HomeUrbanitiesCafe & Bar8 + 2 καφέ για διάβασμα στο...

8 + 2 καφέ για διάβασμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Από Drink a Book 

Η εργασιακή σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά, το ακαδημαϊκό εξάμηνο είναι προ των πυλών και η ανάγκη για αποφόρτιση είναι μεγάλη. Για εσένα που αναζητάς reading friendly καφέ για εργασία, μελέτη ή χαλαρή ανάγνωση, συγκεντρώσαμε τα 10 αγαπημένα καφέ για διάβασμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η μικρή Φρίντα Κοιν.Σ.Επ.

Σε απόσταση αναπνοής από τα πανεπιστήμια, αλλά σε ήσυχο σημείο, με πολλές vegan επιλογές και με ανοιχτές αγκάλες για το κατοικίδιό σου, στην αγαπημένη «Μικρή Φρίντα» της οδού Αχειροποιήτου θα νιώσεις αμέσως οικεία για να απολαύσεις το λογοτεχνικό σου βιβλίο με τις ώρες ή να διαβάσεις για το μάθημα που χρωστάς. Το πρόσωπο της Φρίντα Κάλο, με όλες τις φεμινιστικές και αγωνιστικές συνδηλώσεις που φέρει, στολίζει κάθε γωνιά του όμορφου μέρους, που λειτουργεί και σαν γκαλερί. Η ίδρυσή της Φρίντας πριν 7 χρόνια ως ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. σημαίνει ότι πέρα από νόστιμα ροφήματα και σνακ, εδώ θα βρεις και τοπικά προϊόντα του συνεταιρισμού, που διατίθενται προς υποστήριξη της συλλογικότητας.

Διεύθυνση: Αχειροποιήτου 4, Θεσσαλονίκη 546 35

Κουμπί Coffee and Crafts

Το «Κουμπί Coffee and Crafts», όπως προδίδει και το όνομά του, είναι ένα μαγαζί που συνδυάζει την τελετουργία του χειροποίητου με αυτή του καφέ. Μέσα σε ένα πλήθος καλαίσθητων δημιουργιών, σε έναν χώρο ζεστό και προσεγμένο, μπορείς να απολαύσεις το ρόφημά σου και να μελετήσεις δίχως διασπάσεις. Η απαλή μουσική και οι χαριτωμένες πινελιές θα δημιουργήσουν ένα κλίμα σπιτικό και ευχάριστο. Το Κουμπί φιλοξενεί και δημιουργικά εργαστήρια, οπότε πρέπει να ακολουθείς το πρόγραμμά του για να πετύχεις τις ώρες που λειτουργεί σαν καφέ. Εκτός, βέβαια, κι αν θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα από το διάβασμα και να ανακαλύψεις τη δημιουργική σου πλευρά!

Διεύθυνση: Πελοποννήσου 2, Θεσσαλονίκη 546 31

 

Ύδρο/ Ydro

Το «Ύδρο» ήρθε και έφερε φως στην κατά τα άλλα άχρωμη μετακαραντινική Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποί του, με μεράκι και δημιουργικότητα, έχουν ήδη οργανώσει, στον σύντομο χρόνο λειτουργίας του καφέ, δεκάδες εκδηλώσεις, lives, μπαζαράκια ντόπιων δημιουργών, και προβολές ταινιών. Παρά τον παλμό που δίνει στη νυχτερινή ζωή της πόλης, το Ύδρο είναι ένα στέκι εξίσου κατάλληλο και για διάβασμα. Ο ηλιόλουστος, ευρύχωρος όροφός του είναι έτοιμος να φιλοξενήσει εσένα και τα βιβλία σου. Αν όμως τύχει να ξεχάσεις να φέρεις το δικό σου, δανείσου ένα από την βιβλιοθήκη, κάθισε σε μία από τις θέσεις κοντά στο παράθυρο και απόλαυσέ το με θέα το Λιμάνι.

Διεύθυνση: Ναυάρχου Κουντουριώτου 11, Θεσσαλονίκη 546 25

Μη Με Λησμόνει Art Café

Για εσένα που είσαι λάτρης του βίντατζ και θέλεις να χάνεσαι στον χωροχρόνο όταν διαβάζεις, το «Μη με Λησμόνει» είναι ο τέλειος χώρος. Τα έπιπλα μπαρόκ αισθητικής, τα χειροποίητα διακοσμητικά και η φθινοπωρινή παλέτα χρωμάτων του δημιουργούν ένα ζεστό, άκρως χουχουλιάρικο περιβάλλον. Οι συνθέσεις λουλουδιών για τις οποίες, εξάλλου, φημίζεται ο χώρος συμβάλλουν στην πανδαισία ζεστασιάς που εκπέμπει ο χώρος. Σπίτι λεσχών ανάγνωσης και διάφορων εκδηλώσεων γύρω από το βιβλίο, το Μη με Λησμόνει έχει ήδη προσεγγίσει το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης μας και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει κι εσένα.

Διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 23, Θεσσαλονίκη 546 24

Beetroot Studio

Για εσένα, πάλι, που θέλεις να βρίσκεσαι στο πιο in στέκι της πόλης, προτείνουμε το «Beetroot». Η Beetroot Design Group είναι μια ομάδα που μετρά χρόνια στον χώρο του δημιουργικού σχεδιασμού και χαίρει εκτίμησης ανάμεσα στους γνώστες του αντικειμένου. Ακόμα κι αν δεν τους ήξερες, όμως, τώρα που η ομάδα μετέφερε την έδρα και τα γραφεία της στο κέντρο και αναπαλαίωσε το κτήριο στη συμβολή Βαλαωρίτου και Συγγρού, σου δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσεις. Το μίνιμαλ που επικρατεί στα χρώματα και σχήματα του πολυχώρου, το ευρύχωρο περιβάλλον και η pet friendly πολιτική, θα σου επιτρέψει να διαβάσεις απρόσκοπτα για ώρα. Αν κουραστείς, μπορείς να περιηγηθείς στη γκαλερί και να δεις τα προϊόντα του brand «yiayia and friends» που επίσης φιλοτεχνεί η ομάδα Beetroot.

Διεύθυνση: Συγγρού 8, Θεσσαλονίκη 546 25

TABYA

Μέσα σε ένα τοπίο διαρκώς μεταβαλλόμενο στο χώρο του καφέ και της εστίασης, το «Tabya» είναι σταθερή αξία. Στεγασμένο στο χαρακτηριστικό ροζ διατηρητέο της οδού Μελενίκου και χωρισμένο σε χαριτωμένα πριβέ δωμάτια, το αγαπημένο στέκι διατηρεί την σπιτική αισθητική του σταθερή και το ζεστό του περιβάλλον ακλόνητο μέσα στα χρόνια. Λειτουργεί ταυτόχρονα σαν δισκοπωλείο και βιβλιοπωλείο, φιλοξενεί προβολές ταινιών και εκθέσεις. Τον περισσότερο χρόνο, ωστόσο, προσφέρει ησυχία και ιδανικές συνθήκες διαβάσματος, ενώ απέχει δύο λεπτά από τα πανεπιστήμια, που σημαίνει ότι είναι ο ιδανικός χώρος για να περάσεις το χρόνο σου ανάμεσα σε διαλέξεις και εργαστήρια.

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Μελενίκου 14, Θεσσαλονίκη 546 35

The Caravan Cafe

Αν και θα περιμέναμε να είναι ένας χώρος μεγάλου συνωστισμού, με ταξιδιώτες να έρχονται και φεύγουν, χρησιμοποιώντας το lobby του για να ξαποστάσουν, το «Caravan» καταφέρνει να διασφαλίζει ιδανικές συνθήκες για διάβασμα και για τους ντόπιους θαμώνες. Συνδυάζοντας την vintage 60s-70s αισθητική με τα pop έντονα χρώματα που φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση, το καφέ της οδού Ρέμπελου αποκλείεται να μη σε κερδίσει. Μετά την επέκταση του χώρου, πλέον μπορεί να υπάρξει απομόνωση για εσένα που θέλεις να διαβάσεις ή να τηλεργαστείς και στο κρυφό δωματιάκι μελέτης. Προτίμησέ το καθημερινές για ακόμα μεγαλύτερη ησυχία και δοκίμασε τα τοπικά του προϊόντα!

Διεύθυνση: Ρέμπελου 1, Θεσσαλονίκη 546 31

Ypsilon

Δίνοντας νέα πνοή σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα και σε μια από τις λίγες οδούς που επιβίωσαν από την πυρκαγιά του 1917, το καφέ-μπαρ της οδού Εδέσσης έχει αγαπηθεί από ντόπιους και τουρίστες όσο κανένα άλλο. Το «Ypsilon» σίγουρα δε χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις, ειδικά για το ορκισμένο κοινό του που εδώ και πολλά χρόνια το  επισκέπτεται με laptops και βιβλία για να εργαστεί,  διαβάσει ή συνεδριάσει. Η χαρακτηριστική industrial αισθητική, το λευκό του χρώμα και ο μινιμαλισμός του χώρου φέρνουν έναν Βερολινέζικο αέρα στην πόλη και συμβάλλουν δεόντως στη δημιουργική συγκέντρωση, όταν έχεις παραδοτέες υποχρεώσεις.

Διεύθυνση: Εδέσσης 5, Θεσσαλονίκη 546 25

Butterflies and Hurricanes

Τελευταίο και καλύτερο, παρόλο που τυπικά ξεφεύγει από τα όρια του κέντρου, αφήσαμε το «Butterflies and Hurricanes». Δε θα μπορούσε, όμως, να μη γίνει λόγος για το μόνο καφέ στην πόλη που είναι ένα ανανγωστικό καταφύγιο, καθώς τηρεί αυστηρό σιωπητήριο για διάβασμα όλες τις καθημερινές, δεν ενοχλεί τους παρευρισκόμενους με μουσική και εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για μελέτη. Ο χώρος είναι πανέμορφος, γεμάτος φυτά και ήσυχους πίνακες που υπηρετούν τον σκοπό του. Η σιωπή που τηρείται άρρητα από όλους δημιουργεί μια ανεπανάληπτη συλλογική εμπειρία διαβάσματος.

Διεύθυνση: Πινδάρου 1, Θεσσαλονίκη 546 39

 

Related stories

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...

Αποκάλυψη τώρα , το χάος γύρω από την παραγωγή του αντιπολεμικού έπους του Φρανσις Φορντ Κόπολα

γράφει η Φανή Εμμανουήλ Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η...

Πού θα συναντηθούν πέντε επιτάφιοι για πρώτη φορά στα χρονικά, στην πόλη

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θρησκευτικότητας και...

“Baby Reindeer” ή αλλιώς η πιο ειλικρινής σειρά για την κακοποίηση

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Σειρές και ταινίες που βασίζονται σε...