HomeMind the artΘέατροΘΕΑΤΡΟ | Η ώρα του Διαβόλου: «Τίποτα...

ΘΕΑΤΡΟ | Η ώρα του Διαβόλου: «Τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί αληθινό, παρά μόνο το όνειρο»

Στις 9:30 το βράδυ, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, άνοιξε αυλαία στο Αριστοτέλειο Θέατρο, η παράσταση « Η ώρα του Διαβόλου» του Φερνάντο Πεσσόα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Αποστολόπουλου. Το ρόλο του Διαβόλου υποδύθηκε ξανά ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, ενώ η Μαρία πήρε σάρκα και οστά με την Ευγενία Σαμαρά.

Δύο πρωταγωνιστές, μαύρα κοστούμια, ένα λιτό, σκοτεινό σκηνικό και ένα ρεπερτόριο ατμοσφαιρικών μουσικών κομματιών, ολοκληρώνουν το σύνολο της παράστασης.

Ο είρωνας Διάβολος στη διάρκεια του έργου, προσπαθεί να παρασύρει τη Μαρία -σύμβολο της αγνότητας και της ηθικής- στην αμαρτία, αλλά και να της μιλήσει για την υπόστασή του. Βλέπουμε, λοιπόν, το Διάβολο σε ένα φιλοσοφικό παραλήρημα, όπου εξηγεί πως τίποτα από όσα πιστεύαμε δεν είναι αληθινό. Το Καλό και το Κακό, η Αλήθεια και το Ψέμα, η Αγνότητα και η Αμαρτία, ο Θεός και ο Διάβολος. Όλα είναι ένα και τίποτα δεν είναι υπαρκτό. Το μόνο που ορίζεται ως πραγματικό, σύμφωνα με το Διάβολο, είναι το Όνειρο.



«Είναι γιατί το Όνειρο καλή μου κυρία , είναι δράση που έγινε ιδέα και γι΄ αυτόν τον λόγο διατηρεί τη δύναμη του κόσμου απορρίπτοντας την ύλη, δηλαδή το να υπάρχει κανείς μέσα στο χώρο. Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι μέσα στο όνειρο είμαστε ελεύθεροι;», αναφέρει ο Πεσσόα στο κείμενό του.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο σκηνοθέτης μέσω του ρόλου του Διαβόλου, προσπαθεί να καταστήσει κατανοητό στο κοινό, ότι τα πάντα είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ακόμα και οι θρησκείες, ο ίδιος ο Θεός και ο Διάβολος δεν υφίστανται, αλλά είναι μια ιδέα που δημιούργησε ο άνθρωπος και πραγματώνεται μέσα από διαφορετικά πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει και για την ηθική, που μόνο μέσω των ονείρων απελευθερώνεται πλήρως και οδηγεί τον καθένα στον αληθινό εαυτό του.

Όσον αφορά τη Μαρία, πέρα από τη θρησκευτική της υπόσταση, στο έργο προσωποποιεί και τις έννοιες του Πάθους και της Αμαρτίας. Παρουσιάζεται ως μια γυναίκα που συγκρούεται εσωτερικά και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό.

Ολόκληρη η παράσταση είναι μια συνεχής αντίθεση, που καλεί το κοινό της να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να «τσαλακωθεί», να αναρωτηθεί και ,τελικά, να αποφασίσει … ποια είναι η πραγματική Αλήθεια;

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Χορογραφίες: Σταύρος Βαρούσης

Σκηνικά: Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Κοστούμια: Χιονίδης Man kind

Φωτισμοί: Αντώνης Σκορδίτης

Visuals: Κωνσταντίνος Πάσχος, Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Χρανιώτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Αγγελακοπούλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας

Σχεδιασμός αφίσας: Νικόλας Μουστάκας

Παραγωγή: DADA ART & ΘΕΑ.ΜΑ.

Πληροφορίες

Θέατρο Αριστοτέλειον – Εθνικής Αμύνης 2

Τηλέφωνο ταμείου: 2310 262 051

Παραστάσεις: Έως Κυριακή 22 Οκτωβρίου | ώρα έναρξης στις 21:30

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου και ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr

Promo video | https://goo.gl/E8rXxz

Φωτογραφίες: Πάνος Κονιός

Related stories

Ορόσημα του Ελληνικού Κινηματογράφου από το 1896 έως το 1940

Για τον Ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’50, του...

Ο νέος αέρας της Εγνατίας και τα διαμάντια της Βενιζέλου

της Βιολέτας Λεμόνα aka thessalonicious Το πρόγραμμα της ημέρας σε...