HomeUrbanitiesCafe & BarΑπό τη μια γωνιά της πόλης ως...

Από τη μια γωνιά της πόλης ως την άλλη, τα στέκια που έγιναν all time classic

Aπό τη μια άκρη ως την άλλη, από τη Θέρμη ως την Ευκαρπία και πίσω. Η ομάδα του Εξώστη καταγράφει νέα ή παλιά και αγαπημένα, σύγχρονα ή παραδοσιακά, αγαπημένα και ανερχόμενα στέκια.

Ελ Πάσο

Το Ελ Πάσο, είναι ένας υπόγειος χώρος στην Αγίου Δημητρίου, στον οποίο δύσκολα πέφτει το μάτι σου αν δεν τον ξέρεις, είναι όμως ένα γνήσιο και φιλόξενο φλιπεραδικο, που δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στον χρόνο και για αυτό όσοι έχουν περάσει την πόρτα του, έχουν να το λένε.

(Ἁγ. Δημητρίου 140, Θεσσαλονίκη)

Μη Με Λησμόνει Art Café 

Για εσένα που είσαι λάτρης του βίντατζ και θέλεις να χάνεσαι στον χωροχρόνο όταν διαβάζεις, το «Μη με Λησμόνει» είναι ο τέλειος χώρος. Τα έπιπλα μπαρόκ αισθητικής, τα χειροποίητα διακοσμητικά και η φθινοπωρινή παλέτα χρωμάτων του δημιουργούν ένα ζεστό, άκρως χουχουλιάρικο περιβάλλον. Οι συνθέσεις λουλουδιών για τις οποίες, εξάλλου, φημίζεται ο χώρος συμβάλλουν στην πανδαισία ζεστασιάς που εκπέμπει ο χώρος. Σπίτι λεσχών ανάγνωσης και διάφορων εκδηλώσεων γύρω από το βιβλίο, το Μη με Λησμόνει έχει ήδη προσεγγίσει το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης μας και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει κι εσένα.

(Ελ. Βενιζέλου 23)

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Osten

Με industrial αισθητική, με black’n’white αποχρώσεις και την ανοιχτή κουζίνα, και έξω από τη βαβούρα της πόλης. Με συγκλονιστικό φαγητό που θα κάνει την παρέα να σε ευγνωμονεί που τους πήγες. Το πρωί ψήνει δικό του χαρμάνι καφέ, φτιάχνει το δικό του ψωμί και τα ζυμαρικά του from scratch, αγοράζει διαρκώς βιολογικά λαχανικά και έχει το καλύτερο κρέας.

(4o xλμ Χαριλάου-Θέρμης)

Νectar Distillery

Στις παρέες αν πεις εκεiνο το μπαρ στην Αριστοτέλους όλοι πλέον καταλαβαίνουν πως εννοείς το Nectar. Λίγο τα check ins, λίγο από στόμα σε στόμα, λίγο οι φανταστικές φωτογραφίες του, πολύ γρήγορα όλοι θέλησαν να πάνε. Tip: Πήγαινε νωρίς για να προλάβεις τραπέζι!

(Κλεισούρας 13)

Ζύθος

Ο Ζύθος αποτελεί την πρώτη μπυραρία που άνοιξε στη Θεσσαλονίκη, το 1990 στην περιοχή των Λαδάδικων, ενώ 5 χρόνια αργότερα ανοίγει και το δεύτερο κατάστημά του στην ιστορική περιοχή Ντορέ.

Ύδρο

Το Ύδρο στο λιμάνι, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την πόλη και έγινε γρήγορα γνωστό τόσο για την αισθητική του, όσο και για την αγάπη για την τέχνη, (αλλά και για τα πάρτυ του Φεστιβάλ). Στα σιγουράκια.

(Ναυάρχου Κουντουριώτου 11)

Κασέτα 

Το πολύχρωμο αυτό καφέ είναι σαν ένα δωμάτιο που μπερδεύει τις δεκαετίες χωρίς φειδώ και αγκαλιάζει το πλουραλιστικό του στυλ. Δίπλα στα βίντατζ μεμοραμπίλια, θα δεις μια μάσκα Star Wars, κοντά στο βιβλίο του Καραγκιόζη θα σε κοιτά στα μάτια μια αφίσα του Superman, αυτοκόλλητα στους τοίχους, video games, ταινίες. Όλα.

(Μπότσαρη 71)

Ataraxia

Tο specialty Coffee Shop Ataraxia, το μαγαζί της Στέλλας και του Γιώργου. Πέρα από τον ρόλο του αγχολυτικού, που υπεύθυνα ανέλάβαν, καθώς αυτοαποκαλούνται όπως αυτοαποκαλούνται, το μαγαζί λέγεται Ataraxia λόγω της zen νοοτροπίας που θέλουν να βγαίνει προς τα έξω.

(Κατσιμίδη 14)

Ίγγλις


Το Ίγγλις υπάρχει από το 1914, όμως στη γνωστή τοποθεσία Ηροδότου στην Άνω Πόλη, βρίσκεται από το 1950. Σε μαγεύει η περιοχή, αφού ξαφνικά από τη βαβούρα της πόλης βρίσκεσαι σε λίγα μόνο λεπτά σε μία ήσυχη περιοχή με όμορφα, γραφικά σπίτια και απόλυτη ησυχία. Προσφέρει απλά και νόστιμα πιάτα, κρεατικά όπως σπαλομπριζόλα, σουτζουκάκια, συκωτάκια, αλλά και μαγειρευτά και εξαιρετικούς μεζέδες για το ποτό σου.

(Ηροδότου 32, Ανω Πόλη)

Habanera

Αν ανήκεις στην κατηγορία που σκέφτεσαι το καλοκαίρι τέτοια εποχή και θέλεις έστω για λίγο να θυμηθείς πως είναι να μην κρυώνεις και το ρούμι να βρέχει τον λαιμό σου, έχω να σου προτείνω ένα μαγαζί, με κάκτους και σομπρέρο.

Με φανερά εμπνευσμένη διακόσμηση από την Κούβα, μπορείς να γευτείς συνταγές που αγαπούν τα σπιτικά του Μεξικό και της Κόστα Ρίκα, του Άγιου Δομίνικου και της Τζαμάικα, ενώ μπορείς να απολαύσεις δυνατά cocktail, με εξωτική προέλευση.

(Γεώργιου Παπανδρέου 29, παλιά Ανθέων)

Doragon

Σε ένα από τα στενάκια της Ευκαρπίας θα συναντήσετε ένα κουκλίστικο θεματικό café, που μόλις μπείτε στο εσωτερικό του ξεδιπλώνεται μπροστά σας μια ονειροχώρα. Ανάλογα με την περίοδο που θα το επισκεφτείτε θα δείτε και ένα διαφορετικό decor που εντυπωσιάζει.

(Αγίου Κωνσταντίνου 13, Ευκαρπία)

*Τα ρεπορτάζ και οι συνεντεύξεις είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Related stories

Η Δέσποινα και ο Κωνσταντίνος δημιουργούν χειροποίητα έπιπλα όπως τα έχετε ονειρευτεί

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσαν...

Οι ταινίες της εβδομάδας 18.04-24.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Απ’ το κακό στο χειρότερο τα...

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που...