Μια ιστορική γαλλική σούπα! Η αγαπημένη σούπα των γάλλων που μέχρι πρότινος πρωτοστατούσε στα επίσημα γεύματα υποδοχής ξένων αρχηγών κρατών στο Παρίσι, η οποία πήρε το όνομα της από την αγαπημένη προστατευόμενη του Λουδοβίκου XV.
Υλικά:
4 άτομα
1 μεσαίο κουνουπίδι – 40γρ βούτυρο αγελάδος – 40γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 80γρ πράσα, το λευκό μέρος – 1 λίτρο ζεστό νερό* – 120γρ κρέμα γάλακτος (από 20% λιπαρά και πάνω) – 20 μικρά φουντάκια κουνουπιδιού
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φύλλα και όλα τα χοντρά κοτσάνια από το κουνουπίδι και το κόβουμε σε φούντες. Πλένουμε πολύ καλά κάθε φούντα. Ξεχωρίζουμε πολύ μικρά ομοιόμορφα φουντάκια για τη διακόσμηση του πιάτου αλλά και για να μας δώσει μια έξτρα τραγανή υφή. Πλένουμε καλά τα πράσα και αφαιρούμε τα χώματα ανάμεσα από τα φύλλα τους αν υπάρχουν. Παίρνουμε τα λευκά σημεία τους και τα κόβουμε στη μέση και έπειτα σε λεπτές λωρίδες μισοφέγγαρου. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το βούτυρο, μόλις λιώσει ρίχνουμε τα πράσα και τα γυαλίζουμε καλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Όταν γυαλίσουν πασπαλίζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για 3 λεπτά, ρίχνουμε το νερό κουταλιά κουταλιά στην αρχή να διαλυθεί το αλεύρι και μετά όλο μαζί. Βάζουμε μέσα και τα κουνουπίδια. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα κουνουπίδια. Μόλις βράσουν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αλατίζουμε. Περνάμε από τον πολυκόφτη, multi, blender, ραβδομπλέντερ κλπ, και μετά για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα περνάμε από στραγγιστήρι σήτα / chinois πιέζοντας με την κουτάλα της σούπας. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει σε κρέμα, ρίχνουμε πιπέρι, λευκό για πιο ωραίο χρωματικό αποτέλεσμα. Αν σας βγει πολύ πηχτή αραιώστε με λίγο ζεστό νερό, προσοχή μη σας βγεί υδαρή, πρέπει να είναι σαν κρέμα **. Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό, αλάτι και μερικές σταγόνες λεμονιού μπλανσάρουμε τα φουντάκια κουνουπιδιού για 3 λεπτά. Αφαιρούμε, στραγγίζουμε καλά και στήνουμε τα πιάτα μας με την σούπα, μερικά φουντάκια και με λίγα φύλλα μαϊντανού. Αυτή η συνταγή αποτελεί ένα υπέροχο πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα , η πλούσια γεύση της θα εντυπωσιάσει.
* για έξτρα άρωμα μπορούμε να βάλουμε αντί ενός λίτρου νερό, 200 ml ζωμό λαχανικών και 800ml νερό ή όταν βράζει το κουνουπίδι να ρίξουμε μέσα ένα φύλλο δάφνης και μερικά κλωνάρια φρέσκο θυμάρι και να τα αφαιρέσουμε πριν την περάσουμε από τον πολυκόφτη.
** σε περίπτωση λάθους που η σούπα είναι υδαρής, σε ένα τηγανάκι λιώνουμε μια κουταλιά βούτυρο και ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά συμπληρώνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μια κουταλιά από τη σούπα, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές να ανακατευτεί καλά το αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
Bon appetit!
***
Link:
http://jeannedome.blogspot.gr/2014/12/festive-reci…
Ακολουθείστε μας:
Facebook:
https://www.facebook.com/JeanneD%C3%B4me-637766079655137/
Gmail:
http://jeannedome.blogspot.gr/
Tumblr:
Instagram:
jeannedomeblog