Το Vinyl is Back, το γνωστό φεστιβάλ βινυλίων που έχει ξετρελάνει τους λάτρεις του είδους, ανηφορίζει στη Θεσσαλονίκη και γεμίζει με χιλιάδες βινύλια τον Πολυχώρο
WE από την Παρασκευή 08 ως και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.
Η γιορτή του βινυλίου που έγινε θεσμός στην Αθήνα κάνει πρεμιέρα στην πόλη μας για ένα τριήμερο γεμάτο βινύλια, μουσικές και εκπλήξεις. Ο Θωμάς Παπαχρήστου μίλησε με τον Γιάννη Αλεξίου, την ψυχή του Vinyl Is Back, μουσικό δημοσιογράφο και υπεύθυνο προβολής και επικοινωνίας των events του φεστιβάλ για τις προηγούμενες διοργανώσεις, αλλά και για όλα όσα πρόκειται να συμβούν στo WE εκείνες τις ημέρες.
Γιάννης Αλεξίου, Η ψυχή του Vinyl Is Back
Πως προέκυψε η ιδέα για το Vinyl Is Back; Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Δημήτρη Αντωνάκου που είναι διοργανωτής πετυχημένων εκδηλώσεων (Hotel Show, Design Lab κ.α.) όταν είχε «παροπλίσει» για ένα διάστημα τη δισκοθήκη του που αποτελούνταν από βινύλια και τέσταρε το νέο format του cd. Η διαφορά με τον ήχου του βινυλίου γινόταν όλο και πιο αισθητή. Όταν επανέφερε το πικάπ του σε λειτουργία αφουγκράστηκε την επανάκαμψή του βινυλίου και θέλησε να την υποστηρίξει μέσα από μια πολύ οργανωμένη εκδήλωση. Ήταν αρχές του 2013 όταν ένας κοινός γνωστός μας με σύστησε ως μουσικό δημοσιογράφο, μανιώδη συλλέκτη και λάτρη του βινυλίου που γνώριζα πολύ καλά την μουσική πιάτσα ώστε ν' αναλάβω την προβολή και την προώθηση της ιδέας του Vinyl Is Back. Το ίδιο και τον τρίτο της παρέας μας, τον Κώστα Δαμίγο, που επίσης είχε δισκοθήκη βινυλίων και παλιότερα είχε δικό του δισκάδικο, με τον οποίο είχαμε κοινό παρανομαστή το περιοδικό Ήχος, όπου γράφαμε σε διαφορετικές περιόδους. Έτσι τρέξαμε τον πρώτο Vinyl Is Back τον Μάρτιο του 2013, με κοινή αφετηρία την αγάπη μας για τα βινύλια και την μουσική, το οποίο ήρθε να καλύψει το κενό των ετήσιων παζαριών δίσκων που δημιουργήθηκε όταν έκλεισε το «Ρόδον» το 2005. Κοινό μας όραμα ήταν να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό δίνοντας διαστάσεις event στο Vinyl Is Back. Δίπλα μας υπάρχει μια πολύ γερή ομάδα που δουλεύει σκληρά μαζί μας για την αρτιότητα της οργάνωσης, όπως ο σπουδαίος γραφίστας Βασίλης Παπαδάτος με τις απίθανες αφίσες του που είναι έργα τέχνης, αλλά και τα δραστήρια κορίτσια Μαρία – Γλυκερία Μαραγγιανού, η Ελένη Σφηκάκη και η Άννα.
Μπορείτε να μας κάνετε μια σύντομη ιστορική αναδρομή του φεστιβάλ; H ιστορία του Vinyl Is back ξεκινά από το Κτήριο «Μηχανουργείο» στο Τεχνόπολις, στο Γκάζι τον Μάρτιο του '13 όπου διεξήχθη τις πέντε πρώτες φορές και στην συνέχεια μετά από μια επίσης πολύ πετυχημένη διοργάνωσή του στο Cine Κεραμεικός βρήκε νέα στέγη στο «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου» (Hellenic Motor Museum), στο 4ο όροφο του κτηρίου Capitol της οδού Γ Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού στο κέντρο της Αθήνας. Στο χώρο αυτό διεξαχθεί για πέμπτη φορά το 11ο Vinyl Is Back το τριήμερο 6 – 8 Οκτωβρίου στον πιο ταιριαστό χώρο, όπου τα βινύλια παίρνουν θέση δίπλα στα κλασσικά μοντέλα αυτοκινήτων δίνοντας τους μια vintage διάσταση, με ελεύθερη είσοδο και πάλι. Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε το Vinyl Is Back που γρήγορα εξελίχθηκε σε μια γιορτή της μουσικής με τον κόσμο να συρρέει σε κάθε διοργάνωσή του.
