Το Argo μεγάλος νικητής των Όσκαρ
Με τον οικοδεσπότη Σεθ Μακ Φάρλαν και το πνεύμα της τελετής να προσπαθούν ννα ισορροπήσουν ανάμεσα στην λάμψη του κλασικού και στο κοφτό, σαρκασμό του σήμερα πραγματοποιήθηκε η 85η απονομή των βραβείων Όσκαρ.
Παρά την ισορροπία του ο Σεθ Μακ Φαρλαν είχε και άτυχες στιγμές, όπως το κακόγουστο αστείο για τον Πρόεδρο Λίνκολν και το πως ο μοναδικός ηθοποιός που μπόρεσε να μπει στο κεφάλι του ήταν ο Τζον Γουίλκς Μπουθ, δηλαδή ο ηθοποιός που τον δολοφόνησε την ώρα που παρακολουθούσε μια θεατρική παράσταση.
Το ίδιο άτυχη στάθηκε και η τελετή αφου το αφιέρωμα στα 50χρονα του Τζειμς Μποντ δεν ήταν όσο περιεκτικό αναμέναμε αλλά και αυτό στα μιούζικαλ της νέας εποχής μάλλον φτωχό και πρόχειρο ήταν (με την Κάθριν Ζέτα Τζοούνς να τραγουδάει μάλιστα πλειμπάκ).
Άτυχη πάντως δεν στάθηκε η Σαρλιζ Θερόν, μια απο τις πιο λαμπερές παρουσίες στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater.
And the Oscar goes to…(Argo fuck you!)
Η Επιχείρηση Αργώ (Argo) αναδείχτηκε σε μεγάλο νικητή της βραδιάς με 3 Όσκαρ και συμβολικά πανηγύρισε τη νίκη του λαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας απο τα χέρια της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.
Ευχαριστημένος έφυγε και ο Ανγκ Λι αφού έκανε την έκπληξη εκτοπίζοντας τον Σπήλμπεργκ απο το Όσκαρ Σκηνοθεσίας με την υπέροχη σκηνοθετική δουλειά του στοη Ζωή του Πι (η ταινία με τα περισσότερα Όσκαρ της βραδιάς, συνολικά 4), άλλη μια συμβολική επιλογή της Ακαδημίας, που δείχνει να εκφράζει με τον τρόπο της μια διάθεση αλλαγής προς τις νεότερες γενιές του Χόλυγουντ.
Ο Τζάνγκο του Κουέντιν Ταραντίνο έφυγε επίσης δικαιωμένος κερδίζοντας τα όσκαρ β ανδρικού ρόλου, με τον Κριστόφ Βάλτς να αποτίει τα του Κουέντιν τω Κουέντιν (αν μπορεί να ειπωθεί έτσι) και τον Ταραντίνο να ανεβάινει αργότερα για να απολαύσει το δεύτερο Όσκαρ σεναρίου που κερδίζει στην καριέρα του.
Ο Ντανιελ Ντει Λιους έγραψε ιστορία κερδίζοντας το 3ο Όσκαρ του για ερμηνεία υποψήφια στον Α ανδρικό ρόλο ενώ οι Τζένιφερ Λόρενς και Αν Χάθαγουει, το νέο αίμα του Χόλυγουντ, έγραψε ιστορία όχι τόσο με την βράβευση τους όσο με την μεγαλοπρεπέστατη τούμπα που έφαγε στα σκαλιά της σκηνής η πρώτη και με την φλυαρία της επί σκηνής η δεύτερη.
Στη μοιρασιά τιμήθηκαν ακόμη οι Άθλιοι, η Αγάπη, το Skyfall, το Zero Dark Thirty. Στα παράδοξα αυτής της μοιρασιάς το Όσκαρ Ήχου το οποίο έλαβαν εξ ημισείας οι ταινίες Zero Dark Thirty και Skyfall (κάτι που έχει συμβεί άλλες 5 φορές μόνο στην 85χρονη ιστορία της Ακαδημίας, η τελευταία μάλιστα το 1987).
Περισσότερα για την 85η απονομή των βραβείων Όσκαρ στο επόμενο τεύχος του Εξώστη.
Για την ώρα οι νικητές της βραδιάς αναλυτικά είναι :
Καλύτερη ταινία: Επιχείρηση: Argo
Σκηνοθεσίας: Ανγκ Λι, Η Ζωή του Πι
Α' Ανδρικός Ρόλος: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λίνκολν
Α' Γυναικείος Ρόλος: Τζένιφερ Λόρενς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Β' Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφ Βαλτς, Django ο Τιμωρός
Β' Γυναικείος Ρόλος: Αν Χάθαγουεϊ, Οι Άθλιοι
Πρωτότυπο Σενάριο: Κουέντιν Ταραντίνο, Django ο Τιμωρός
Διασκευασμένο Σενάριο: Κρις Τέριο, Επιχείρηση: Argo
Ξενόγλωσση Ταινία : Αγάπη (Αυστρία)
Καλύτερο Μοντάζ: Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, Επιχείρηση: Argo
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον, Λίνκολν
Καλύτερη Μουσική: Μίκαελ Ντάνα, Η Ζωή του Πι
Καλύτερο Τραγούδι: «Skyfall», Skyfall
Καλύτερος Ήχος: Άντι Νέλσον, Μαρκ Πάτερσον και Σάιμον Χέιζ, Οι Άθλιοι
Καλύτερο Μοντάζ Ηχητικών Εφέ : (εξ ημισείας) Περ Χόλμπεργκ και Κάρεν Μπέικερ Λάντερς, Skyfall & Πολ Ν.Τζ. Οτόσον, Zero Dark Thirty
Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Μπιλ Γουεστενχόφερ, Γκιγιόμ Ροσρόν, Έρικ-Γιαν Ντε Μπόερ και Ντόναλντ Ρ.Έλιοτ, Η Ζωή του Πι
Καλύτερη Φωτογραφία: Κλαούντιο Μιράντα, Η Ζωή του Πι
Καλύτερα Κοστούμια: Ζακλίν Ντουράν, Άννα Καρένινα
Καλύτερο Μακιγιάζ: Λίσα Γουέστκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ, Οι Άθλιοι
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Searching for Sugar Man
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: Inocente
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων : Brave
Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων : Paperman
Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία : Curfew