Μια ιταλική συνταγή για το κοτόπουλου του «κυνηγού» εμπλουτισμένο με ελληνικά στοιχεία. Όπως ένα κοκκινιστό κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες και φέτα. Απλά μαγικό!
Υλικά
για 6-8 άτομα
1 κοτόπουλο
500γρ σάλτσα με ολόκληρα ντοματίνια ή φρέσκια σάλτσα ντομάτας
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ κόκκινο κρασί
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό
1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη
150γρ ελιές Χαλκιδικής ή Καλαμών
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι ρίγανη ξερή
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο
3 κουταλιές βασιλικό φρέσκο χοντροκομμένο
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν ή 3 πιπερίτσες καυτερές
αλάτι – πιπέρι
για τις πατάτες
10 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
αλάτι – λάδι για τηγάνισμα
για το σερβίρισμα
τριμμένη φέτα
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρότερα μέρη, αν δεν διαθέτουμε καλά μαχαίρια ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το μεριδοποιήσει. Αφαιρούμε την πέτσα ολοκληρωτικά ή αφήνουμε σε λίγα μέρη για περισσότερη λιπαρότητα. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το περνάμε από το αλεύρι. Σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και δίνουμε χρώμα στο κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και στο ίδιο λάδι και σκεύος ιδρώνουμε καλά τα κρεμμύδια μας και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια αφού τα έχουμε όλα ψιλοκόψει. Μόλις μαλακώσουν καλά προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, να ψηθεί στο λάδι για να γλυκάνει. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη σάλτσα με τα ντοματίνια και τα σπάμε με την κουτάλα. Προσθέτουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες κομμένο, τη δάφνη, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα κομμάτια κοτόπουλου. Μόλις πάρουν βράση όλα μαζί, xαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και αφήνουμε να μαγειρευτούν για μιάμιση ώρα περίπου. Ένα δεκάλεπτο πριν το τέλος προσθέτουμε τα αποξηραμένα μυρωδικά, τις πιπερίτσες και τις ελιές, αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια τους και τις έχουμε χοντροκόψει. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο ρίχνουμε τον φρέσκο βασιλικό και το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις αλατίζουμε. Σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι ρίχνουμε λάδι για τηγάνισμα και μόλις κάψει τις ρίχνουμε μέσα. Τις γυρνάμε αν χρειαστεί, τις αφαιρούμε όταν είναι έτοιμες επάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τις πατάτες και από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα και τριμμένη φέτα.
Καλή όρεξη!
Link: http://jeannedome.blogspot.gr/2015/11/chez-jeanne-cacciatore-la-grecque_21.html
Follow me on
https://www.facebook.com/jeannedomecuisine/
Gmail
http://jeannedome.blogspot.gr/
jeannedomeblog