Για
την ιστορία:
Carbone=
κάρβουνο στα ιταλικά
Carbonara=
η μακαρονάδα των καρβουνιάρηδων
Κατά
τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,
οι Ιταλοί καρβουνιάρηδες στα βουνά του
Λάτσιο (Lazio)
άθελά τους ανακάλυψαν τη μητέρα της
μακαρονάδας. Καθώς περνούσαν μεγάλο
χρονικό διάστημα στα βουνά κόβοντας
ξύλα για κάρβουνα, έπαιρναν μαζί τους
ως προμήθειες κλασικά ιταλικά προϊόντα
που μπορούσαν να συντηρηθούν για πολύ
καιρό, αλλά και να είναι πλούσια σε
ενέργεια ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται
στις δύσκολες συνθήκες του βουνού. Τα
υλικά αυτά ήταν: σπαγγέτι (ξερό ζυμαρικό),
καπνιστή πανσέτα (pancetta),
αυγά, τυρί (παρμεζάνα ή πεκορίνο), καθώς
και διάφορα μπαχαρικά και ιταλική γράπα
(αλκοολούχο ποτό). Έτσι προσπάθησαν να
δώσουν νοστιμιά στα σπαγγέτι τους
φτιάχνοντας μια σάλτσα από αυγό, τη
λεγόμενη ''καρμπονάρα''.
Για
τη συνταγή:
(Υλικά
για 4 άτομα)
500
γρ. σπαγγέτι
300γρ.
καπνιστή πανσέτα
3
αυγά
σκόρδο
(2- 3 σκελίδες)
παρμεζάνα
ή πεκορίνο
αλάτι
μαύρο
πιπέρι
ιταλική
γράπα (1 σφηνάκι)
Για
την εκτέλεση:
Σε
ένα τηγάνι σοτάρουμε την πανσέτα σε
κύβους με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλει
το λίπος της και να αρχίσει να καραμελώνει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, σβήνουμε με την
ιταλική γράπα και αφαιρούμε το τηγάνι
από
τη φωτιά. Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο
νερό, βράζουμε τα σπαγγέτι για 7 λεπτά
ώστε να είναι aldente.
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, βάζουμε πάνω
από την κατσαρόλα που βράζει ένα μεγάλο
μπολ έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα
μπεν μαρί. Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, τα
χτυπάμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε
σταδιακά μισή κούπα από το νερό της
κατσαρόλας που βράζει. Με αυτόν τον
τρόπο έχουμε μαγειρέψει τα αυγά μας
έχοντας δημιουργήσει μια σάλτσα με
κρεμώδη υφή. Όταν τα ζυμαρικά είναι
έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα
ξανατοποθετούμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα υλικά από το τηγάνι και
το αυγό και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
Τέλος, προσθέτουμε τυρί για να δέσει η
σάλτσα. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο και
τρίβουμε από πάνω φρέσκο πιπέρι.