Γύρισα σπίτι προχθές το απόγευμα, κουρασμένη, πεινασμένη σαν
το λύκο, ταλαιπωρημένη από κάτι δουλειές που προέκυψαν κι έπρεπε να τακτοποιήσω
και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ένα πιάτο ζεστό φαγητό να με αγκαλιάσει και να
μου πει «όλα τώρα είναι καλά!». Κι αυτό το ρημάδι το φαγητό εδώ και χρόνια δεν
είναι ποτέ έτοιμο όταν γυρίζω σπίτι. Πάντα εγώ πρέπει να το φτιάξω, να
σπαταλήσω δηλαδή όση ενέργεια μου έχει μείνει από τις δουλειές της ημέρας και
να φτιάξω ό, τι καλύτερο μπορώ. Ξέρετε, αυτό από τη μία είναι ταλαιπωρία, θα
προτιμούσα να μου έχει μαγειρέψει κάποιος και να με περιμένει με στρωμένο
τραπέζι, αλλά από την άλλη, όση ώρα μαγειρεύω νιώθω σα να εκτονώνομαι.
Αποφορτίζομαι, βγάζω όλη την κούραση και το άγχος της ημέρας και μετά κάθομαι
και απολαμβάνω το φαγάκι που έφτιαξα όπως ακριβώς θέλω εγώ. Γιατί σαν κλασική
Ελληνίδα μαγείρισσα, βρίσκω το δικό μου φαγητό καλύτερο από όλα τα άλλα και
μόνο εγώ το πετυχαίνω όπως πρέπει.
Και φυσικά, έχω στην καβάτζα πολλές συνταγές γρήγορες και
εύκολες για εκείνα τα δύσκολα απογεύματα, τα κουρασμένα, που μπορώ μέσα σε
10-15 λεπτά να φτιάξω κάτι χορταστικό και υπέροχο και δυναμωτικό. Όμως τι
γίνεται αν όλη μέρα σου μυρίζουν κεφτεδάκια με πατάτες και δεν ικανοποιείσαι με
τίποτα λιγότερο; Μαζεύεις όλες σου τις
δυνάμεις και φτιάχνεις κεφτεδάκια με πατάτες γιατί δεν κάνει να μας μένουν κι
απωθημένα!
Στο γύρισμα που κάναμε με τον αγαπημένο Βασίλη Καλλίδη για
τη Νόστιμη Γη του Alpha,
πριν λίγο καιρό, ο ίδιος μας έδωσε μια ιδέα για κρεατένιους λεμονοκεφτέδες και
αποφάσισα να την εφαρμόσω. Υπέροχοι, μυρωδάτοι, λαχταριστοί…
Υλικά για 40 μικρούς κεφτέδες
1 κιλό κιμάς (1/2 μοσχάρι – 1/2 χοιρινό)
Μπόλικο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Μπόλικο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο περασμένη στον τρίφτη
2 αβγά
Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
4 φέτες ψωμιού χωρίς την κόρα, βουτηγμένες σε γάλα φρέσκο
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
Μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με όλα τα υλικά μας μαζί ή ρίχνοντάς
τα σταδιακά, όπως προτιμάμε. Τον αφήνουμε στο ψυγείο 15 λεπτά να σφίξει και
πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος της αρεσκείας μας. Τους πασπαλίζουμε με αλεύρι και
τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να
στραγγίξει το πολύ λάδι και τρώμε όπως θέλουμε, με ό, τι θέλουμε.
Όταν έκατσα επιτέλους να απολαύσω αυτό που λαχταρούσα όλη
την ημέρα, ένιωσα υπέροχα, σα να πήρα όλες μου τις δυνάμεις πίσω. Βγήκα μια
μεγάλη βόλτα και πέρασα το βράδυ μου σα να μην είχα κουραστεί καθόλου τις
προηγούμενες ώρες…
Η Εμμανουέλα Κόκαλη παρουσιάζει κάθε Παρασκευή 12-2 π.μ στο www.amagiradio.com την εκπομπή «Γυμνό γεύμα».