Σε ποιους απευθύνεται το Vinyl is Back; Απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις της μουσικής κάθε ηλικίας και σε όσους θέλουν να ζήσουν μια όμορφη εμπειρία, πολυμορφική, μέσα σε ένα χώρο που θα μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και σε όσους είναι ανοιχτοί να ζήσουν κάτι οικείο για το οποίο εμείς φροντίζουμε. Στο Vinyl Is Back συμμετέχουν καταστήματα δίσκων από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα που φροντίζουν να έχουν και διαφορετικό υλικό από εκείνο που διαθέτουν στα καταστήματά τους, ιδιώτες και από τις δύο πόλεις που πουλούν τις δισκοθήκες τους ή αν δεν τις αποχωρίζονται έχουν φροντίσει να έχουν stock υλικό να διαθέσουν, ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες, καταστήματα μηχανημάτων (πικάπ, είδη αποθήκευσης δίσκων βινυλίου, πλυντήρια δίσκων, αξεσουάρ κ.α.) και φυσικά ότι διανθίζει ένα φεστιβάλ όπως χειροτέχνες με χειροποίητα κοντά στην κουλτούρα του βινυλίου, μπλούζες με μουσικά θέματα, βιβλία με μουσικό περιεχόμενο και όλοι βάζουν το μεράκι και τη φαντασία τους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης το Vinyl Is Back είναι friendly χώρος για τα ζώα, άλλωστε η μασκότ μας είναι η Μελλού, το σκυλάκι μου.
Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει; Νοικιάζοντας πάγκους για όλο το τριήμερο σε διαφορετικά μεγέθη ανάλογα με το υλικό που έχει να διαθέσει. Για αυτό το κομμάτι είναι υπεύθυνος ο Κώστας Δαμίγος που κατανέμει τους εκθέτες στο χώρο και φροντίζει να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Τι να περιμένει κανείς που θα βρει εκεί; Φυσικά χιλιάδες βινύλια που θα κατακλύσουν τους δεκάδες πάγκους του Πολυχώρου WE! Δίσκους μεταχειρισμένους σε καλές καταστάσεις, δίσκους βινυλίου καινούργιας κυκλοφορίας, προσφορές και φυσικά όλα αυτά σε όλα τα είδη της μουσικής, ελληνικής και ξένης.
Υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες; Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολύ καλές μπάντες να παίζουν live που το καθένα έχει διάρκεια όση ένας δίσκος βινυλίου. Θα εμφανιστούν σημαντικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, όπως οι Skelters, Free Soul, Breathless, Banksters και οι Echo Train από την Αθήνα. Επίσης εμβληματικές προσωπικότητες της μουσικής και σημαντικοί d.j.s από την μουσικομάνα Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο στα πικάπ του WE ! Θα παίξουν οι Μάνος Τζανακάκης , Νίκος Θεοδωράκης ,Στάθης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Θεοδωρίδης (aka Mount Ten),Γιώτης Μπάγκαλας Απόστολος Κανακάρης Θωμάς Παπαχρήστου, Λάμπρος Παπαλάμπρος, Πηνελόπη Συλλιγνάκη (aka Penelope), Λάμπρος Παπαλάμπρος (aka Mr. Genie), Έλενα Αγγελίδου, Κώστας Καπετανάκης (aka Captain K.), Δημήτρης Παραλικίδης (aka Didis).
