«Θεσσαλονίκη x 4»: Έκθεση με δημιουργικές αρχιτεκτονικές ιδέες για την Θεσσαλονίκη
Έκθεση με τις επτά μελέτες που διακρίθηκαν (πέντε βραβεία και δύο έπαινοι) και τις λοιπές προτάσεις-συμμετοχές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών «Θεσσαλονίκη x 4» εγκαινιάζουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε., σήμερα στις 19:00, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13).
Ο διαγωνισμός «Θεσσαλονίκη x 4» προκηρύχτηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώθηκε από την «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ.) του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών με σκοπό την αναζήτηση δημιουργικών αρχιτεκτονικών προτάσεων που θα επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα της περιοχής, την ποιότητα ζωής, την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου, αξιοποιώντας το «σταυρό», που σχηματίζουν κατά κανόνα οι δρόμοι μεταξύ τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελούσε η ελεύθερη επιλογή τουλάχιστον τεσσάρων τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον (που οφείλεται είτε σε υψηλούς συντελεστές δόμησης, είτε σε υψηλή πυκνότητα, είτε σε έλλειψη χώρων πρασίνου, κοινοχρήστων, ή κοινωφελών εγκαταστάσεων είτε σε απαξίωση παλαιού κτηριακού αποθέματος κ.λπ), συνδυάζοντάς τα κενά ή τους ακάλυπτους χώρους που υπάρχουν.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενδεικτικά, πρότεινε πέντε περιοχές: πλατεία Μαβίλη (2η Δημοτική Κοινότητα), εργατικές κατοικίες της «Πύλης Αξιού» (2η Δημοτική Κοινότητα), εργατικές κατοικίες νότια της οδού Κλεάνθους (4η Δημοτική Κοινότητα), περιοχή παλαιού αρχαιολογικού Μουσείου (5η Δημοτική Κοινότητα) και περιοχή κατοικίας της οδού Γρηγορίου Ε’ (5η Δημοτική Κοινότητα).
Οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους επέλεξαν ως φυσικό αντικείμενο της μελέτης τους κάποια από τις παραπάνω περιοχές, ενώ υπήρξαν και κάποιες συμμετοχές (4) για άλλες περιοχές του αστικού ιστού της πόλης (όπως περιοχή Αμαλίας-Σαρανταπόρου, περιοχή Αγίας Τριάδος, περιοχή Μαρασλή-Ατρειδών, περιοχή Δοϊράνης-Περδίκα) , συναφούς χαρακτήρα, που χρήζουν αναβάθμισης.
Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στην αρμόδια Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης συνολικά 25 συμμετοχές. Η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού ξεκίνησε την διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων στις 17 Οκτωβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου με την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων από την ΕΑΧΑ Α.Ε. Κατά τη διαδικασία διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο, η ποικιλία των προσεγγίσεων καθώς και το ότι οι Προτάσεις και το εύρος της συμμετοχής τεκμηριώνουν τον έντονο προβληματισμό της νέας γενιάς των Ελλήνων αρχιτεκτόνων για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης, στο σύνολό της.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι επτά διακριθείσες μελέτες καθώς επίσης και οι λοιπές συμμετοχές. Συγκεκριμένα:
Πέντε Ισότιμα Βραβεία
– (περιοχή Κλεάνθους) Ανδριάνα Λίμπα, Παναγιώτα Μουρατίδου
– (περιοχή Μαβίλη), Ασημίνα Χατζημανώλη, Αλεξάνδρα Μαραντίδου, Γεώργιος Πέτρος Λαζαρίδης
– (περιοχή Αγ. Τριάδος), Θωμάς Δαλαμπούρας, Παναγιώτα Στεργίου, Εμμανουήλ Ταβλαδάκης
– (περιοχή Χαριλάου), Μαρίνα-Ιώ Τζάννες, Αικατερίνη Φούκα
– (περιοχή Γρηγορίου Ε’) Μαρία Στεφανίδη, Παναγιώτης Τσιμπιρίδης
Δυο Έπαινοι
– (περιοχή Αρχαιολογικού Μουσείου) Μαρία Αβραμίδου
– (περιοχή Γρηγορίου Ε’), Σουλτάνα Κάτσιου, Αδαμαντία Γιουβανάκη, Βαγγέλης Κάρρης.
Μετά την εγκαινίαση της έκθεσης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αρχιτεκτονικής (1ος όροφος, Αγγελάκη 13), ο Δήμος Θεσσαλονίκης από κοινού με την ΕΑΧΑ Α.Ε. θα απονείμουν τα πέντε ισότιμα βραβεία αξίας 5.000 ευρώ έκαστο και δύο επαίνους (εξαγορές) αξίας 1.000 ευρώ.