Από τις
14 έως τις 17 Μαΐου 2015 στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE» και στo Περίπτερο 8 της «ΔΕΘ-HELEXPO», το πρώτο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις επιστήμες που μας περιβάλλουν.Συναντήσαμε την ομάδα που διοργανώνει αυτό το ιδιαίτερο και καινοτόμο Φεστιβάλ και είπαμε λίγα λόγια για όσα πρόκειται να δούμε, αλλά και για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.
φωτογραφία: Κωστής Αργυριάδης | exostispress.gr
Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας. Ποιοι είστε;
Η ομάδα του Φεστιβάλ τελευταίους από νέους, δραστήριους ανθρώπους της πόλης μας που με πολύ μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν εργάζονται πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες για να έρθει αυτό το Φεστιβάλ στις 14-17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Η Βικτώρια Περβίζου και ο Γιάννης Σπυρούδης που είναι σε θέματα οργάνωσης, προγράμματος και συντονισμού, η Χρυσούλα Μελλίδου (Βρετανικό Συμβούλιο) σε θέματα συντονισμού και οργάνωσης,η Ελένη Γραμματικοπούλου σε θέματα συνεργασιών, ο Κώστας ο Λίνδας (EduAct) σε ζητήματα εξωτερικής παραγωγής, η Τέση Γιαννακίνα, η Χριστιάνα Διαμαντίδου, η Έφη Κερασίδου (SciCo), η Μάρθα και ο Ηρακλής στην Επικοινωνία, η Τζουλιάννα Φωτοπούλου (SciCo) στο website, η Βικτώρια Γκανίλα στα γραφιστικά, ο Λεωνίδας Γυμνόπουλος στο κομμάτι Επιστήμη και Τέχνη, το Δημήτρη Μουστάκα στις σχολικές επισκέψεις καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Ομάδας είναι οι άνθρωποι που με πολύ όρεξη και θέρμη δουλεύουν ώστε να είναι όλα έτοιμα για το Φεστιβάλ. Η ομάδα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει περί τα 30 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής , την Επιστημονική Επιτροπή, πάνω από 150 Εθελοντές , την ομάδα Εξωτερικής Παραγωγής καθώς και έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και ομιλητών στο Φεστιβάλ, μαζί με τους οποίους καλούμε το κοινό της Θεσσαλονίκης να ανακαλύψει την επιστήμη στην καθημερινότητα μας!
Το ThessalonikiScienceFestival διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία ‐ SciCo» μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα καθώς και οι μεγαλύτεροι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.
Το Φεστιβάλ που ετοιμάζετε γίνεται με αφορμή κάτι που σας κέντρισε το ενδιαφέρον;
Η Βικτώρια Περβίζου, Executive Producer του Φεστιβάλ, ήδη από πέρυσι διέγνωσε την ανάγκη της πόλης για ένα τέτοιο Φεστιβάλ, μελετώντας τη δυνατότητα δημιουργίας του στα πλαίσια ακαδημαϊκής της έρευνας. Ως εκ τούτου, προσέγγισε αρκετούς φορείς που είδαν με θέρμη και ενθουσιασμό αυτό το εγχείρημα. Από τους σημαντικότερους υποστηρικτές αυτής της ιδέας ήταν και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέγκας που ενθάρρυνε και στήριξε την υλοποίηση αυτού του Φεστιβάλ.Στη συνέχεια επικοινώνησε με τους διοργανωτές του Athens Science Festival (SciCo, British Council) και αποφάσισαν όλοι μαζί να διοργανώσουν το 1
ο Φεστιβάλ Επιστημών στην πόλη μας. Το στοιχείο που καθιστά την πόλη μας έτοιμη να αγκαλιάσει ένα Science Festival είναι η έντονη φοιτητική, εκπαιδευτική και ακαδημαϊκής της κοινότητα καθώς και η μεγάλη πρόοδος που συντελείται εντός των σχολείων, των πανεπιστημιακών εργαστηριών και των ερευνητικών ινστιτούτων.
φωτογραφία: Κωστής Αργυριάδης | exostispress.gr
Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ;
To Thessaloniki Science Festival έρχεται να μας δείξει πως όλη αυτή η συναρπαστική έρευνα που πραγματοποιείται σε εργαστήρια ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και εταιριών μετατρέπεται τελικά σε χρήσιμες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή στον τομέα της ιατρικής, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών αλλά και της μάθησης, αποδεικνύοντας ότι η η έρευνα στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλες διακρίσεις.Και αυτό γίνεται μέσα από 4 ζώνες προγράμματος και ένα σύνολο 24 ομιλιών, 20 Café Scientifiques, 4 Round Tables, 4 Παραστάσεων Επιστημονικού Θεάτρου, 20 εργαστηρίων για παιδιά, 5 workshops, προβολών ντοκιμαντέρ και περί των 50 διαδραστικών εκθεμάτων στη Διαδραστική Έκθεση.
Δώστε μας κάποια στοιχεία για τους συμμετέχοντες…
Food Scherlocks
Ε. Πασχαλέρη
Ποιος είπε ότι το φαγητό έξω δε μπορεί να είναι και υγιεινό; Οι FoodSherlocks διαλέγουν τις πιο υγιεινές και γευστικές επιλογές για εσάς!
Οι ρίζες της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Φιλοσοφίας στο Αιγαίο
Ξενοφών Μουσσάς, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μηνάς Τσικριτσής, Καθηγητής Πληροφορικής, Β' βάθμιας Εκπαίδευσης.