Επίσης θα προβληθούν, εκτενή αποσπάσματα από την νέα μουσική ταινία
GUS G. ''Life Through Fire'' του Θανάση Τσαουσόπουλου με την περιπετειώδη ζωή του κιθαρίστα του Ozzy Osbourne, GUS G. σε πρώτη προβολή στο Vinyl Is Back, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει την πορεία της σε Διεθνή Φεστιβάλ!
Ακόμη
σε πρώτη διάθεση στη Θεσσαλονίκη το συλλεκτικό βινύλιο «Vinyl is Back Live Sessions Vol. 1– Υπόγεια Ρεύματα» (500 αριθμημένα κομμάτια), που αποτελεί την πρώτη παραγωγή του VinylIsBack, ζωντανά ηχογραφημένο τον Μάρτιο του '17 με γνωστά αγαπημένα (Μικρές χαμένες μέρες, Πολύμνια, Μ' αρέσει να μην λέω πολλά, Πολιτεύεσαι κ.α.) αλλά και πρωτοηχογραφημένα τραγούδια του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα. Φυσικά θα υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής!
Τι σας έκανε να «ανηφορίσετε»; Η παρότρυνση των Θεσσαλονικιών εκθετών που συμμετείχαν στις διοργανώσεις του Vinyl Is Back στην Αθήνα και των vinyl maniacs που το επισκέπτονταν, οι οποίοι μας μετέφεραν την λατρεία της Θεσσαλονίκης για το βινύλιο και το έντονο ενδιαφέρων πολύ κόσμου να διοργανωθεί κάτι καλά οργανωμένο στην πόλη σας. Η σκέψη αυτή γεννήθηκε μετά τις πρώτες πολύ πετυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, αλλά αυτό ήθελε το χρόνο του για να οργανωθεί όπως πρέπει και στην Θεσσαλονίκη.
Σε τι ξεχωρίζει το βινύλιο έναντι των υπόλοιπων μέσων αναπαραγωγής; Ο αναλογικός ήχος είναι σαφώς ανώτερος από κάθε άλλο format, η σύγκριση έχει γίνει και ο ήχος του βινυλίου είναι αξεπέραστος. Από την στιγμή που θα πέσει η βελόνα στο πικάπ έρχεται ατόφιος στα αυτιά του ακροατή και είναι ότι πιο ιδανικό για να ακούσεις την μουσική με τον σωστό τρόπο και τον τρόπο που της αξίζει, αν την αγαπάς πραγματικά. Μπορεί η νέοι να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα αναπαραγωγής ήχου, αλλά ήρθε η ώρα να ανακαλύψουν τον ζεστό ήχο του βινυλίου. Τι μουσική μπορεί ν' ακούσει κάποιος από ένα laptop ή τα δύο μικρά ηχειάκια της οθόνης του κομπιούτερ ή μέσα από το i-pad; Ακούει κανείς άραγε τα χιλιάδες τραγούδια που έχει περασμένα στο στικάκι του, εκτός και αν τα χρησιμοποιεί επαγγελματικά. Πάντως όλο και περισσότεροι d.j πλέον παίζουν βινύλια.
