HomeUrbanitiesΨαροταβέρνες και άλλα, για μεζεδάκια και τσουγκρίσματα...

Ψαροταβέρνες και άλλα, για μεζεδάκια και τσουγκρίσματα ποτηριών

Σε αυτή τη λίστα ΔΕΝ θα βρεις εκείνα τα μαγαζιά που σερβίρουν πειραγμένες γεύσεις, περίτεχνα πιάτα και χρυσά μαχαιροπίρουνα. Εδώ μιλάμε για απλά πιάτα, γεύσεις που γνωρίζεις και αγαπάς, και μαγαζιά που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι όσα πρότειναν οι χρήστες του Εξώστη στο Facebook αλλά και δικές μας, επιλογές. Για όλες τις διευθύνσεις, χρειάζεστε σίγουρα Google.

*Τα ρεπορτάζ πόλης είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο. 

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα φας υπέροχα θαλασσινά στη “Λόλα”, αγαπημένο στέκι για πολλούς ντόπιους αλλά και επαγγελματίες που επισκέπτονται την πόλη, με νόστιμους ουζομεζέδες και ξεχωριστά ζυμαρικά με θαλασσινά. Στο ιστορικό ουζερί, “Αγορά”, στη Δραγούμη με Καποδιστρίου θα δοκιμάσεις κλασικά και νόστιμα θαλασσινά, αλλά και ριζότο και γαριδομακαρονάδες. Έφυγες για Καπάνι, και δοκιμάσεις ρεμπετομεζέδες, “στου Μήτσου” ένα θησαυρό ταπεινότητας και νοστιμιάς. Με μερακλίδικους μεζέδες, καλό τηγάνι κι έμπειρη σχάρα, αυτό το μαγαζί είναι σαν να ήταν από πάντα εδώ. Ο “Κοσμάς” στην Πλάτωνος είναι το κρυφό διαμάντι αυτών που ξέρουν από καλό μεζέ για ουζάκι και το”Γεντί” στα Κάστρα.

Στα ανατολικά της πόλης, υπάρχει πάντα το αγαπημένο και ποιοτικό “Ουζερί του Καβούρη” με τους Θεσσαλονικείς να το εμπιστεύονται εδώ και χρόνια για τα πιάτα του – θαυμάσιους τσιπουρομεζέδες, αλλά και στην Τούμπα έχουμε αντίστοιχες επιλογές, όπως ο “ΜεΜας” στην Παπάφη. Ακόμη “Το Ουζερί Ανθέων” στην Βαφοπούλου αλλά και το “Ουζομανία” δίπλα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Ανατολικά πάλι, αν δε θέλεις να κάνεις βήμα από την πόλη, οι επιλογές είναι καλές και ποιοτικές: ο «Ουρανός» στη Βούλγαρη για χταποδάκι σχάρας, το “Δόλωμα” για ριζότο θαλασσινών, η “Γωνιά της Ίνας” στην Κάτω Τούμπα και ο “Πάνος” ή ο “Παππάς” στη Χαριλάου.

Προφανώς και θα σου προτείνουμε στην Καλαμαριά, το “Καρνάγιο”. Οι μοναδικοί μεζέδες για τσίπουρο και ούζο θα σας κρατήσουν την πιο νόστιμη συντροφιά, ενώ τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλα σας, και στο πιο ιδανικό μέρος για την περίσταση, ανάμεσα σε παλιά αραγμένα καράβια. Από την άλλη τέλεια επιλογή είναι και ο “Καρεκλας” στη Σοφούλη.

Για σένα που η θάλασσα είναι… τρόπος ζωής και πιο εύκολα προσβάσιμη, μπορείς να επισκεφτείς ένα από τα κλασικά κι αγαπημένα μαγαζιά στην παραλία της Περαίας – Νέων Επιβατών: “Το μπαλκόνι του Μπαξέ”, ο “Θωμάς”, ο “Αχ!Νίκο Αχ!”, τα “Θαλασσοπούλια”, ο “Αιγιαλός”, η “Τράτα”, κ.α. Με πιάτα παραδοσιακά και καμιά φορά και πιο μοντέρνα. Και με μια αγάπη για τη θάλασσα που περνάει από γενιά σε γενιά!

Από την άλλη πλευρά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχει η ξακουστή “Μέδουσα” με τον ιδιοκτήτη να επιμελείται και τα πιάτα που … διαπρέπουν, όπως το μυδοπίλαφο, οι γαρίδες σαγανάκι και η αστακομακαρονάδα. Τέλος, στο “Νυδρί” στον Εύοσμο κι αυτό, θα φας εκτός από νόστιμα θαλασσινά, σαν το χταποδάκι και τα μύδια, και την εξαιρετική χειροποίητη φάβα – μια κουζίνα με μεγάλο μεράκι! Πάμε “Ιορδάνη” στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης! Είναι άσοι στο να μαγειρεύουν θαλασσινά κι έτσι το 1979 άνοιξαν το ομώνυμο ουζερί, σερβίροντας ταπεινούς πλην πεντανόστιμους μεζέδες – δοκιμάστε οπωσδήποτε την “πατσαβούρα” δηλ, γαρίδα σαγανάκι. Και ακόμη, το Δίλαβο στον Εύοσμο όπου γίνεται πατείς με πατώ σε από φανατικούς!

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...