουράζει πια.

Εσείς για ποιο λόγο επιλέξατε αυτό το έργο;

    Δεν υπήρχε κανένας ιδιαίτερος λόγος. Ήταν ένα έργο που το είχα δει παλιότερα που είχε ανέβει από τον Μαρκουλάκη και τον Λιγνάδη και μου είχε μείνει και μου άρεσε πολύ, και μου έγινε μια πρόταση από τον Νέο Κόσμο να συνεργαστούμε και τους πρότεινα αυτό το έργο. Μετά πήρα τηλέφωνο τον Γιώργο και έγινε όπως έγινε.

Πιστεύετε πως είναι ένα έργο που απευθύνετε μόνο σε ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου επειδή έχει να κάνει με ηθοποιούς ή ότι θα μπορούσε κάποιος θεατής να αποθαρρυνθεί επειδή πχ διαδραματίζεται στην Ιρλανδία;

Όχι καθόλου, αυτό είναι μια αφορμή για να γράψει κάποιος ένα έργο. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με το αν είναι ή όχι στην Ιρλανδία. Είναι μία ιστορία, βλέπεις μία ιστορία, δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι αρνητικό για κάποιον επειδή εκτυλίσσεται στην Ιρλανδία.


Μια κάπως πιο προσωπική ερώτηση. Πώς αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός;

Τυχαία μάλλον, δεν ξέρω. Σπούδαζα στο πανεπιστήμιο και ήταν μια φίλη μου που πήγαινε σε μια θεατρική ομάδα ερασιτεχνική και με κάλεσε να πάω, και πήγα και μετά από τις τρεις πρώτες φορές που πήγα άρχισε να μου αρέσει και άρχισα να πηγαίνω περισσότερο στη θεατρική ομάδα παρά στο πανεπιστήμιο. Οπότε κάποια στιγμή έδωσα εξετάσεις και πέρασα στο Εθνικό και απλά όλα πήραν τον δρόμο τους.



Πώς βλέπεις το θέατρο στην Ελλάδα το 2017;

Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε η κρατική επιχορήγηση τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα από άποψη παραγωγών, αμοιβών κλπ. Δεν ξέρω, είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, ότι θα υπάρχουν παραστάσεις που τουλάχιστον θα βγάζουν τα έξοδά τους και θα πληρώνουν τον κόσμο τους. Αλλά τα πράγματα δεν είναι δύσκολα μόνο για μας, δηλαδή σε μας ανέκαθεν υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας κλπ, αλλά είναι και χορευτές, μουσικοί, άλλοι καλλιτέχνες δηλαδή για τους οποίους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Είμαι αισιόδοξος, ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα.


Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Θα επαναληφθεί το Πέτρες στις Τσέπες του από αρχές Οκτώβρη στο θέατρο Κιβωτός στην Αθήνα και θα πάει όλη τη σεζόν. Κινηματογραφικά υπάρχουν μία-δύο προτάσεις για ταινίες οι οποίες δεν είναι ανακοινώσιμες ακόμη γιατί είναι στο στάδιο που ψάχνουνε χρηματοδότηση, και υπάρχει μία πρόταση για του χρόνου το καλοκαίρι για την Επίδαυρο, η οποία κι αυτή είναι λίγο στην κουβέντα.

Πέτρες στις Τσέπες του

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Επιμέλεια Κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βίντεο: Όλγα Μπρούμα

Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σύρμω Κεκέ

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου

Παρ. 22/9 – Κυρ. 24/9 & Παρ. 29/9- Κυρ. 1/10 Θεσσαλονίκη Θέατρο Αριστοτέλειον

Related stories

Η Δέσποινα και ο Κωνσταντίνος δημιουργούν χειροποίητα έπιπλα όπως τα έχετε ονειρευτεί

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσαν...

Οι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Απ’ το κακό στο χειρότερο τα...

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που...