Πώς περιγράφετε το αίσθημα που τρέφει ένας συλλέκτης για τους δίσκους του ή τη χαρά που νιώθει όταν βρίσκει ένα βινύλιο που έψαχνε για χρόνια; Απερίγραπτη! Θυμάμαι μια ιταλίδα τι χαρά που έκανε όταν βρήκε ένα σπάνιο live δίσκο των Guns'n'Roses στο Vinyl Is Back που φεύγοντας μου είπε «μου φτιάξατε την μέρα !». Στο τελευταίο Vinyl Is Back ένας έμεινε κλειδωμένος μέσα στο πάρκινγκ όλη τη νύχτα γιατί καθόταν και χάζευε τους δίσκους που βρήκε και ξεχάστηκε να πάει στο αυτοκίνητο του, ώσπου τα φώτα έκλεισαν. Είναι σίγουρα ένα πολύ έντονο συναίσθημα όταν βρεις το δίσκο ή τους δίσκους που ψάχνεις, είτε είναι σπάνιοι είτε όχι. Αν μπει ένας δίσκος στο μυαλό σου δεν ηρεμείς με τίποτα αν δεν τον βρεις. Και αυτό δεν τελειώνει ποτέ και σταδιακά γίνεσαι συλλέκτης και τότε βάζεις προτεραιότητα στη ζωή σου την συλλογή δίσκων. Όπως ένας φίλος μπουζουξής, ο Νικόλας Αθηναίος, που μου είπε : Γιάννη τα έχω παρατήσει και ασχολούμαι μόνο με αυτό. Είναι εθισμός το βινύλιο αν μπεις στη διαδικασία της συλλογής. Κάποτε είχα πιάσει δεύτερη δουλειά για ν' ανταπεξέλθω στην ανάγκη να αποκτήσω τους δίσκους που ήθελα και όλα τα χρήματα από εκεί τα διέθετα για την συλλογή μου. Συλλέκτης όμως που αγαπά την μουσική και παίζει τους δίσκους, όχι μόνο για να υπάρχουν στο ράφι. Συλλέκτης γίνεσαι όταν αποκτήσει μεγάλο όγκο η δισκοθήκη σου και πλέον κοιτάς τι σου λείπει. Για ν' αποκτήσεις το δίσκο που θέλεις διακαώς μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα. Αυτό δεν τελειώνει ποτέ γιατί οι δίσκοι φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Έχω εδώ και χρόνια μια λίστα με δίσκους που ψάχνω, στην τσέπη μου, κι όταν σβηστούν σχεδόν όλοι οι δίσκοι ως δια μαγείας η λίστα αυξάνεται πάλι και πάλι και πάλι. Ένας Θεσσαλονικιός δισκοπώλης έχει βρει ένα δίσκο που του ζήτησα και ανυπομονώ να έρθω στη Θεσσαλονίκη, να πάρω το δίσκο στα χέρια μου! Η μουσική γεννά τα πιο όμορφα συναισθήματα και προσωπικά η ενασχόλησή μου μαζί της ποικιλοτρόπως είναι ότι πιο όμορφο συνέβη στη ζωή μου. Στα τέλη των 90ς είχα ανοίξει το δισκάδικο «Stock House» στον κάτω όροφο της μονοκατοικίας μας στη Ν. Σμύρνη, που άνοιγε μόνο τα Σαββατοκύριακα, κι έγινε στέκι μουσικοφίλων, από την ανάγκη να επικοινωνώ με φίλους που αγαπούσαν την μουσική και δεν προλάβαινα να τους δω μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας. Όλα αυτά τα κατέγραψα στο πρώτο μου βιβλίο «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια!» που εξαντλήθηκε φέτος και είναι όλη μου η ζωή. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον βλέπω μέσα σε δισκάδικα να ψάχνει δίσκους ! Όταν ακούω ένα δίσκο, είναι το καλύτερό μου. Μου αρέσει έτσι να σκέφτομαι ή να μην σκέφτομαι τίποτα, συνήθως υπερισχύει το δεύτερο λόγω μουσικής που εκτοπίζει οποιαδήποτε σκέψη ή και να εργάζομαι γράφοντας στο κομπιούτερ και το πικάπ μου να παίζει. Δεν μπορώ χωρίς να μην ακούω μουσική. Είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω όλη την ημέρα χωρίς να κουραστώ. Εντάξει, παραπάνω ανέφερα ακραία παραδείγματα, δεν είναι πάντα έτσι. Η μουσική κάνει καλούς φίλους, όμορφες παρέες και είναι αφετηρία ωραίων συζητήσεων αρκεί να γίνονται με άτομα που ακούν την ίδια μουσική κι ας διαφωνούν. Αλλιώς βαριέμαι…».
