Στις παρυφές του Πηλίου, σε υψόμετρο 500 μέτρων, σε περιμένει ένα από τα παλαιότερα και πιο αυθεντικά χωριά του βουνού των Κενταύρων. Με ιστορία που ξεκινά από το 1655, όταν χτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους, η Δράκεια είναι κάτι περισσότερο από ένας προορισμός – είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μέρες ηρωισμού, θυσίας, αλλά και γαλήνιας καθημερινότητας.
Η Καρδιά του Χωριού
Περπάτα στην κεντρική Κάτω Πλατεία, εκεί που δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος. Είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις έναν καφέ ή τσίπουρο στις παραδοσιακές ταβέρνες όπως η «Παλιά Πλατεία» ή το καφέ «Λιγορέμα». Δίπλα σου, το Μνημείο Μνήμης και το Μουσείο Μνήμης σε καλούν να γνωρίσεις την ιστορία του χωριού, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος κατά τη γερμανική κατοχή.
Αν ανεβείς προς την Πάνω Πλατεία, θα ανταμειφθείς με απίστευτη θέα στον Παγασητικό κόλπο. Κάθισε στο καφέ-μεζεδοπωλείο «Μπαλκόνι με Θέα» και άσε τα πλατάνια να σε ταξιδέψουν στη δροσιά τους.
Πολιτισμός και Παράδοση
Η Δράκεια σφύζει από παράδοση! Στο Λαογραφικό Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα δεις από παραδοσιακές στολές μέχρι παλιά ελαιοτριβεία. Μην παραλείψεις να ανακαλύψεις τα αρχοντικά του 18ου αιώνα, με πιο χαρακτηριστικό το Αρχοντικό Τριανταφύλλου, ένα αριστούργημα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.
Η τέχνη των Χιονιαδιτών ζωγράφων, Ιωάννη και Αθανασίου Παγώνη, που στόλισαν εκκλησίες και αρχοντικά με τις τοιχογραφίες τους, θα σε εντυπωσιάσει.
Αγροτική Γη και Νοστιμιές
Η Δράκεια είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος. Δοκίμασε παραδοσιακά πιάτα όπως μπουμπάρι, γίδα στη λαδόκολλα και το ξακουστό αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κάστανα. Εδώ η γη είναι γενναιόδωρη: φιρικιές, μηλιές, ελιές και καστανιές οργώνουν το τοπίο.
Μονοπάτια και Πανηγύρια
Πάρε τα καλντερίμια και ανακάλυψε τις 17 βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια του χωριού. Στις 5 Ιουλίου και στις 11 Αυγούστου τα παραδοσιακά πανηγύρια γεμίζουν το χωριό με μουσική, χορό και γλέντι.
Αν είσαι λάτρης της φύσης, το καστανοδάσος με θέα στον Παγασητικό θα σε μαγέψει. Και για πιο δυνατές συγκινήσεις, μη χάσεις τον Αγώνα Δρόμου «Μνήμης και Θυσίας», έναν φόρο τιμής στους αγωνιστές του 1943.