HomeInterviewsRyszard Nieoczym: “Θέλουμε έναν διάλογο ανάμεσα στο...

Ryszard Nieoczym: “Θέλουμε έναν διάλογο ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα”

Μια αρχαία αλλά διαχρονική μορφή, αυτή της Κάσσανδρας, ζει και εκφράζεται μέσα απο μια σύγχρονη γυναίκα στην παράσταση «Κασσάνδρα Έκστασις», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη. Ο Εξώστης μίλησε με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα του έργου, τον Καναδό Ryszard Nieoczym, λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης.


Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο. Είναι ένας μονόλογος για την αγάπη?

Δεν είναι μονόλογος. Θα έλεγα πως είναι καλύτερα ένας διάλογος μιας αρχαίας αρχετυπικής φιγούρας με ένα σύγχρονο κοινό. Το έργο αναφέρεται στην αγάπη, την προδοσία, την απώλεια και το πως μπορείς να ξαναβρεις αυτή την αγάπη μέσα απο τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας. Το έργο είναι ένας καθρέφτης σύγχρονων κατάστάσεων μέσα απο αυτό το πεδίο αναφορών της αρχαιότητας.


Ποιος είναι ο σκοπός μιας τέτοιας γέφυρας?

Σίγουρα η ψυχαγωγία του κοινού αλλά και η ανάγκη να μεταδώσουμε το μήνυμα της αγάπης. Μόνο η αγάπη μπορεί να μας ανακουφίσει απο τις δυσκολίες και να μας προσφέρει αληθινή χαρά.


Έχετε έναν ιδιαίτερο τρόπο προετοιμασίας στις πρόβες. Πως περιγράφετε τον τρόπο με τον οποίο η ηθοποιός της παράστασης προετοιμάζει τον χαρακτήρα που υποδύεται?

Πολύ απλά με σκληρή δουλειά. Προσωπικά νιώθω πως όλη η ζωή μου είναι μια προετοιμασία για ότι κάνω στο θέατρο.Ο κάθε ηθοποιός οφείλει να αγαπάει τον εαυτό του στην σκηνή και να μοιράζεται το δημιουργικό αποτέλεσμα αυτής της αγάπης στο κοινό που τον παρακολουθεί.


Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας απο το ελληνικό θέατρο?

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής γνωρίζω ελάχιστα για το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Ότι έχω δει μου θυμίζει σε γενικές γραμμές ότι έχω δει σε άλλα μέρη της Ευρώπης, που είναι άλλοτε πολύ καλά και αλλοτε απλά μέτρια.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € ολόκληρο, 10€φοιτητικό/ανέργων , 5€ ατέλειες

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...