Δεν φταίει,
αλλά τα πράγματα επαναλαμβάνονται.
Εγώ βλέπω ότι τα πάντα είναι μια φοβερή επανάληψη.
Κι αυτή έχει την ίδια μοίρα με την μητέρα της
και με την γιαγιά της,
δυό γυναίκες
που παντρεύτηκαν
εκείνον που την έσπειρε..
Υπόθεση
Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της της πολύχρονο κατ'οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα… Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό, σε μία από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας:
στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης.
Σκηνοθετικό Σημείωμα
Σε μια ισχνή δημοκρατία, όπου περισσεύουν τα μνημόνια και οι δογματικές, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, διατυπώσεις,
Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.
Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι' αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν.
Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του '36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2015. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο.
Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι – φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente;
Το Athens Fringe Live είναι η ανοιχτή διοργάνωση του Athens Fringe Network, με στόχο την παρουσίαση των δημιουργικών έργων των μελών του δικτύου. Το γνωστό από τις προηγούμενες διοργανώσεις Athens Fringe Festival, συνεχίζει, ως Live πλέον, να αποτελεί ανοιχτό βήμα για νέους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους, να συναντηθούν με το κοινό, με άλλες καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές κοινότητες, να συνεργαστούν με φορείς, να δικτυωθούν με επαγγελματίες του χώρου, να συνομιλήσουν με την πόλη.
Φέτος, το Αthens Fringe Live ξεκινάει δυναμικά με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά Lives, παρουσιάσεις βιβλίων και αφηγήσεις και αποτελείται από διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη γνώσεων και ιδεών μέσω των Industry Boot Camps και τα μαθήματα Αλληλεγγύης.
Από τις 22 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2015 η Αθήνα μας ανήκει!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα
Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια, φωτισμοί : Ένκε Φεζολλάρι
Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου:Χριστίνα Κωστέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες:Κική Παπαδοπούλου
Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς
Επιμέλεια μακιγιάζ: MakeuplabbyYannisMarketakis
Ερμηνεύουν:
Δώρα Στυλιανέση, Μαρία Σκαφτούρα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Δανάη Παπουτσή, Βέφη Ρέδη (VefiRedhi), Φρύνη Θετάκη, Ξανθή Κρανίδη
Παραγωγή: People Entertainment
Πρεμιέρα Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη του Ιουλίου
Ώρα: 21.30
Είσοδος: 10€ ενιαίο, 5€ μειωμένο
Τηλ. Κρατήσεων: 210 3210179 (12.00-20.00)
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.vryssaki.gr
www.facebook.com/pages/Βρυσάκι-Πολυχώρος/