Είμαστε «Αστρόσκονη»;
Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός, Επιτ. Διευθυντής Ευγενίδειου Πλανηταρίου
Νευροεπιστήμη & cinema
A . Ανέστης
Ποια στοιχεία μιας ταινίας δεσμεύουν την προσοχή μας; Αντιλαμβανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο αυτό που παρακολουθούμε; Τι σχέση έχει η διαδικασία της παρακολούθησης μιας ταινίας με τα όνειρα; Θα προβληθούν αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες που θα χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα.
Φυτά: Οι παρεξηγημένοι και άγνωστοι οργανισμοί.
Αικατερίνη Καραμανώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Έχεις σκεφτεί ότι τα φυτά όχι μόνο μαγειρεύουν την τροφή τους, αλλά την παρασκευάζουν από ανόργανα υλικά; Ξέρεις ότι τα φυτά έχουν τη δική τους γλώσσα για να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους; Η γνωριμία με λειτουργίες και αποκρίσεις των φυτών θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε την λανθασμένη εικόνα που έχουμε γι'αυτά.
Ένωση Ελλήνων Χημικών-Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος
Εντυπωσιακά πειράματα Χημείας που μεταφέρουν στο κοινό την όμορφη πλευρά της Χημείας. Φροντίσαμε να είναι ακίνδυνα, θεαματικά και να διεγείρουν τη φαντασία και την κριτική σκέψη ακόμη και εκείνων που δεν φοίτησαν σε Γυμνάσιο.
FIRST LEGO League Greece : Εκπαιδευτική Ρομποτική, Έρευνα και Καινοτομία σε ένα σπορ κλίμα γιορτής.
Πώς συνδυάζεται η ρομποτική, η έρευνα κι η τεχνολογία, με το παιχνίδι, την τέχνη και την ομαδικότητα? Πώς οποιαδήποτε ομάδα παιδιών μπορεί να ανακαλύπτει την επιστήμη, να μαθαίνει παίζοντας και να κάνει νέες φιλίες με παιδιά από κάθε γωνιά του πλανήτη? Οι ομάδες του FLL απαντούν στα παιδιά!
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ – Προβολές με θέματα Αστρονομίας μέσα στο κινητό
πλανητάριο STARLAB!
Θεματικές Προβολές Αστρονομίας:
- Έναστρος Ουρανός και Ελληνική Μυθολογία : μια μαγική εξερεύνηση του ουράνιου θόλου μέσα από τους μύθους του Περσέα και της Ανδρομέδας, του κυνηγού Ωρίωνα, της Καλυστούς ή της Βερενίκης και του Πήγασου
- Έναστρος Ουρανός Σήμερα: μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, Ουρανογραφία, Προσανατολισμός και Μέτρηση του Χρόνου
1ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
Μια φορά και έναν καιρό τρεις τεχνολογίες …
Τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει μέσα στην τάξη πολλές νέες τεχνολογίες με αποτέλεσμα η καθημερινότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών να έχει αλλάξει δραματικά. Οι τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν (Hydrobot, Arduino, Teampad) αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τον κάθε εκπαιδευτικό να συνεργαστεί, να επικοινωνήσει, να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει τους μαθητές, να τους παθιάσει στο ταξίδι τους για γνώση, αυτοεκτίμηση και υπευθυνότητα.
Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
Ερευνητές του ΕΚ Αθηνά θα παρουσιάσουν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογίες μέσα από πραγματική χρήση και παιχνίδι με τα συστήματα. Επεξεργασία δεδομένων, υποστηρικτικές τεχνολογίες για ΑμεΑ, εφαρμογές επιχειρησιακής και βιομηχανικής ευφυΐας, ψηφιακές εφαρμογές για την ιατρική, τη βιολογία, τη γλωσσολογία, την επιστήμη περιβάλλοντος και πολλές άλλες επιστήμες. Πρώτη παρουσίαση της υποδομής AI4B (Πληροφορική και Βιομάζα).
ΝΟΗΣΙΣ – Ανακαλύπτω την Επιστήμη
Γνωριμία με τις δραστηριότητες του ΝΟΗΣΙΣ, όπως τα διαδραστικά εκθέματα που μετατρέπουν τη μάθηση σε διασκέδαση, το πενθήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα απασχόλησης για μαθητές και τη σειρά 40 εκπαιδευτικών on line animated ιστοριών με πρωταγωνιστή τον Dr. Νόησις και θεματολογία από διάφορους τομείς των Φυσικών Επιστημών.
φωτογραφία: Κωστής Αργυριάδης | exostispress.gr
Υπάρχει ένα κεντρικό μήνυμα πίσω από το συγκεκριμένο Φεστιβάλ;
Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι να καταστεί θεσμός και να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ετήσιας πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ατζέντας της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε το φεστιβάλ να αγκαλιάσει όλους τους φορείς και να επικοινωνεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της καινοτομίας σε όλες τις ηλικίες. Επίσης, φιλοδοξούμε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής/ερευνητικής κοινότητας και βιομηχανίας της ευρύτερης περιοχής καθώς και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών για την πόλη μας.
***
φωτογραφία: Κωστής Αργυριάδης | exostispress.gr
Η είσοδος είναι ελέυθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι τις καθημερινές 9πμ – 10μμ και Σαββατοκύριακο 11πμ – 11μμ. Για σχολικές επισκέψεις μπορείτε να επικοινωνήστε με τον Δημήτρη Μουστάκα στο τηλέφωνο 6974161166 ή την Βικτωρία Κυριάκη στα τηλέφωνα 2103692337, 6942783269.