Ποια είναι διαφορά του digging σε μια αγορά δίσκων σε σχέση με την αναζήτηση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Έχει άλλη γοητεία να ψάξεις δίσκους σ' ένα δισκάδικο και άλλο στο e-bay ή στο discogs. Στο δισκάδικο ή στο Vinyl Is Back, για παράδειγμα, έχεις άμεση επαφή με το δίσκο, θα τον πιάσεις στα χέρια σου, θα δεις την κατάστασή του μέσα, θα μπεις στη διαδικασία επιλογής ανάμεσα στους δίσκους που σε ενδιαφέρουν και σε αυτούς που έχεις την οικονομική δυνατότητα να πάρεις, θα βάλεις το μυαλό σου σε σκέψη γιατί αν έχεις πολλούς δεν θα είσαι σίγουρος αν τους έχεις, θα μιλήσεις με τον δισκοπώλη ή θα πιάσεις συζήτηση με άλλους που ψάχνουν δίσκους γιατί όλο και κάποιος θα έχει να πει κάτι, ωραία πράγματα ανθρώπινα. Και στο τέλος, πιθανώς, να γίνει παζάρι για την τιμή. Στις on line πωλήσεις βέβαια έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις ένα δίσκο που δεν υπάρχει γύρω σου, ή να τον διεκδικήσεις σε πλειστηριασμό, αλλά μετά θα περιμένεις υπομονετικά την άφιξή του και ίσως έως τότε να σου έχει περάσει η «καούρα». Βέβαια, είναι ωραίο ένα πρωί που δεν έχεις ξυπνήσει καλά – καλά να χτυπήσει το κουδούνι ο ταχυδρόμος και να σου φέρει το δίσκο που περιμένεις. Έχουν και τα καλά τους οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αν είσαι συλλέκτης και ψάχνεις πιο σπάνιους δίσκους. Μια δυνατότητα που ήταν άγνωστη πριν μερικά χρόνια.
Μετά από μια εκτεταμένη περίοδο, κατά τη οποία οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου ήταν σε ύφεση, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια δραματική αύξηση. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, καθώς ο κόσμος που είχε την όποια άνεση να ξοδεύει κάποια χρήματα και ξαφνικά περιορίστηκε, καταπιέστηκε, αγχώθηκε μοιραία επέστρεψε σε πιο οικεία πράγματα, μιας εποχής που όλα ήταν καλά, σε κάτι πιο παραδοσιακό, πιο αγνό από την ζωή του «σούπερ-μάρκετ». Το βινύλιο είναι χειροποίητο προϊόν και αυτό από μόνο του έχει ένα συναίσθημα μέσα του. Ο κόσμος δεν έχει επιστρέψει μόνο στο βινύλιο, αλλά και σε άλλα παραδοσιακά πράγματα που τον κάνουν να αισθάνεται πιο όμορφα. Στην πορεία ανακαλύπτει και η νέα γενιά το βινύλιο κι έρχεται σε μια πρώτη επαφή για κάτι που άκουγε μόνο από τους μεγαλύτερους. Έτσι το πράγμα μεγαλώνει και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει τώρα ! Σημαντικός παράγοντας στην επανακάμψη του βινυλίου είναι ο πυρήνας τον πιστών στο βινύλιο που κράτησε αναμμένη τη φλόγα στα πέτρινα χρόνια του και ανοιχτά τα δισκάδικα».
Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τη νεώτερη γενιά, κάποιοι από τους οποίους αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη του βινυλίου, πριν το πρόσφατο come back; Θα χρησιμοποιήσω αυτό που είχε πει κάποτε ο τραγουδιστής των Dr. Feelgood, ο Lee Brilleaux και το έλαβα σοβαρά υπ'όψη στη ζωή μου: Άκου όσους περισσότερους δίσκους μπορείς την ημέρα!
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα
εδώ
Info:
Χώρος: Πολυχώρος Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE» (Γ Σεπτεμβρίου 3 και Γρ. Λαμπράκη, παλιό Παγοδρόμιο, στο ύψος του Παλέ Ντε Σπορ, Θεσσαλονίκη 546 36, τηλ. 231 028 4700).
Προσδιορισμός τοποθεσίας : O πολυχώρος «WE» βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εντός του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και δίπλα στα Πανεπιστήμια
Είσοδος : Ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας :
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου : 5 μ.μ. – 10 μ.μ.
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου : 11 π.μ. – 10 μ.μ.
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. – 10 μ.μ.
Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το 1ο «VINYL IS BACK» στη Θεσσαλονίκη! Be there!