Λίγα λόγια
για το κάρυ – Στη
γλώσσα των Ταμίλ, κάρυ
σημαίνει μαγειρευτόφαγητό.
Από κάποιου είδους παρερμηνεία οι Άγγλοι
ονόμασαν κάρυ το μπαχαρικό που έδινε
στα μαγειρευτά την πολύ χαρακτηριστική
γεύση, όνομα με το οποίο έγινε παγκόσμια
γνωστό.
Πρόκειται για μίγμα πολλών
επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία δίνουν
διαφορετικές ιδιότητες στο προϊόν αν
χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές
αναλογίες. Τα συστατικά αυτά μπορεί
στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα
σαράντα. Φυσικά το τυποποιημένο προϊόν
έχει πολύ λιγότερα. Αυτά κατά βάση είναι
τα εξής:
Κουρκουμάς,
ο οποιος του προσδίδει χρυσοκίτρινο
χρώμα, κιτρινόριζα, κόλιανδρο, κύμινο,
μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, τσιλι σκόνη,
σιναπόσπορος, κανέλα, γαρίφαλο και
κάρδαμο.
Το
μίγμα αυτό δεν έχει φυσικά καμία σχέση
με το φυτό κάρυ που χρησιμοποιείται
στην Ινδία και την Σρι Λάνκα (Chalcaskoenigii).
Από το φυτό χρησιμοποιούνται μόνο τα
φύλλα του φρέσκα κ όχι αποξηραμένα κ
δεν έχουν καμιά σχέση σε γεύση κ σε
άρωμα με το μείγμα κάρυ.
Η
ΣΥΝΤΑΓΗ- ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΡΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4
ΑΤΟΜΑ
4
Φιλέτα στήθος κοτόπουλο
¼
Κολοκύθας
3-4
Καρότα
2
Κανονικές πατάτες ή γλυκοπατάτες
2
Κρεμμύδια ξερά
2
Σκελίδες σκόρδο
300
ml
γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος ή ένα
κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
Μείγμα
κάρυ σε σκόνη
Ένα
ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
½
Ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
(για το σοτάρισμα)
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε
σε ένα βαθύ τηγάνι το κοτόπουλο κομμένο
σε κύβους, στη συνέχεια κόβουμε σε κύβους
ίδιου μεγέθους τα λαχανικά και τα
ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το κοτόπουλο
ξεκινώντας από το πιο σκληρό. Όσο
σοτάρονται τα υλικά μας αλατοπιπερώνουμε
και προσθέτουμε τη σκόνη κάρυ σε ποσότητα
ανάλογη με το τι ένταση θέλουμε να
δώσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Αφού
ανακατέψουμε για λίγο όλα τα υλικά μας
στο τηγάνι, προσθέτουμε το γάλα καρύδας
ή την κρέμα γάλακτος (αν προτιμήσουμε
γιαούρτι, πρέπει να το αραιώσουμε σε
λίγο χλιαρό νερό πριν το ρίξουμε στο
τηγάνι). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και
μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο
και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τέλος,
ψιλοκόβουμε φρέσκο το φρέσκο κρεμμυδάκι
και τον φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό
και πασπαλίζουμε.
Συνοδεύουμε
το κάρυ με ρύζι Μπασμάτι ή νουντλς.