Η πόλη φαίνεται να έχει ήδη μπει σε χριστουγεννιάτικη διάθεση. Από τις 28 Οκτωβρίου, οι πρώτες βιτρίνες στα ζαχαροπλαστεία άρχισαν να γεμίζουν με μελομακάρονα, και το άρωμα του μελιού και των καρυδιών έχει ήδη σκορπιστεί στους δρόμους, φέρνοντας μαζί του μια νότα γιορτής.
«Από τα τέλη Οκτωβρίου κιόλας ξεκινήσαμε να βγάζουμε μελομακάρονα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, και, ειλικρινά, δεν το περιμέναμε», λέει η Αντωνία Μ. υπάλληλος ζαχαροπλαστείου στην Μπότσαρη. «Φαίνεται πως ο κόσμος θέλει να νιώσει το χριστουγεννιάτικο πνεύμα από νωρίς. Ίσως είναι μια ανάγκη να έρθει κάτι χαρούμενο, κάτι που θα δώσει φως στη ρουτίνα μας».
Η στροφή προς τα εποχικά γλυκά τόσο νωρίς μέσα στο φθινόπωρο προκαλεί εντύπωση. Οι ζαχαροπλάστες αναφέρουν πως τα πρώτα μελομακάρονα έγιναν ανάρπαστα και οι παραγγελίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ο Δημήτρης Π., ένας άλλος ζαχαροπλάστης από τη Μαρτίου, μας λέει: «Ξεκινήσαμε με μικρές ποσότητες, για να δούμε πώς θα πάει. Η ανταπόκριση του κόσμου μας έκανε εντύπωση γιατί ήταν εκτός εποχής. Τώρα έχουμε μέχρι και πελάτη, Μιχάλη, που ήρθε και ζήτησε μελομακάρονα για τη γιορτή του!».
Δεν είναι μόνο τα μελομακάρονα που κάνουν αίσθηση. Παράλληλα με αυτά, και οι κουραμπιέδες έχουν αρχίσει να γεμίζουν τους δίσκους των ζαχαροπλαστείων. Η κυρία Ελένη Κ., έχοντας ένα μικρό συνοικιακό ζαχαροπλαστείο στην περιοχή Ντεπώ, σημειώνει: «Συνήθως, περιμέναμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να ξεκινήσουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Αλλά φέτος, ο κόσμος ήθελε να νιώσει τη ζεστασιά από τώρα. Οι γιορτές έρχονται, και όλοι το χρειαζόμαστε».
Όπως και να έχει, η μυρωδιά του μελιού και των γιορτινών αρωμάτων δίνει μια χριστουγεννιάτικη πινελιά στη φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη, που γεμίζει με χαμόγελα και ανυπομονησία για τις ημέρες των Χριστουγέννων.