HomeΘέματαΕξωτερικές σχέσεις: Νέοι αρχιτέκτονες από τη Γερμανία

Εξωτερικές σχέσεις: Νέοι αρχιτέκτονες από τη Γερμανία

1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης – Αρχιτεκτονική και πόλη στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το βλέμμα μας στη σύγχρονη γερμανική αρχιτεκτονική στρέφει η έκθεση που παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 1ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης.

Τα δέκα τέσσερα έργα των νέων γερμανών αρχιτεκτόνων, που υλοποιήθηκαν εκτός των συνόρων της χώρας τους, δηλαδή, στις ΗΠΑ, στη Ρουμανία, στη Χιλή, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Αγγλία, στο Καζακστάν, στην Αυστρία, στην Ελβετία και στην Κίνα, από το 2004 κυρίως και μετά, στους τομείς του αστικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής κτιρίων και εσωτερικών χώρων και της αρχιτεκτονικής τοπίου, αποκαλύπτουν επίκαιρες τάσεις και νέες κατευθύνσεις μιας αρχιτεκτονικής που γεννάται σε ξένα-νέα περιβάλλοντα και κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες.
Πιο αναλυτικά, στον τομέα του αστικού σχεδιασμού οι GRAFT Architekten ανακατασκευάζουν ένα τμήμα της Νέας Ορλεάνης, το οποίο είχε καταστραφεί από τον τυφώνα Κατρίνα, και δημιουργούν ένα συγκρότημα 150 κατοικιών για τη στέγαση των πληγέντων, ενώ η ομάδα planwerk/plan&werk ασχολείται με τον αστικό ανασχεδιασμό και ανάπτυξη μιας περιοχής της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Όσον αφορά τον τομέα του σχεδιασμού κατοικιών, παρουσιάζονται τρεις μελέτες, με πρώτους τους FAR frohn&rojas να χρησιμοποιούν μη συμβατικά υλικά, για να δημιουργήσουν μια κατοικία, η οποία μοιάζει με τέντα στο Σαντιάγο της Χιλής. Οι Behet bondzio lin architekten σχεδιάζουν μια κατοικία με ξεχωριστή χρήση στην Taichung, στην Ταϊβάν, και οι MIR χτίζουν μια ιδιαίτερη κατοικία σε ένα μικρό οικόπεδο στο Άμστερνταμ. Μελέτες αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων παρουσιάζονται από τους plasma studio, οι οποίοι συνεργάζονται με διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, για να μετασχηματίσουν το ξενοδοχείο Puerta América στη Μαδρίτη σε ορόσημο της περιοχής, τους MUELLER KNEER ASSOCIATES που μετατρέπουν μια πρώην αποθήκη βαμβακιού στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, σε εστιατόριο-μπαρ, και τους Meuser Architekten που ανασχεδιάζουν ένα κτίριο, έτσι, ώστε να στεγάσει τρεις ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με πολύ υψηλά πρότυπα ασφαλείας. Στην κατηγορία των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών κτιρίων, οι GS_architekten and Perler und Scheurer Architekten συνεργάζονται για τη δημιουργία ένος πολύ σημαντικού κτιρίου, που θα στεγάζει το Ferry Porsche συνεδριακό κέντρο, στο Zell am See της Αυστρίας, οι Haberland Architekten επεκτείνουν ένα υπάρχον σχολικό συγκρότημα στην ελβετική πόλη Winterthur, οι rheinflügel group μετατρέπουν ένα κοντέινερ σε μια κινητή μονάδα έκθεσης έργων σύγχρονης τέχνης στο Kunsthaus Zug στην Ελβετία και οι KUEHN MALVEZZI συνενώνουν, επιτυχώς, το παλιό με το νέο στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Lauder στη Βιέννη. Ένα βιομηχανικό κτίριο παρουσιάζεται από τους ian shaw architekten, οι οποίοι μεταφέρουν την εταιρική ταυτότητα μιας επιχείρησης μηχανών, στα προάστια του Πίτσμπουργκ, στις ΗΠΑ. Τέλος, παρουσιάζεται ένα σύγχρονο πάρκο-υπαίθριος εκθεσιακός χώρος για το Μουσείο Πολιτισμού του Liangzhu, στο Hangzhou στην Κίνα, από τους Levin Monsigny Landschaftsarchitekten, ως ένα σημαντικό δείγμα μιας μελέτης αρχιτεκτονικής τοπίου.

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...